lgs lgs 2021 lgs danışmanlığı Yurt Dışında Eğitim

IB ve AP Programlarının Farkları

Eğitimlerine yurtdışında devam etmeyi düşünen öğrencilerin lise seçimlerinde okulların sunduğu uluslararası programlar önemli rol oynuyor. Bazı liseler IB DP (Uluslararası Bakalorya Diploma – International Baccalaureate ) sunarken bazı liseler AP ( Advanced Placement ) Programı sunabiliyor. Bu noktada öğrenciler ve veliler IB DP Programını mı yoksa AP Programını mı seçmeleri gerektiği konusunda kararsız kalabiliyor. Karar süreçlerini desteklemek adına IB DP ve AP programlarını yaygınlık, program amaçları, üniversite kabulleri, ücretler gibi başlıklarda inceledim, farklarını yazdım. Faydalı olmasını dilerim. İlgilenen arkadaşlarınızla paylaşabilirsiniz.

AP ve IB Programları hakkında daha fazla bilgi almak isterseniz yazımın sonunda ilgili yazıları bulabilirsiniz.

Çocuğunuzun eğitim hayatının planlanması, LGS, lise seçimi ve üniversite seçimi konularında danışmanlık almak isterseniz kirmanyesim@gmail.com adresinden bana ulaşabilirsiniz.

Yaygınlık Seviyesi 

2020- 2021 yılında dünya genelinde 3668 lisede IB DP uygulanırken, A.B.D. de IB DP uygulayan okul sayısı 971’dir. 2020-2021 dünya genelinde 18,175 okulda AP dersleri verilirken, A.B.D. de AP Programı uygulayan okul sayısı ise 16,780 ‘dir.

2020 yılında 1,21 Milyon öğrenci 4,1 Milyon AP sınavına girerken, 2020 yılında IB Diploma programını tamamlayan öğrenci sayısı  174,355 olmuştur. Dünya genelinde AP dersi sunan okul sayısı IBDP sunan okul sayısından fazladır. Bir okulun IBDP sunması bir kaç AP dersi sunmasına göre daha yüksek bütçe gerektirir.

Program Amaçları 

IB DP programında yazma, kritik düşünme gibi yetkinlikler öne çıkar, program ayrıca bilgi kuramı dersi, bitirme tezi ve ders dışı aktiviteleri (CAS) de içermektedir. Öğrencinin başarıları ölçülürken sadece sınav sonuçlarına bakılmaz, laboratuvar çalışmaları, dil derslerindeki sözlü sunumları, saha çalışmaları gibi uygulamaları da değerlendirilir.

AP Programında ise derslerle ilgili belirli bir konunun öğrenilmesine ve onun sınavlarla test edilmesine odaklanılmaktadır.  AP sınavlarında çok sayıda çoktan seçmeli soru vardır ve sınavlar daha çok bir konunun öğrenilip öğrenilmediğini ölçmeye çalışır. AP sınavlarındaki soruların YKS’de AYT testindeki sorulara benzediği söylenmektedir.

Ders Alma Zorunluluğu

AP sınavlarına girmeniz için AP dersleri almak zorunda değilsiniz, ancak IB sınavlarına girmek istiyorsanız IB dersi almak zorundasınız. Okulunuzda AP dersleri sunulmuyorsa yada istediğiniz AP dersi sunulmuyorsa da, AP sınavlarına başvurarak AP sınavlarına girebilirsiniz. AP kendi kendine ders çalışmayı seven öğrenciler için de iyi bir alternatiftir.

Ders Seviyeleri ve Üniversite Derslerinden Muafiyet 

IB programında standart seviye ve yüksek seviye dersler sunulur. IBDP almanız için en az 3 tane yüksek seviye ders almanız gerekir. AP dersleri ise tek seviyede sunulur, matematik ve fizik gibi derslerde farklı ders seçenekleri vardır. Üniversitelerin çoğu IB yüksek seviye dersleri ve AP sınav sonuçlarınızı sayarak ders muafiyetleri getirebilir ama bazı üniversiteler standart seviye derslerini muafiyet için kabul etmeyebilir. Her üniversitenin muafiyet için belirlediği puan farklıdır. Başvuracağınız üniversitenin muafiyet politikalarını incelemekte fayda olacaktır.

Üniversite Kabulleri

Yurtdışındaki üniversitelerin kabullerinde her ikisi de eşit derece değerlendirilmektedir. Bir program diğerine tercih edilmemektedir. Her iki program da öğrenciyi üniversite eğitimine hazırlayan programlardır. Öğrencilerin seçtikleri programda en iyi performansı göstermeyi hedeflemesi ve çalışmalarını buna göre düzenlemesi diğer adayların önüne geçmesini sağlayacaktır. Programlarda öğrencilerin alabilecekleri en iyi puanı alması önemlidir.

Program Ücretleri 

Fiyatlandırma konusunda IB programları AP programlarına göre daha ağır basmaktadır. IB programlarında öğrenciler her sene için belirli bir ücret ödemek zorundayken sınavlar için de ekstra ücret öderler. AP uygulamalarında ise sadece sınavlar için sabit ücret söz konusudur. 2021’de IB sınav ücretleri 119 Dolar, AP sınav ücretleri 127 Dolar olarak belirlenmiştir.

Çocuğunuzun eğitim hayatının planlanması, LGS ve lise seçimi konularında danışmanlık almak isterseniz kirmanyesim@gmail.com adresinden bana ulaşabilirsiniz.

Türkiye’de AP Programını Uygulayan Liseler

 

Türkiye’deki IB Liseleri

Bir Cevap Yazın