Yeni Lise Modeli ve IB Diploma Programı Arasındaki Benzerlikler

Yeni Lise Modeli açıklandığında öne çıkan özelliklerinin IB programına oldukça benzer olduğunu gördüm. Sizler için IB Diploma Programı ile yeni lise modelinin benzerliklerini araştırdım ve yazdım, faydalı olmasını dilerim.

Uluslararası Bakalorya Organizasyonu; 1968’de İsviçre’nin Cenevre’de kurulmuştur,  lise ya da üniversite eğitimini yurt dışında sürdüren öğrencilerin okudukları müfredat programının ortak ve evrensel bir şekilde yürütülmesini amaçlamaktadır. IB Diploma Programı yurtdışındaki üniversiteler tarafından tanınmakta, üniversitelere kabul alma ve burs bulma konularında mezunlara ciddi avantajlar sağlamaktadır.

Uluslararası Bakalorya Diploma Programı (IBDP) 16-19 yaş arası öğrenciler için hazırlanmış bir programdır. Bu programı başarıyla tamamlayan öğrenciler IB Diplomasını almaya hak kazanırlar. IB Diploma Programı, DP çekirdek elementleri ve 6 grup dersinden oluşmaktadır. 3 çekirdek element: Bilgi Kuramı dersi (TOK – Theory of Knowledge) , 6 ders alanından birini seçerek yapılan 4000 kelimelik Bitirme Tezi ve CAS (Creativity, Activity, Service) Yaratıcılık, Etkinlik ve Toplum Hizmeti)’dir. IB Diploma Programı öğrencileri belirtilen her gruptan 6 tane ders alırlar Türkiye’de, “Ana Dil” ve “20. Yüzyılda Türkiye” dersleri Türkçe, diğer dersler ise İngilizce verilir.

  1. Grup: Anadil
  2. Grup: Yabancı Dil
  3. Grup: Bireyler ve Toplumlar
  4. Grup: Fen Bilimleri
  5. Grup: Matematik
  6. Grup: Sanat ve Seçmeliler

Sanat dersi yerine ilk 5 gruptan bir tane daha ders alabilmektedir. Öğrenciler 3 yada 4 dersi ileri seviye diğerlerini ise standart seviyede alabilmektedir.

IB Diploma Program Yeni Lise Modeli
TOK (Theory of Knowledge) Bilgi Kuramı
Extended Essay (Bitirme Tezi) Proje
CAS (Creativity, Activity, Service) HEY (Hayal, Etkinlik, Yaşam)
6 Ders Grubu
1.Grup: Anadil
2.Grup: Yabancı Dil
3.Grup: Bireyler ve Toplumlar
4.Grup: Fen Bilimleri
5.Grup: Matematik
6.Grup: Sanat ve Seçmeliler
Yabancı Dil Grubu
Matematik Grubu
Fen Bilimleri Grubu
Sosyal ve Beşeri Bilimler Grubu
Seçmeli Dersler Grubu

Yeni Lise Modeli ile IB diploma programını karşılaştırdığımız zaman IB’deki TOK’in karşılığı olarak Bilgi Kuramı dersini, CAS’in karşılığı olarak da HEY’i görüyoruz. IB’deki bitirme tezinin karşılığı olarak da Proje başlığı gözümüze çarpıyor. Ders seçimi mantığına baktığımız zaman IB’de de öğrenci ders gruplarından belirli kıstaslara göre seçim yapıyor, ders gruplarının isimleri aynı olmasa da yeni lise modelinde de aynı mantıkta bir ders seçimi gerçekleşiyor. 12.sınıflarda yapılacak çalışmaların çok detayı henüz yayınlanmadı. Ama yeni lise modelindeki en çarpıcı değişikliklerin 12.sınıfta yapıldığını biliyoruz. Yayınlanan bilgilerden yola çıkarak, IB DP’den ayrı olarak sunulan IB Career Related Program (Kariyer Odaklı Program) ile 12.sınıfa uygulanacak kariyer programlarının benzerlik göstereceğini tahmin ediyorum. Yeni modelin ölçme değerlendirme ayağı çok açıklanmadığı için o alanda bir karşılaştırma yapamıyorum.

Genel olarak değerlendirirsek gerek programların amaçları gerek uygulanış şekli gerekse bir üst öğretim kuruma geçişlerde sağlayacakları avantajlar açısından değerlendirdiğimiz zaman yeni lise modelinin IB DP ve IB CP’nin Türkiye’ye uyarlanmış hali gibi olduğunu düşünebiliriz. IB her özel okulun uygulamaya cesaret edemediği, öğretmen eğitimlerinin çok yoğun olduğu, öğretmenlerden ve öğrencilerden beklentilerin mevcut sistemden oldukça farklı ve yoğun olduğu bir programdı. Bu açıdan bakıldığında şu anda sadece ana hatlarını bildiğimiz lise modelini layıkıyla uygulamak için çok ciddi eğitimlere ve çok yoğun çalışmalara ihtiyaç bulunmaktadır. Bunun tüm Türkiye’ye yayılımının nasıl gerçekleşeceği benim için de ciddi soru işaretidir. Çok uzun vadeli bir proje olduğunu düşünüyorum. Tam olarak oturması 4 yıldan çok daha uzun bir zaman alacaktır. Umarım projenin tam olarak sonuçları alınmadan değişikliğe gidilmez.

 

 

admin

Son Yazılar

2025 Galatasaray İlkokulu Kurası Sıkça Sorulan Sorular

Çocuğu ilkokul birinci sınıfa başlayacak pek çok velinin hayali, çocuğunun Galatasaray İlkokulu kurasını kazanması. Ücretsiz…

23 saat ago

6. ve 7. Sınıf Velilerine Yönelik LGS Semineri

LGS 2026 ve LGS 2027'ye girecek öğrencilerimin velilerinden hazırlık süreçlerini planlama ve yürütmeyle ilgili pek…

1 hafta ago

THE (Tımes Hıgher Educatıon) 2025’e Göre Hollanda’nın En İyi Üniversiteleri

Yurt dışında lisans eğitimi düşünen öğrencilerimizin ve velilerinin üniversiteleri detaylıca araştırmasının önemli olduğunu düşünüyorum. Üniversiteleri…

2 hafta ago

2025 İngiltere Yaz Kampı

Yeşim Kirman ve Elif Domloge'in Deneyimli Organizasyonuyla İngiltere’de Unutulmaz Bir Yaz Kampı! İngiltere’nin kalbindeki tarihi…

2 hafta ago

LGS 2025 Liseleri Tanıyalım Alman Lisesi

LGS'ye hazırlanan pek çok öğrencinin hayallerini süsleyen Alman Lisesi'ni yakından tanımaya ne dersiniz? Öğrencilerine sunduğu…

3 hafta ago

2024-2025 BİLSEM TANILAMA VE YERLEŞTİRME TAKVİMİ

Son yıllarda özel yetenekli çocuklara yönelik çalışmalar artarken BİLSEM'e gösterilen ilgi de artmaya başladı. Pek…

3 hafta ago