uluslararası diploma programları Yurt Dışında Eğitim

Türkiye’de Almanca Eğitim Veren Okullar

Son yıllarda yurtdışında eğitim almak isteyen öğrencilerin Almanya’ya giderek artan bir ilgi gösterdiğini görüyorum. Öğrenciler Amerika ve İngiltere gibi ülkelerde üniversite ücretlerinin çok yüksek olması nedeniyle üniversitelerin ücretsiz olduğu Almanya’yı tercih edebiliyor. Tam da bu noktada üniversite eğitimine yurtdışında devam etmeyi düşünen öğrencilerin okul seçimlerindeki önemli bir kriter de seçtikleri okulların onları yurtdışına donanımlı bir şekilde hazırlayabilmesi oluyor. Ben de Almanya’da üniversite okumayı düşünen öğrenciler için Türkiye’de Almanca eğitim veren okulları ve PASCH okullar ağını araştırdım.  Faydalı olmasını dilerim. İlgilenen arkadaşlarınızla paylaşabilirsiniz.

Çocuğunuzun eğitim hayatının planlanması ve okul seçimi konularında bireysel danışmanlık almak isterseniz, randevu ve detaylı bilgi için ykirmanbilgi@gmail.com adresinden bana ulaşabilirsiniz.

Yazılarıma kolaylıkla ulaşabilmek için siteme abone olabilir,

Instagram hesabımı https://www.instagram.com/yesimkirman/?hl=tr ,

Twitter hesabımı https://twitter.com/yesimykirman

Telegram kanalımı  https://t.me/yesimkirman

You Tube Kanalımı https://www.youtube.com/channel/UCH8-PNDcIAlBL52n6pVSXdA takip edebilirsiniz.

 

PASCH Okullar Ağı Nedir? Ağın Okullara Katkısı Nedir?

2008 yılında Alman Dışişleri Bakanlığı tarafından kurulan PASCH, “Okullar: Geleceğin Ortakları” (Schulen: Partner der Zukunft) anlamına gelen bir başlığın kısaltmasıdır. Bu girişimin amacı, dünyanın farklı yerlerindeki öğrencilerin Almanca’ya daha fazla ilgi duymasını sağlamak, Almanca öğrenmeleri için onları motive etmek ve dünya çapında bir okullar ağı oluşturmaktır. Bu girişim; dünya genelinde nitelikli Almanca dersi sunan okulları, modern ders malzemeleri, öğretmenlere verilen hizmet içi eğitimler, öğrenci değişimleri ve burslarla desteklemektedir. Bu ağa bağlı bir okula devam eden öğrenciler, Almanya’da eğitimlerine devam edebilmeleri için önemli fırsatlar yakalamaktadır.

PASCH ağına 120 ülkede 2.000’e yakın okul, 600.000′ yakın öğrenci dahildir. ZfA tarafından denetlenen 136 Alman yurtdışı okulu (DAS Okulu), özgün müfredat planlı 28 Alman “profil” okulu (DPS Okulu), eğitim bakanlıklarının Almanca dil diplomalarını veren 1.055 ulusal okul  (DSD Okulu) ve Goethe Enstitüsü ile işbirliği yürüten yaklaşık 692 FIT Okulu, 102 PAD Okulu bu ağa dahildir.

Türkiye’deki DAS Okulları – DAS -Deutsche Ausland Schule – Alman Okulları

DAS okulları yurt dışındaki Alman okullarıdır. DAS okullarının koordinasyonu Alman Hükümetine bağlı ZfA (Zentralstelle für Auslandschulwesen) Yurt Dışı Okulları Merkezi tarafından gerçekleşir. Bu okullara ZfA tarafından Alman eğitimciler gönderilmekte ve maddi destekler verilmektedir. Denetlemeleri de ZfA tarafından yapılmaktadır. Dünyada 136 tane DAS okulu vardır. Türkiye’de ise 1 tanesi Ankara’da, 1 tanesi İzmir’de olmak üzere 6 tane DAS okulu vardır. 

Ernst-Reuter-Schule – Almanya Ankara Büyükelçiliği Özel Okulu

Almanya Ankara Büyükelçiliği Özel Okulu – İstanbul Şubesi

Almanya Ankara Büyükelçiliği Özel Okulu, İzmir Şubesi – İzmir Alman Okulu

Özel Alman Lisesi – Deutsche Schule Istanbul -Öğrenciler Abitur sınavlarına girerek Abitur Diploması alabilir. Bu diplomayı alan öğrenciler Almanya’daki bir liseden mezun olan öğrencilerle aynı haklara sahip olur.

İstanbul Erkek Lisesi – Öğrenciler Abitur sınavlarına girerek Abitur Diploması alabilir. Bu diplomayı alan öğrenciler Almanya’daki bir liseden mezun olan öğrencilerle aynı haklara sahip olur.

İELEV Özel Lisesi – İstanbul

Türkiye’deki DSD Okulları

DSD okulları, Alman resmi dil diploması vermeye yetkili ulusal eğitim sistemindeki okullardır. Günümüzde dünya genelinde 65 den fazla ülkede toplamda 1055 DSD Okulu bulunmaktadır. Türkiye’de 17 tane DSD okulu vardır. Bu okullar, Almanya Yurtdışı Okulları Merkezi tarafından denetlenir.

DSD Nedir? 

Alman Dil Diploması -“Deutsches Sprachdiplom” (DSD)  lise düzeyi öğrencilerin yalnızca bu statüye sahip okullarda katıldıkları sınavlar sonucunda elde edebilecekleri ömür boyu geçerliliği olan Alman Kültür Bakanları Konferansının (KMK) onayını taşıyan dil diplomasıdır.

DSD okullarının koordinasyonu ise Alman Hükümetine bağlı ZfA (Zentralstelle für Auslandschulwesen) Yurt Dışı Okulları Merkezi tarafından gerçekleşir. Bu kurum Almanya dışında uygulanan DSD sınavlarını destekler ve bu programların uygulanmasında yardımcı olur.

DSD’nin Sağladığı Avantajlar Nelerdir?

Alman Dil Diploması (DSD) Almanya´da üniversite eğitimi için yapılan başvurularda avantaj
sağlamaktadır. DSD I ve DSD II, Alman üniversitelerinde bir dil belgesi olarak kabul görmektedir.
Ancak, üniversitede öğrenim görebilmek için Alman Dil Diplomasının yanı sıra Türkiye’de
üniversite sınavında bir bölüm kazanmış olmak gerekmektedir. DSD I Almanya’daki yüksek öğretime hazırlanmak üzere üniversiteye bağlı olan hazırlık sınıfına girme hakkı kazandırmaktadır.
DSD II Almanya’daki üniversitelerde eğitim görebilmek için gerekli dil yeterliliği belgesidir.
DSD ayrıca İstanbul’da bulunan Türk Alman Üniversitesine özel kontenjandan yararlanarak
üniversite sınavı harici öğrencilerin kabulüne olanak vermektedir.

Türkiye’deki DSD Okullarının Listesi

Bahçelievler Anadolu Lisesi – İstanbul

Bornova Anadolu Lisesi  – İstanbul

Çankaya Anadolu Lisesi – Ankara

Cağaloğlu Anadolu Lisesi – İstanbul

Hacı Ömer Tarman Anadolu Lisesi – Ankara

İELEV 125. Yıl İlkokulu ve Ortaokulu – İstanbul

İELEV İlkokulu ve Ortaokulu – Cağaloğlu – İstanbul

İzmir Anadolu Lisesi

Kabataş Erkek Lisesi – İstanbul

Kartal Anadolu Lisesi – İstanbul

M.N. Çakallıklı Anadolu Lisesi  – Almanca

Özel ALEV Lisesi – İstanbul

Özel ALKEV Lisesi – İstanbul

Özel Samsun TAKEV Lisesi – Samsun

Özel TAKEV Lisesi – İzmir

Üsküdar Ahmet Keleşoğlu Anadolu Lisesi – İstanbul

Yunus Emre Anadolu Lisesi – İzmir

Türkiye’deki FIT Okulları

Goethe-Institut 100’den fazla ülkedeki eğitim kurumlarında 692 FIT Okuluna rehberlik etmektedir. Bunlardan 18 partner okul Türkiye’de bulunmaktadır. Türkiye’de T.C. Milli Eğitim Bakanlığı ile Goethe-Institut arasında imzalanan İşbirliği Protokolü ile yürütülmektedir. FIT Okulları, Almanca derslerinin açıldığı ve genişletildiği ulusal eğitim sistemlerindeki okullardır. Goethe-Institut tarafından denetlenirler. Bu okullardaki öğrenciler Avrupa Ortak Dil Çerçevesine göre A1 ve A2 seviyesinde sınavlara girerler.  Bu okullardaki öğrencilere değişim projelerine katılma ve burs alma imkanları sağlanır. 

Adana Gündoğdu Koleji – Adana

Adana Ticaret Odası Anadolu Lisesi  – Adana

Ankara Atatürk Lisesi – Ankara

Ankara Türk Telekom Sosyal Bilimler Lisesi – Ankara

Çapa Fen Lisesi – İstanbul

Eti Sosyal Bilimler Lisesi – Eskişehir

Gelişim Koleji – İzmir

İhsan Doğramacı Vakfı Özel Bilkent Erzurum Laboratuvar Lisesi – Erzurum

İzmir Atatürk Lisesi – İzmir

İzmir Kız Lisesi – İzmir

Özel Antalya Koleji Muratpaşa Anadolu Lisesi – Antalya

TED Alanya Koleji – Antalya

TED İstanbul Koleji – İstanbul

Trabzon Fen Lisesi – Trabzon

Tülay Başaran Anadolu Lisesi – Samsun

Vefa Anadolu Lisesi – İstanbul

Özel Yüce Okulları – Ankara

Özel Çakabey Okulları – İzmir

 

Kaynak:

https://www.pasch-net.de/de/pasch-schulen/weltkarte.html

 

Bir Cevap Yazın