İş Hayatı kariyer planlama yaşam

Sizin İkigai’niz /Yaşam Amacınız Ne?

Sabah uyanıp yatağınızdan çıkarken nasıl bir ruh haline sahipsiniz? Mutlu, heyecanlı, enerjik, huzurlu yada keyifsiz, sıkıntılı, yorgun, bezgin. Uzun yaşayanların ülkesi Japonya’dan çıkan ve dünyaya yayılan bir kavram olan ikigai da tam bu noktada devreye giriyor. İkigai’nın anlamı yaşama sebebi, yaşama değer katma, yani sizi enerjik ve mutlu bir şekilde yataktan kaldıracak güzel bir sebebinizin olması.  Uzun ve mutlu yaşamın tek koşulu ikigai’nizi bulmak ve hayata geçirmek olmasa da, bir eğitimci ve ebeveyn olarak, hem kendimiz için hem de çocuklarımız için üzerinde düşünmemizin ve hayata geçirmemizin çok faydalı olacağını düşünüyorum.

 

Peki gelelim ikigai’nizi nasıl bulacağınıza? Yaşam amacınızı bulmanız için de kendinize şu 4 soruyu sormanız öneriliyor.

  • Neleri seviyorum?
  • Nelerde iyiyim?
  • Dünyanın ihtiyacı ne?
  • Nasıl para kazanabilirim?

Bu dört sorunun cevaplarının kesişimi sizin ikigai’niz oluyor. Yani severek, iyi olduğunuz, dünyanın ihtiyacı olan bir şeyi yapıp bundan para da kazanıyorsanız o zaman ikigai’nizi gerçekleştiriyorsunuz demektir. Bu da sizin uzun ve mutlu yaşamanıza çok önemli bir katkıda bulunuyor.

Severek yaptığınız ve iyi olduğunuz şey sizin tutkunuzu oluşturuyor. İyi olduğunuz ve para kazandığınız şeyler uzmanlığınız, dünyanın ihtiyacı olan ve para kazandığınız şeyler dünyaya hizmetiniz, dünyanın ihtiyacı olan ve severek yaptığınız şey ise sizin misyonunuz oluyor.

İkigai’nin dışında kalan alanlarda neler oluyor?

  • Dünyanın ihtiyacı olmayan bir şeyi, severek iyi şekilde yapıp, para da kazanıyorsanız, siz tatmin olursunuz belki ama yaptığınız iş gereksiz olacaktır.
  • Dünyanın ihtiyacı olan bir şeyi severek iyi şekilde yapıyorsanız bu işten zevk alırsınız, doygunluk duyarsınız ama para kazanamadığınız için finansal açıdan sıkıntı yaşarsınız.
  • Severek yaptığınız, dünyanın ihtiyacı olan bir işte para da kazanıyor olabilirsiniz ama o işte yeterince iyi değilseniz,  durumdan memnun olabilirsiniz ama bir süre sonra belirsizlik hissi ile karşı karşıya kalırsınız.
  • İyi olduğunuz, dünyanın ihtiyacı olan bir işi yapıp para kazanıyorsanız ama yaptığınız işi sevmiyorsanız rahatsınızdır ama bir boşluk hissi yaşarsınız.

Batı’nın ikigai kavramında yer alan iş ve gelir konusunu Japonlar daha farklı ele alıyor. 2010 yılında 2000 Japon arasında yapılan bir araştırmaya göre, katılımcıların sadece %31’i işlerini ikigai’leri olarak tanımlamış. Japonların büyük bir çoğunluğunun  mutlu ve uzun yaşamak için iş dışında başka ikigai’ler bulduğunu görüyoruz. Araştırmacıların dikkat çektiği bir diğer nokta da ikigai’nin yaşa göre değişebildiği. Emekliliğe yaklaştıkça veya yaş ilerledikçe Japonlar ikigai’lerini değiştirebiliyor.

Psikiyatrist Mieko Kamiya’ya göre ikigai mutluluk gibi bir şey ama şöyle bir farkla; şu anda çaresiz bir durumda olsanız bile ikigai’ye sahip olmak sizin geleceğe umutla bakmanızı sağlıyor.

Japonların ikigai kavramına yükledikleri önemli bir anlam da sizin yaptıklarınızın başkalarının hayatlarında ne gibi farklar yarattığı yani diğer insanlara katkınızın ne olduğu. Yaptığınız işin anlamlı olması da bu noktada devreye giriyor, işletme profesörü Adam Grant’ın yaptığı araştırmaya göre çalışanların motivasyonunu etkileyen önemli bir faktör de yapılan işin diğer insanların iyiliğine, sağlığına ve mutluluğuna nasıl bir katkı sağladığı.

Hayatımızın yaklaşık 90 bin saatini işte geçirdiğimizi düşündüğümüzde, iş ve meslek seçiminin ne kadar önemli olduğu bir kere daha gözlerimizin önüne seriliyor. Dünya genelinde çalışanların sadece %13’ünün yaptığı işi sevdiği ve mutlu olduğu bilgisini de buna eklediğimizde, mutlu ve uzun yaşamanın sırrı olan ikigai’mizi bulmak daha da önem kazanıyor.

Buna biraz kafa yormaya ne dersiniz? Haydi kendinize biraz vakit ayırın ve hayatınızı bir de bu açıdan değerlendirin. İkigai’nizi bulup hayata geçirmek tamamen sizin elinizde, keyifli yolculuklar.

 

Kaynaklar

http://www.bbc.com/capital/story/20170807-ikigai-a-japanese-concept-to-improve-work-and-life

https://www.forbes.com/sites/chrismyers/2018/02/23/how-to-find-your-ikigai-and-transform-your-outlook-on-life-and-business/2/#1eae61fa7d51

https://www.rsm.nl/about-rsm/news/detail/11629-ikigai-reflecting-on-life-goals-optimizes-performance-and-happiness-says-new-professor/

 

Bir Cevap Yazın