Dünyanın En İnovatif Okulları / Ørestad Gymnasium

Her şeyin hızla değiştiği bir çağda yaşıyoruz. Bu çağın çocuklarını bazen hiç bize benzemediği için yargılıyoruz, eleştiriyoruz. Ama onları 50-60 yıl önceki yöntemlerle okullarda tutmaya devam ediyoruz. Kabul etmeliyiz ki bu çağın çocukları farklı öğreniyor. Standart müfredat onlara yetmiyor, çok farklı konulara ilgi duyuyorlar, derslerde oturup öğretmeni dinleyerek öğrenemiyorlar. Öğrenseler de keyif almıyorlar. Ülkemizde bazı özel okullarda güzel uygulamalar yapılsa da ülke genelini düşününce oldukça yol almamız gerekiyor.

Dünyada değişen çağa ve değişen nesle uygun eğitim veren okulları ilham olması adına sizlerle paylaşmak istiyorum. Ørestad Gymnasium Danimarka’nın başkenti Kopenhag’da bulunan pek çok özelliği ile diğerlerinden ayrılan inovatif bir devlet lisesi. Bu okulda öğrenciler sınıflar kadar açık öğrenme ortamlarında öğreniyor, hareketli duvarlarla sağlanmış esnek yapılar çocukların birbirlerinin yaptığı çalışmaları görmelerini sağlıyor. Tüm aktiviteler herkes tarafından görülebiliyor ve öğrenciler birbirleriyle iletişime geçip birbirlerine ilham veriyor. Farklı mimarisiyle dikkat çeken okulun orta alanında bulunan büyük merdivenler, öğrencilerin buluşma mekanı olmasının yanı sıra dersler arasında gidip gelirken öğrencilerin hareket etmesini de sağlıyor.

Öğrencilerin bilgiyi sadece tüketmelerinin değil, üretmelerinin hedeflediği okulda, öğretmenler geleneksel rollerinin dışında koç olarak görev yapıyorlar, formal ders anlatmanın yanında öğrencilere geri bildirimlerde bulunarak öğrenmelerini destekliyorlar.

2005 yılında açılmış olan okul, dünyadaki tamamen dijital eğitim veren ilk okullardan biri aynı zamanda. 16-19 yaştan 1100 öğrencinin bulunduğu okulda tüm öğrenme materyalleri internette yüklü ve öğrenciler istediği zaman bu içeriklere ulaşabiliyor. Dersler genellikle Google Sites hizmetiyle organize ediliyor.

Okulda uygulanan program (STX) öğrencileri bir üst öğretim kurumuna da hazırlamayı amaçlıyor. 3 yıllık programda ilk altı ay temel program uygulanıyor, sonraki iki buçuk senede ise özelleşmiş programlar yer alıyor. Başlıca zorunlu dersler; Danca, İngilizce, ikinci yabancı dil, tarih, klasik çalışmalar, fizik, beden eğitimi, sanat, matematik, din, sosyal bilimler ve biyoloji, kimya yada doğal coğrafya derslerinden en az ikisi.

STX programı gereği her öğrenci 60 dakikalık 2470 dersi tamamlamak zorunda. Yazılı ödevler, araştırma çalışmaları ve sınavlar da bunlara ayrıca ekleniyor. Öğrenciler her hafta 100 dakikalık ortalama 15 derse sahip oluyor ve 08:00 ile 15:40 saatleri arasında okulda bulunuyor.

Danimarka Çince öğreten çok az sayıda okuldan biri olan Orestad’ta öğrenciler şu alanlarda eğitim alıyor:

Doğa Bilimleri Programları

  • Biyoteknoloji
  • Fen Bilimleri
  • Sağlık

Sosyal Bilimler Programları

  • İnovasyon
  • Küresel Çalışmalar
  • Psikoloji

Dil Programları

  • Medya
  • Gazetecilik
  • Dil Bilimi

Sanat Programları

  • Müzik
  • Tasarım

Öğrencilerinin hem bilgi hem de gerçek yaşam deneyimleri kazanmasını sağlayarak topluma hazırlamayı amaçlayan okulda değişik  yöntemler uygulanıyor.

  • Geleneksel sınıflar ve açık öğrenme ortamları birlikte kullanılıyor.
  • Grup temelli öğrenme ortamları yaratılıyor.
  • Sanal öğretme ortamlarıyla bireysel öğrenme destekleniyor.
  • Okul dışından işbirliklerle gerçek yaşam senaryoları üzerinden öğrenme sağlanıyor.

Tüm bu süreçlerde öğrencilerin gelişiminin kalitesini güvence altına almak adına pek çok pedogojik araştırma merkeziyle de işbirliği yapılıyor.

Okulda sınavlar kadar öğrencilerin birey olarak topluma katkılarının geliştirilmesine de önem veriliyor. Vizyonu, bilgilerini eyleme dönüştürerek dünyayı değiştirebilecek küresel vatandaşlar yetiştirmek olan okulda, gençlerin kendilerinden emin şekilde, diğer arkadaşlarıyla işbirliği yaparak toplum sorunlarını çözmeye çalışmaları amaçlanıyor.

Ørestad Gymnasium bu yaklaşımı sayesinde, 2016 yılında dünyanın ilk ve en geniş sosyal girişimci ağı Ashoka organizasyonunun bir üyesi haline geldi. Ashoka’nın empati, yaratıcılık, liderlik, takım çalışması gibi becerilerin gelişmesini hedefleyen “Fark Yaratanlar” programı, okulun temel yaklaşımlarından birisi oldu.

Bu okulda öğrenciler geleceğin liderleri olarak yetiştiriliyor. Her sınıftan 3 temsilci seçiliyor. Bir tanesi öğrenci konseyinde görev alıyor, diğeri öğrenme sonuçları üzerine odaklanıyor, üçüncüsü ise öğrencilerin gelişiminin sağlanması için çalışıyor. Okul hayatı ve öğrenme ortamlarında fark yaratmaları için bu öğrencilere özel eğitimler veriliyor.  Okulu tasarlamaları için öğrencilerin büyümelerinin beklenmediği okulda, okulu öğrencilerin şekillendirdiği bir atmosfer yaratılmış. Öğretmenlerle ilgili sorunlarda bile sorumluluk alarak sorunu kendileri çözmeye çalışıyor, böylece gerçek hayatta karşılaşabilecekleri sorunlarla şimdiden yüzleşip deneyim kazanıyorlar.

Açıkçası bu okulları inceledikçe başta kendi çocuklarım olmak üzere ülkemdeki tüm çocuklar için üzülüyorum. Neden onlarda bu kadar incelikle düşünülmüş ortamlarda eğitim almasın ve geleceğe hazırlanmasın. Umarım bu tip okullar bizim çocuklarımız için de gerçek olur. Eğitim sistemimiz merkezi sınav prangalarından kurtulur ve küresel ölçekte geleceğin liderlerinin yetişeceği okullarımızın sayısı artar.

https://www.oerestadgym.dk/in-english/about-oerestad-gymnasium/

admin

Son Yazılar

2025 Galatasaray İlkokulu Kurası Sıkça Sorulan Sorular

Çocuğu ilkokul birinci sınıfa başlayacak pek çok velinin hayali, çocuğunun Galatasaray İlkokulu kurasını kazanması. Ücretsiz…

1 gün ago

6. ve 7. Sınıf Velilerine Yönelik LGS Semineri

LGS 2026 ve LGS 2027'ye girecek öğrencilerimin velilerinden hazırlık süreçlerini planlama ve yürütmeyle ilgili pek…

1 hafta ago

THE (Tımes Hıgher Educatıon) 2025’e Göre Hollanda’nın En İyi Üniversiteleri

Yurt dışında lisans eğitimi düşünen öğrencilerimizin ve velilerinin üniversiteleri detaylıca araştırmasının önemli olduğunu düşünüyorum. Üniversiteleri…

2 hafta ago

2025 İngiltere Yaz Kampı

Yeşim Kirman ve Elif Domloge'in Deneyimli Organizasyonuyla İngiltere’de Unutulmaz Bir Yaz Kampı! İngiltere’nin kalbindeki tarihi…

2 hafta ago

LGS 2025 Liseleri Tanıyalım Alman Lisesi

LGS'ye hazırlanan pek çok öğrencinin hayallerini süsleyen Alman Lisesi'ni yakından tanımaya ne dersiniz? Öğrencilerine sunduğu…

3 hafta ago

2024-2025 BİLSEM TANILAMA VE YERLEŞTİRME TAKVİMİ

Son yıllarda özel yetenekli çocuklara yönelik çalışmalar artarken BİLSEM'e gösterilen ilgi de artmaya başladı. Pek…

3 hafta ago