lgs 2023 lgs danışmanlığı lgs hazırlık lgs tercih lgs2022

LGS 2024 Puan Hesaplamalarıyla İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Bu yazımda, öğrenci ve velilerimizden LGS puan hesaplamalarıyla ilgili bana en sık gelen soruları yanıtladım. Faydalı olmasını dilerim.

*Sonucundan emin olmadığımız soruları işaretleyebilir miyiz? Yoksa boş mu bırakmalıyız?

*Bir testin içindeki zor sorular daha mı çok puan kazandırıyor? Yoksa her soru eşit puan mı kazandırıyor?

*Türkiye ortalaması düşük olan derslerde yüksek net yapanlar daha mı çok puan kazanıyor? Matematik sorularıyla Türkçe soruları eşit puan katkısı mı sağlar?

*Aynı netler yapılmasına rağmen bazı senelerde puanlar daha yüksek bazı senelerde daha düşük oluyor, bunun sebebi nedir? Bu durum yerleştirmeleri nasıl etkiler?

Tüm bu soruların cevaplarını yazımda bulabilirsiniz. İlgilenen arkadaşlarınızla paylaşabilirsiniz.

LGS 2024 tercih ve lise seçimi konusunda bireysel danışmanlık almak isterseniz, randevu ve detaylı bilgi için  ykirmanbilgi@gmail.com adresinden bana ulaşabilirsiniz.

Yazılarıma kolaylıkla ulaşabilmek için siteme abone olabilir,

Instagram hesabımı https://www.instagram.com/yesimkirman/?hl=tr ,

Twitter hesabımı https://twitter.com/yesimykirman

You Tube Kanalımı https://www.youtube.com/channel/UCH8-PNDcIAlBL52n6pVSXdA takip edebilirsiniz.

Sonucundan emin olmadığımız soruları işaretleyebilir miyiz? Yoksa boş mu bırakmalıyız?

LGS puanları hesaplanırken önce testlerdeki ham puanlar hesaplanır. Ham puan hesaplanırken üç yanlış bir doğruyu götürür. LGS’de üç yanlış bir doğruyu götürdüğü için, emin olunmayan sorular boş bırakılmalıdır.

Bir testin içindeki zor sorular daha mı çok puan kazandırıyor? Aynı testin içinde her soru eşit puan mı kazandırıyor?

LGS puanları hesaplanırken öğrencinin ham puanı standart puana dönüştürülür ve bu dönüşümde testin  ham puan ortalaması ve standart sapması devreye girer.

Testin ham puan ortalaması LGS’ye giren tüm öğrencilerin o teste ait ham puanlarının ortalamasıdır. O yıl sınava giren öğrencilerin o teste ait ham puanları o testin Türkiye ortalamasına ne kadar yakınsa o testin standart sapması o kadar küçük olur.

Standart Puan=(((Öğrencini ham puanı – Testin ham puan ortalaması ) / Testin Standart Sapması ) * 10 )+50 şeklinde hesaplanır.

LGS puanı hesaplanırken soru bazında değil test bazında ortalama ve standart sapma dikkate alındığı için bir testin içinde zor veya kolay tüm sorular eşit puan katkısına sahiptir. Örneğin matematik testinde zor veya kolay tüm sorular eşit puan getirecektir.

Türkiye ortalaması düşük olan derslerde yüksek net yapanlar daha mı çok puan kazanıyor? Matematik sorularıyla Türkçe soruları eşit puan katkısı mı sağlar? 

Öğrenci bir testte Türkiye ortalamasının ne kadar üstüne çıkarsa o testten o kadar yüksek standart puana sahip olur. Her testin ortalaması ve standart sapması farklı olduğu için bir matematik sorusuyla bir Türkçe sorusu eşit puan getirmez. Testin Türkiye ortalaması ve standart sapması düştükçe testten gelen puan katkısı artar.

Aynı netler yapılmasına rağmen bazı senelerde puanlar daha yüksek bazı senelerde daha düşük oluyor, bunun sebebi nedir? Bu durum yerleştirmeleri nasıl etkiler?

Her yıl sınava giren öğrencilere göre her testin ham puan ortalaması ve standart puan değişmektedir. Bu sebepten aynı netler  yapılsa bile seneden seneye hesaplanan LGS puanı değişmektedir. Örneğin 1 matematik sorusu yanlış yapan bir öğrenci 2018 yılında, 489,81 puan, 2019 yılında 493,39, 2020 yılında 492,50 puan, 2021 yılında 492,29, 2022 yılında 494,77, 2023 yılında 494.32 puan almıştır. Bu sebepten merkezi sınavla öğrenci alan Anadolu ve fen liselerinin tercihlerinde puan yerine yüzdelik dilimler kullanılmaktadır.

Bir Cevap Yazın