YKS 2022 sınav süreci tamamlandı. YKS tercih süreci başladı. YKS tercih sürecinde ben de meslekleri ve üniversiteleri sizlere tanıtmaya çalışacağım. Bu yazımda size tanıtacağım program Pilotaj Programı. Faydalı olmasını dilerim. İlgilenen arkadaşlarınızla paylaşabilirsiniz.
YKS tercihleriyle ilgili bireysel danışmanlık almak isterseniz, randevu ve detaylı bilgi için ykirmanbilgi@gmail.com adresinden bana ulaşabilirsiniz.
Yazılarıma kolaylıkla ulaşabilmek için siteme abone olabilir,
Instagram hesabımı https://www.instagram.com/yesimkirman/?hl=tr ,
Twitter hesabımı https://twitter.com/yesimykirman
Telegram kanalımı https://t.me/yesimkirman
You Tube Kanalımı https://www.youtube.com/channel/UCH8-PNDcIAlBL52n6pVSXdA takip edebilirsiniz.
Pilotaj Programının Gerektirdiği Genel Özellikler
Pilot olmak isteyenlerin mekaniğe karşı ilgi duyması, uyarıcıları çabuk algılayıp hemen tepki verebilmesi, el ve gözü eşgüdümle kullanabilmesi, soğukkanlı, dikkatli, sabırlı, sorumluluk sahibi ve kurallara aynen uyması beklenir. Pilot uçuş görevine fizyolojik ve psikolojik olarak hazır olmak zorundadır bu nedenle dinlenme ve beslenmesine dikkat etmelidir.
Çalışma Alanları ve Aldığı Görevler
Pilotaj Programını bitirenlere “Pilot” unvanı verilir. Pilotaj bölümünde Uluslararası Sivil Havacılık Teşkilatı ICAO, Avrupa Havacılık Standardı JAR-FCL ve ulusal gereklilikler doğrultusunda sürdürülen eğitimin sonunda öğrenciler ATP(A)-Havayolu Nakliye Pilotu kredisinde CPL(A)-Ticari Pilot lisansına ve IR(A)-Aletli Uçuş Yetkisi lisansına sahip pilotlar olarak mezun olmaktadırlar.
Pilotlar, gerek yerli gerekse de yabancı havayolları başta olmak üzere birçok genel havacılık sektöründe çalışma imkanı bulabilirler. Ayrıca havacılık eğitimi sektöründe de istihdamları söz konusudur. Pilotlar talep durumunda orduda da belirli yeterlilikler sağlandığı takdirde görev alabilirler.
– Uçuş programında belirtilen görevin özelliğine göre gerekli hazırlıkları yapar, harita ve raporları inceleyerek uçuş planı hazırlar,
– Yakıt ve zaman hesaplamaları yapar, iniş meydanı ve yedek meydanların özelliklerini raporlardan inceler,
– Uçuştan belli bir süre önce hava meydanında bulunarak hava durumunu inceler, kısıtlayıcı faktörlere göre uçuş planını gözden geçirir ve uçuş planını ilgili birime verir,
– Kalkış saatinden önce uçağın yanına gelerek uçuş ekibini kontrol eder, teknik donanımların uçuşa hazır olup olmadığını inceler,
– Uçağın yüklenmesini kontrol eder,
– Kalkış zamanına uygun olarak uçuş kulesinden telsizle izin alıp motoru çalıştırır ve bütün teknik kontrolleri yapar,
– Kalkış, rota, alçalış ve inişleri planladığı şekliyle ve zorunluluk halinde gerekli değişiklikleri yaparak uygular,
– İniş sonu uçağı park edip, emniyete aldıktan sonra görevini tamamlamış olur.
Üniversitede Hangi Dersler Okutulur?
Öğretim süresi boyunca; Matematik, Fizik gibi temel derslerin yanında Meteorolojiye Giriş, Hususi Pilot Beceri Geliştirme, Havacılık Teorisi, Seyrüsefere Giriş, Uçak Sistemleri ve Bileşenleri, Hususi Pilot Uçuş Uygulaması gibi alan dersleri okutulmaktadır.
Çalışma Ortamı Nasıldır?
Pilotlar uçuş öncesinde bilgi almak amacıyla uçuş ofislerinde, uçuş sırasında ise uçak idare kabininde görev yaparlar. Özellikle uçuşta gürültülü bir ortam söz konusudur. Pilot çalışırken uçuş mühendisleriyle, teknisyenlerle, hosteslerle, hava trafik kontrolörleri ve meteoroloji görevlileri ile iletişim halindedir.
Çalışma Alanları ve İş Bulma Olanakları
Programdan mezun olacaklar, ulusal veya uluslararası havayolları ve genel havacılık endüstrisinde istihdam edilirler. Günümüzde pilotlar hem yurt içinde hem de yurt dışında istihdam edilebilmekte, kolaylıkla iş bulabilmektedir. Üniveri verilerine göre Pilotaj bölümü mezunlarının %52,5’i ilk altı ayda iş bulmaktadır.
Eğitim Sonrası Kazanç
En yüksek kazanç sağlayan meslek gruplarından birisidir. Aylık ücretleri 50.000 TL ile 100.000 TL arasında değişmektedir.
Pilotaj Programına Girebilmek İçin Hangi Sıralamaya Sahip Olmak Gerekir?
Devlet | Vakıf | Kıbrıs | Yabancı | |
En Düşük Sırası | 4.167 | 390.132 | 390.132 | – |
En Yüksek Sırası | 4.167 | 2.111 | 18.721 | – |
Ortalama Sırası | 4.167 | 163.940 | 204.427 | – |
YKS 2021 Pilotaj Programı Kontenjan, Taban Puan ve Sıralamaları
Kaynaklar:
https://esube.iskur.gov.tr/Meslek/MeslekleriTaniyalim.aspx
https://yokatlas.yok.gov.tr/tercih-sihirbazi-t4-tablo.php?p=say
LGS 2025 tamamlandı, sırada lise seçimi var. Velilerimiz çocuklarının geleceği için en doğru okulu…
Okul seçerken önemli bir kriterleri okulların eğitim ücretleri. Ben de sizler için liselerin 2025-2026 Eğitim…
YKS 2025 tamamlandı. Artık sırada üniversite planlamaları var. Velilerimiz ve öğrencilerimiz alternatifleri değerlendirirken YKS adaylarının…
2025 LGS’de yabancı liseleri tercih eden velilerin kullanabileceği bir çalışmamı sizlerle paylaşmak istiyorum. Puanların nasıl…
Millî Eğitim Bakanlığınca LGS kapsamında gerçekleştirilen merkezî sınava bu yıl 8'inci sınıftaki 1 milyon 10…
LGS lise seçimi süreçleri yaklaşırken en çok tercih edilen okulları sizlere tanıtmaya başlıyorum. İlk…