Vakıf Üniversitelerinin Tıp Fakülteleri İçin Hastane Şartı Getirildi

16 Ekim 2020 tarihinde mecliste görüşülen “Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi” ile  Yükseköğretim Kanununda önemli değişiklikler yapıldı. Buna göre tıp fakültesi açmak isteyen vakıf üniversiteleri bazı şartları taşımak zorunda olacak. YÖK Başkanı Yekta Saraç’ın da Twitter hesabından duyurduğu habere göre Vakıf Üniversitelerinin Tıp Fakültesi kurabilmeleri için kendisine ait hastanesi olma şartı getirildi.

İşte yapılan düzenlemenin detayları;

Tıp fakültesi kurmak isteyen vakıf üniversitelerinde eğitim ve öğretim faaliyetleri ile sağlık hizmetleri sunumu için asgari 200 yatak kapasitesine sahip olması ve YÖK’ün tıp eğitimi için gerekli gördüğü asgari fiziki mekan ve donanım şartlarını sağlaması şartı aranacak.

Bu kapsamda vakıf üniversitelerinde tıp eğitimi için mülkiyeti, işletme hakkı ve ruhsatı kendisine ait bir hastanenin varlığı, faal bir özel hastanesi yoksa tıp fakültesi açabilmesi için Sağlık Bakanlığından ön izin alması, ön izinle kurulan tıp fakültelerinin eğitime başlayabilmeleri için ise hastane ruhsatının alınmış olması gibi şartlar da getirilecek.

Tıp eğitimi için gerekli şartlar YÖK tarafından, sağlık hizmetlerinin sunumu için gerekli şartlar ise Sağlık Bakanlığınca belirlenecek.

Eklenen geçici maddenin yürürlüğe girdiği tarihte bünyesinde tıp fakültesi olan ve kendisine ait hastanesi bulunmayan vakıf yükseköğretim kurumlarının geçici maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren iki yıl içinde kanunda belirtilen şartları taşıyan hastaneye ait ön izin belgesini veya aynı şartları haiz mevcut bir hastaneyi devralacağına dair belgeyi Yükseköğretim Kuruluna teslim etmesi zorunlu olacak. Bu süre içinde söz konusu belgeleri teslim etmeyen vakıf yükseköğretim kurumları uyarılacak.

Bu sürenin bitiminden itibaren bir yıl içinde söz konusu belgeleri sunamayan vakıf yükseköğretim kurumlarının tıp fakültelerine öğrenci verilemeyecek. Üç yıllık sürenin bitiminden itibaren iki yıl içinde mülkiyeti kendisine ait veya Hazineye ait olup düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihten önce vakıf yükseköğretim kurumuna irtifak hakkı tesis edilmiş olan taşınmazlar üzerinde bulunan işletme hakkı ve ruhsatı kendine ait olan kanunda belirtilen şartları taşıyan hastaneye ilişkin belgeleri Yükseköğretim Kuruluna teslim etmeyen vakıf yükseköğretim kurumlarının tıp fakülteleri kapatılacak. Mevcut öğrenciler hakkında kanunun ilgili hükümleri uygulanacak.

 

 

admin

Son Yazılar

QS 2025’e Göre Dünyadaki En İyi İlk 50 Tıp Fakültesi

Tıp eğitimi, bilimsel keşiflerin, klinik uygulamaların kesiştiği bir alan. QS World University Rankings, her yıl…

6 gün ago

QS 2025 Sıralamalarına Göre Türkiye’deki En İyi Tıp Fakülteleri

Tıp eğitimi, hem Türkiye’de hem de dünyada en prestijli ve zorlu alanlardan biri olarak kabul…

6 gün ago

LGS 2025 Türkiye’deki İlk 100 Devlet Lisesi

LGS öğrenciler için sadece bir sınav değil, aynı zamanda geleceğe açılan önemli bir kapı. Doğru…

2 hafta ago

LGS 2025 Yabancı Liseler En Son Giren Öğrencinin Puanı ve Yüzdelik Dilimi

LGS 2025'e 94 gün kaldı. LGS hazırlık süreçleri büyük bir hızla devam ederken öğrenciler ve…

3 hafta ago

Geleceğin İş Dünyası: WEF 2025 Raporuna Göre Hangi Beceriler Öne Çıkıyor?

Dünya Ekonomik Forumu’nun (WEF) her yıl merakla beklenen Geleceğin İşleri Raporu (Future of Jobs Report),…

3 hafta ago

2025 Galatasaray İlkokulu Kurası Sıkça Sorulan Sorular

Çocuğu ilkokul birinci sınıfa başlayacak pek çok velinin hayali, çocuğunun Galatasaray İlkokulu kurasını kazanması. Ücretsiz…

3 hafta ago