ilkokul okul seçimi

Galatasaray İlkokulu 2019-2020 Kurası Ne Zaman Çekilecek?

Galatasaray İlkokulu her yıl çok sayıda velinin hayallerini süslüyor. Gerek verdiği ücretsiz eğitim gerekse ortaokul mezunlarının sadece yeterlilik sınavıyla Galatasaray Lisesine geçiş yapabilmesi gibi nedenlerle çok tercih ediliyor. Kontenjanının oldukça üstünde talep gören Galatasaray İlkokulu bu sebepten öğrencilerini kurayla seçiyor.

Geçtiğimiz yıllarda başvurular ve kura çekimi Mayıs ayında yapılmaktaydı. Ancak Mayıs ayının ortasına geldiğimiz halde okulun web sitesinde kurayla ilgili hiç bir açıklama bulunmamakta. Kura sürecini bekleyen çok sayıda velinin aklı ise şu iki soruyla meşgul. Galatarasay İlkokulu 2019 kurası için başvuru tarihleri neden belli olmadı? 2019-2020 öğretim yılı için kura ne zaman çekilecek?

İlköğretim kurumları yönetmeliğinin 11. madde, 6.fıkra, a bendinde “ilkokulların birinci sınıfına, kayıtların yapıldığı yılın eylül ayı sonu itibarıyla 66 ayını dolduran çocukların kaydı yapılır. Gelişim yönünden ilkokula hazır olduğu anlaşılan 60-66 ay arası çocuklardan, velisinin yazılı isteği bulunanlar da ilkokul birinci sınıfa kaydedilir.” denmektedir

Bu yönetmeliğe dayanarak, Galatasaray İlkokulu’na da 66-84 aylık, herhangi bir ilkokulun 1. sınıfına kayıt yaptırmamış olanlar ile 60-66 aylık, gelişim yönünden ilkokula hazır olduğu anlaşılan çocuklar, velisinin yazılı isteğiyle kuraya başvurabiliyordu. Normal koşullarda 2019-2020 eğitim öğretim yılı için 30.09.2012 – 30.03.2014 tarihleri arasında doğanlar ile 30.03.2014 – 30.09.2014 tarihleri arasında doğup  gelişim yönünden ilkokula hazır olduğu anlaşılan çocuklar kuraya başvurabileceklerdi.

Peki ne değişti de bu yıl bu koşullar sağlanamadı?

Basından takip ettiyseniz Milli Eğitim Bakanımız Ziya Selçuk, Ekim 2018 ve Mart 2019 tarihlerinde yaptığı açıklamalarda 6 ve 7 yaş çağ nüfusunun birbirine karıştığını belirterek, ilkokula başlama yaşının 69 aya çekilmesini planladıklarını belirtmiş, 2019-2020 eğitim öğretim yılında bunu hayata geçireceklerini söylemişti. Bakanın açıklamaları oldukça net ancak ilköğretim kurumları yönetmeliği henüz değişmedi. Bir devlet okulu olan Galatasaray İlkokulu’da şu anda yönetmelikte okula başlama yaşı ile ilgili değişikliğin yapılmasını bekliyor. Okul değişiklik yapıldıktan sonra başvuru sürecini web sitesinde açıklayacak ve kura çekimini gerçekleştirecektir. Peki yönetmelik ne zaman değişir? Açıkçası MEB’in bu yıl hayata geçirmeyi düşündüğü çok değişiklik var tüm bunlar yönetmeliklerle çerçevelendiği için bu değişikliğe ne zaman sıra gelirse o zaman gerçekleşecektir.

Merakla kurayı bekleyen tüm velilere tavsiyem hem Galatasaray İlkokulu web sitesini hem de benim web sitemi ve YouTube kanalımı yakından takip etmeniz olacak.

Şimdiden bol şanslar.

Foto: 2018 Kura Çekimi / Hürriyet Gazetesi

Güncelleme 10/06/2016

Galatasaray İlkokulu web sitesinden başvuru tarihlerini ve kura tarihini açıkladı. Bakanın ilkokula başlama yaşını 69 aya çekme ilgili demeçlerine rağmen, okul mevcut ilköğretim yönetmeliğindeki  yaş gruplarına uygun şekilde kura duyurusunu yaptı. Tahminim okula başlama yaşı ile ilgili yönetmelik değişikliğinin 2019-2020 yılına yetişmeyeceği yönünde.

Detaylar için aşağıdaki linke tıklayabilirsiniz.

2019-2020 Galatasaray İlkokulu Kura Tarihi Belli Oldu

 

Okul seçimi konusunda danışmanlık almak isterseniz ykirman@yesimkirman.com adresinden bana ulaşabilirsiniz.

 

Bir Cevap Yazın