Basın Sınavlar yks

Gazete Kadıköy / Sınav Sistemi Yine Değişti

Gazete Kadıköy olarak eğitim uzmanı Yeşim Kirman’dan YKS’ye yönelik görüşlerini aldık. Boğaziçi Üniversitesi mezunu, eğitim yönetimi ve denetim alanındayüksek lisansı bulunan Kirman, sınavla ilgili yapılan en radikal değişikliğin puanlar hesaplanırken kullanılan derslerin ağırlıklarının ciddi oranda değişmesi olduğunu
düşünüyor ve ekliyor: “Matematik ve Türkçe’nin ağırlığının tüm puan türleri için ciddi şekilde arttığını, sayısal puan
için fen bilimleri ağırlığının çok düştüğünü, eşit ağırlık, sayısal ve dil puanı için tarih ve
felsefenin ağırlığının sıfırlandığını görüyoruz. Sayısal puanda fizik, kimya, biyoloji gibi müfredatları oldukça yoğun ve önemli olan derslerin toplam ağırlığı yüzde 30olacak. Matematik yüzde 50, Türkçe ise
yüzde 20 ağırlığa sahipken Fizik dersinin yüzde 10 ağırlıklı olması ciddi anlamda sıkıntı yaratacaktır. Ayrıca sadece 40 soruyla ders başına 13 ila 14 soru ile bu kadar yüklü müfredatı gerçek anlamda ölçmek mümkün olmayacaktır”
Eşit ağırlık puanı hesaplanırken tarih ve felsefe derslerin etkisinin olmaması liselerde
bu derslerin yürütülmesinde sıkıntı yaratacağını belirten Kirman, “Öğrenciler bu alanda çok zayıf yetişecektir. Uzun vadede tarih ve felsefe bilmeyen hukukçularımız ve psikologlarımız olacak.” dedi.
“SINAV SEÇİCİLİĞİ OLUMSUZ ETKİLENECEK”
YKS ile birlikte soru sayılarının azalması sınavın seçiciliğini olumsuz etkileyeceğini dile getiren Kirman, “Müfredatlar çok yoğun, konu sayısı çok fazla olduğu ve sınav bu yıl ilk defa uygulanacağı için öğrencilerin hangi konulara ağırlık vermesi gerektiği şu an için belirsiz. Bu belirsizlik öğrencileri zorlayacak bir nokta olacaktır.
Puan türleri ve ağırlıklar değiştiği için önceki yılların puan
ve sıralamaları çok fazla bir anlam içermeyecek bu da adayların tercih
sürecini etkileyecektir” şeklinde konuştu.
“SAĞLIKLI OLMUYOR”
Sistemlerin her zaman değişebileceğini fakat bu değişikliklerin yapılır yapılmaz yürürlüğe konulmasını sağlıklı bulmayan Kirman, “Bu değişiklik şu anda açıklanıyorsa 2018-2019 eğitim-öğretim yılında uygulamaya
konsa daha iyi olurdu. Sınava hazırlık süreci en geç ağustos ayında başladığı için öğrencilerin çalışmaya
başlamadan önce bu değişikliklerden haberdar olmaları psikolojileri
ve motivasyonları açısından çok önemli. Aynı şekilde okulların, kursların ve yayınevlerinin hazırlıklarını
değişen sisteme göre yapması daha doğru olurdu. Öğrenciler, değişiklik haberlerinden
olumsuz etkilenip çalışmalarını aksatmak yerine ileriyi düşünüp programları dahilinde sınava hazırlık çalışmalarına hız vermeli.” diye belirtti.

 

  • Görüşlerim alındığında  YKS’deki son değişiklikler yayınlanmamıştı. O sebepten Eşit Ağırlık için tarih etkisi olmadığını söylemiştim. Son durumda Ed-Coğ 1 testi Ed-Sosyal Bilimler 1 testine dönüştürüldü ve Sosyal Bilimler 1 bölümünde tarih dersine de yer verildi. Eleştirdiğim bir kısım da düzeltilmiş oldu.
  • Yazının orjinaline  http://www.gazetekadikoy.com.tr/images/dosyalarim/909_sayipdf__2244d.pdf dosyasında 10. sayfadan ulaşabilirsiniz. Haberi kaleme alan Kaan Dertürk’e teşekkürler.

 

Bir Cevap Yazın