ilkokul Okul okul seçimi

Galatasaray İlkokulu’na Nasıl Kayıt Olunur?

Çocuğu ilkokula başlayacak ailelerde Aralık ayı ile birlikte okul seçimi telaşı başlıyor. Öğretim hayatlarının ilk basamağı olan ilkokul, öğrencinin sonraki yıllardaki akademik ve kişisel gelişimini öyle çok etkiliyor ki, veliler de bu seçimi büyük bir titizlikle yapmak için oldukça çaba sarfediyor. Alternatifleri değerlendiriyor, internette araştırıyor, okul ziyaretleri yapıyor, o okullara giden çocukların velilerden, öğretmenlerden tavsiyeler alıyorlar. Tüm bunları değerlendirip çocukları için en doğru okulu seçmeye çalışıyorlar. Bu zorlu süreçte, ben de bir eğitimci olarak sizlere destek olmak amacıyla yazı ve video serisi hazırladım. Seride farklı okulları sizlere tanıtacak ve okul seçiminde dikkat etmeniz gereken noktaları paylaşacağım.

Bu serinin ilk yazısında, bana sıkça sorulan ve veliler tarafından oldukça talep gören bir okul olan Galatasaray İlkokulu’nu sizlere tanıtmak istiyorum.

Galatasaray İlkokulu, Türkiye ve Fransa hükümetleri arasında 1992 yılında imzalanan uluslararası anlaşmayla Galatasaray Üniversitesi bünyesinde Galatasaray Lisesi’ne bağlı olarak kurulan bir öğretim kurumudur. İlk defa 1993-1994 eğitim- öğretim yılında faaliyetlerine başlayan okul, şu anda Şişli İlçesi Meşrutiyet Mahallesinde bulunmaktadır.

Galatasaray İlkokulu özel okul mudur? Ücretli midir?

Okul bir devlet okuludur.  Ücretsizdir. İlkokul, Ortaokul ve Lisenin öğretmen ve yöneticileri, Lise müdürünün önerisi ve Rektörün uygun görüşü ile Bakanlıkça atanır.

Birinci sınıfa kaç öğrenci alır?

İlkokulun birinci sınıfına her yıl kura ile en çok elli (50) öğrenci alır. İki şube açılır. Her şubenin mevcudu en fazla 25’dir.

Hangi ayda doğanlar kuraya başvurabilir?

66-84 aylık, herhangi bir ilkokulun 1. sınıfına kayıt yaptırmamış olanlar ile 60-66 aylık, gelişim yönünden ilkokula hazır olduğu anlaşılan çocuklar, velisinin yazılı isteğiyle kuraya başvurabilir.

2019-2020 eğitim öğretim yılı için 30.09.2012 – 30.03.2014 tarihleri arasında doğanlar ile 30.03.2014 – 30.09.2014 tarihleri arasında doğup  gelişim yönünden ilkokula hazır olduğu anlaşılan çocuklar kuraya başvurabileceklerdir.

Başvurular ne zaman ve nasıl  yapılacak?

Başvurular Mayıs ayı içinde, Galatasaray Lisesi Beyoğlu Binası’nda yapılmaktadır. 60 – 66 aylık olan aday öğrencilerin başvuru sırasında velisinin yanında olması gerekmektedir. Aday öğrencinin nüfus cüzdanının aslı ve bir adet fotokopisiyle başvurulmalıdır.

Başvuru tarihleri ve istenen belgeler yıldan yıla değişebilmektedir. Bu okulu düşünen velilerin Nisan ayından itibaren okulun web sitesini takip etmesini tavsiye ederim.

http://www.gsi.gsu.edu.tr

Kura çekilişi ne zaman ve nasıl yapılıyor?

Kura, başvurular tamamlanır tamamlanmaz, Mayıs ayı içinde bir Pazar günü Galatasaray Lisesi Beyoğlu Binası’nda, noter, Beyoğlu İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, Galatasaray Lisesi ve Galatasaray İlkokulu yetkilileri huzurunda, velilere açık biçimde piyango yöntemiyle çekiliyor. Çekiliş sonucunda 50 aday öğrenci yedek liste olmadan belirleniyor. Kurada isimleri belirlenen aday öğrencilerin listesi aynı gün okulun web sitesinde yayınlanıyor. Ön kayıt süresi bitiminde belirlenen 50 kişilik kontenjanın dolmaması halinde yeniden aynı yöntemle kura çekilişi yapılıyor.

Kuraya başvuran öğrenci sayısı her yıl artmaktadır. 2018 yılında 5 bin 939 adayın başvurduğu kura için başvuru ücreti 700 TL idi. Kuraya önümüzdeki yıl  6000’in üstünde adayın başvuracağı tahmin ediliyor.

İlkokul’dan Galatasaray Ortaokulu’na ve Galatasaray Lisesine  geçişler nasıl olmaktadır?

İlkokulu başarıyla tamamlayan öğrenciler, ortaokula kayıt yaptırma hakkına sahiptir.

Galatasaray Ortaokulunu tamamlayan öğrenciler, Fransızca ve Türkçe derslerinden dil bilgilerinin yeterliliğini ölçen Yeterlilik Sınavına tabi tutulurlar. Fransızca ve Türkçe dil sınavlarından ayrı ayrı 100 üzerinden 70 puan alan öğrenciler lisenin 9 uncu sınıfına, yeterli puanı alamayanlar ise Fransızca hazırlık sınıfına kabul edilirler.

Galatasaray Ortaokul’undan mezun olan öğrenciler doğrudan Galatasaray Lisesi’ne geçerken, diğer ortaokullardan gelecek adayların merkezi sınavda (LGS) 0,01-0,04 dilim arasında olması gerektiğini düşündüğümüzde, Galatasaray Lisesi’nde okumak adına kuranın önemli bir fırsat olduğunu söyleyebiliriz.

Galatasaray Üniversitesine kayıt için avantajları nelerdir?

Türk-Fransız ortak komitesinin kararları uyarınca, Galatasaray Üniversitesi Yüksek Öğretim Birimleri’ne alınacak öğrenci kontenjanı belirlenir. Bu kontenjanın %25’i, o öğretim yılında Galatasaray Lisesi’nin diplomasını alacak olanlara; %25’i de Türkiye’de Fransızca öğretim yapan okulların aynı durumdaki öğrencilerine ayrılır. Söz konusu öğrenciler için, Galatasaray Üniversitesi tarafından ayrı bir sınav yapılır. Geri kalan kontenjan (%50) ÖSYM tarafından yapılan, Öğrenci Seçme ve Yerleştirme sınavında başarılı olan öğrenciler tarafından kullanılır.

Yine aynı şekilde Galasaray Üniversitesi’nin önemli bir kontenjanı kendi lisesinden gelen öğrencilere ayrılmış. Bu da çok büyük bir avantaj.

Gördüğünüz gibi tamamen şansa dayalı olarak başlayan eğitim yolculuğu çok güzel noktalara ulaşabiliyor. Lisede merkezi sınavdan çok yüksek puanla gelen öğrencilerle bir arada okumak ve başarılı olmak gerektiği için kurada kazanan öğrencilerin ortaokulda çok iyi yetiştirilmesi gerektiğini söylemeliyim. Okula ek takviyeler yapılması ve öğrencinin donanımlı bir şekilde liseye geçişinin sağlanması faydalı olacaktır.

Galatasaray İlkokulu’nu düşünen tüm adaylara şimdiden bol şans diliyorum.

Güncelleme 10/06/2019

2019-2020 Galatasaray İlkokulu Kura Tarihi Belli Oldu

2019-2020 Galatasaray İlkokulu Kura Tarihi Belli Oldu

Okul seçimi konusunda danışmanlık almak isterseniz ykirman@yesimkirman.com adresinden bana ulaşabilirsiniz.

 

 

Bir Cevap Yazın