Proje Yönetimi

Çocuklar ve Gençler Neden Proje Yönetimi Öğrenmeli?

Çocuklar ve Gençler Neden Proje Yönetimi Öğrenmeli-Hem günlük hem de iş hayatımıza baktığımızda çok sayıda proje ile karşılaşırız. Günlük hayatta evimizde bir odayı yenilemek, okulda bilim şenliğinde bir proje için deney tasarlamak ve uygulamak, iş hayatında yeni bir köprü tasarlamak ve inşa etmek, atıkları azaltmak için bir toplum hizmeti geliştirmek etrafımızdaki sayısız proje örneklerindendir.  İşte bu sebepten projeleri yönetmek ve projelere liderlik yapmak  en önde gelen yaşam, öğrenme ve kariyer becerilerindendir. Proje yönetimi için gerekli olan becerilerin mümkün olduğu kadar erken yaşlarda öğrenilmesi ve yaşam boyunca da devam ettirilmesi hem özel hayatında hem de kariyerinde kişiye sayısız avantajlar sağlamaktadır.

Orta okuldan itibaren proje yönetimini profesyonel açıdan öğrenmeye başlayan öğrenciler ilerleyen yıllarda kariyerlerinde bu eğitimlere devam edebilir ve meslek olarak da proje yöneticiliğini seçebilir. Endüstri 4.0. ‘ın etkisiyle birlikte 2020 yılı sonuna kadar tüm dünyada finans, teknoloji, inşaat vb.  proje odaklı 7 alanda 15,7 milyon* yeni proje yönetimi pozisyonunun ekleneceği öngörüldüğünden, proje yönetimi eğitiminin gençler için önemli kariyer avantajları sağlayacağını bir kere daha görmekteyiz.

Proje hangi konuda, hangi büyüklükte olursa olsun,  tanımlama, planlama, uygulama, izleme-kontrol etme ve kapanış basamaklarını gerçekleştirirken pek çok 21. yüzyıl becerisinin kullanıldığını görmekteyiz. Yazılı ve sözlü iletişim, işbirliği ve takım çalışması, kritik düşünme ve problem çözme, yaratıcılık  ve inovasyon, esneklik ve uyum sağlayabilme, liderlik ve sorumluluk, verimlilik ve hesap verilebilirlik*** gibi becerilerin  proje yöneticilerinin hemen hemen her gün kullandıkları beceriler olduğunu görüyoruz.

Dünya Ekonomi Forumu’nun** öngörülerinde de belirtildiği gibi 4. Endüstri devriminde iş hayatında başarılı olabilmek hatta var olabilmek için problem çözme, kritik düşünme, yaratıcılık gibi yeni beceriler edinmek kaçınılmaz hala geldi.

10-beceri

Gerek müfredatların içeriği, gerek öğretmenlerin bu becerileri derslerine nasıl adapte edeceğini bilememesi, gerekse TEOG , YGS ve LYS gibi sınavlara hazırlık yapma baskısı nedeniyle bu beceriler ne yazık ki okul sistemi içerisinde yeterince öğretilemiyor.

Çocuklarımız hangi mesleği seçecek olursa olsun, gelecekte kodlama öğrenmek gibi proje yönetimini bilmek de  şu anda okuma yazma bilmekle eşdeğer olacaktır. İşte bu sebeplerden dolayı çocukların ve gençlerin proje yönetimi eğitimi alması daha da önemli hale geliyor. Proje yönetimi eğitimi alan çocuklar ve gençler proje yönetiminin inceliklerini öğrenirken aynı zamanda 21. yüzyıl becerilerini geliştirme fırsatı buluyor, geleceğin iş hayatında şimdiden hazırlanıyor.

Kaynaklar:

*https://www.pmi.org/learning/thought-leadership/pulse/talent-gap-2020

**https://yesimkirman.com/2016/09/25/cocuklarimiz-gelecegin-is-hayatina-hazir-mi/#more-71

***http://www.p21.org/

 

 

Bir Cevap Yazın