Bu sıcak yaz günlerinde sınava hazırlanmaktan daha da zoru meslek ve üniversite seçimi olacak. Aslında ideal olanı öğrencinin lise öğrenimi boyunca meslekleri, üniversiteleri tanıması, kendi yetenek, ilgi, becerilerini keşfetmesi ve zamana yayılmış şekilde, tercih sürecinden önce yapabileceği mesleklere karar vermesidir. Ama bu genellikle böyle olmaz, tercih sürecinde kısıtlı sürelerde kısıtlı kaynaklarla karar vermek zorunda olmak hem gençleri hem de aileleri zorlar. Uzun yıllar tercih sürecinin içinde yer almış bir eğitimci olarak aşağıdaki konulara dikkat etmenizin bu zorlu süreci biraz olsun kolaylaştırmasını dilerim.

YKS tercihleriyle ilgili bireysel danışmanlık almak isterseniz, randevu ve detaylı bilgi için  ykirmanbilgi@gmail.com adresinden bana ulaşabilirsiniz.

Yazılarıma kolaylıkla ulaşabilmek için siteme abone olabilir,

Instagram hesabımı https://www.instagram.com/yesimkirman/?hl=tr ,

Twitter hesabımı https://twitter.com/yesimykirman

Telegram kanalımı  https://t.me/yesimkirman

You Tube Kanalımı https://www.youtube.com/channel/UCH8-PNDcIAlBL52n6pVSXdA takip edebilirsiniz.

İstediğiniz bir üniversiteye girebilmek için istemediğiniz bir bölümü yazmayın. Her öğrencinin hayalini kurduğu bazı üniversiteler vardır. Sırf o üniversitede okumak için daha önce hiç düşünmediğiniz bir bölümü tercih listenize eklemeyin. Bu durumda hayalinizdeki üniversitede puanınızın yettiği bölümde okurken mutsuz olacak, istemediğiniz bir mesleği ömrünüz boyunca yapmak zorunda kalacaksınız. Bazen de yatay geçiş seçeneğini göz önünde bulundurarak çok istediği bir üniversitenin hiç istemediği bir bölümünü yazan adaylara rastlıyoruz. Şu unutulmamalıdır ki geçiş süreci çok kolay bir süreç değildir. Geçiş yapabilen öğrenciler vardır ama yapamayan ve hayalleriyle vedalaşan çok sayıda öğrenci de bulunmaktadır.

Puanınıza yazık olmasın diye puanınıza göre tercih yapmayın.  Hayalinizi kurduğunuz meslekten daha yüksek bir puan aldığınızda “puanım boşa gitmesin” diye daha önce hiç düşünmediğiniz bir bölümü yazabiliyorsunuz. Puanınız boşa gitmesin diye hayallerinizle vedalaşmayın.

Kazandığınızda gitmeyeceğiniz hiç bir bölümü listenize eklemeyin. “Puanınız yetti”, “aileniz istedi” diye hiç düşünmediğiniz bir bölümü yazıp kazandığınızda, kayıt yaptırmasanız bile bir sonraki sene için puanınız düşecektir. Ya hiç istemediğiniz bir bölümde okumaya devam  edecek yada düşen puanı telafi için çok yoğun bir çalışma yapmanız gerekecektir.

Size uygun olmadığı halde popüler meslekleri tercih etmeyin. Her dönemde popüler meslekler oldu olmaya da devam edecek. Son yıllarda Bilgisayar Mühendisliği, Tıp, Hukuk gibi bölümler oldukça popüler oldu yüksek puanlı tüm öğrenciler başka hiçbir faktöre bakmadan bu bölümleri tercih etmeye başladı. Bu noktada puanları yüksek ve çok kişi bu bölümleri tercih ediyor diye kişisel özelliklerinize uygun olmayan meslekleri seçmemelisiniz.

Vakıf üniversitelerinin tanıtımlarından etkilenerek hiç düşünmediğiniz yada kendinize uygun olmayan bir bölümü yazmayın. Bazı vakıf üniversiteleri kendilerine öğrenci çekebilmek adına yeni açılan veya çok talep almayan bazı bölümleri için özel burs yada farklı avantajlar sunabiliyorlar. Tanıtımlarını da çok etkileyici yapıyorlar. Bu da sizlere çok cazip gelip birden aklınızda olmayan bambaşka bir alana kaymanıza sebep oluyor. Uzun vadede bu da olumsuz sonuçlara yol açıyor. Vakıf üniversitelerini daha iyi değerlendirmek adına YÖK’ün Vakıf Üniversiteleri raporunu incelemenizi tavsiye ederim. Üniversitelerin karşılaştırılmalı olarak önemli özelliklerinin verildiği rapor, vakıf üniversitelerini tercih edecekler için önemli bir döküman. İncelemeden kesinlikle tercih yapmayın.

Kampüsünü ziyaret etmediğiniz, öğretim kadrosunu, derslerini incelemediğiniz, orada okuyan kişilerle tanışmadığınız hiç bir bölümü listenize eklemeyin.  İlgilendiğiniz mesleklerle ilgili o mesleği yapan kişilerle ve üniversitelerde/bölümlerde okuyan öğrencilerle görüşmeniz, üniversite tanıtımlarına gitmeniz  faydalı olacaktır.

Yabancı dil, çift ana dal, yan dal, yatay geçiş, yurt dışı olanaklarını incelemeden, sizleri geleceğe en iyi şekilde hazırlayacak, meslek hayatınızda fark yaratmanızı sağlayacak ortamlar sunacağına ikna olmadığınız üniversiteleri tercih etmeyin. Geleceğe hazırlamak konusunda 2030 ve sonrasındaki iş dünyasının gereklerine yönelik hazırlıkları olan ve sizleri farklı kariyerlere de hazırlayan üniversiteler tercih edilmelidir.

Mezuniyet sonrası iş imkanlarını değerlendirmek adına https://www.kariyer.net/pozisyonlar web sitesine göz atabilirsiniz. Bu sitede pozisyonlara göre maaş bilgilerini, çalışılan sektörleri, aktif iş ilanlarını ve aranan pozisyonlardaki iş ilanlarını  inceleyebilirsiniz.

Üniversitelerin dünya sıralamalarındaki yerlerini de inlemeden listenize eklemeyin. Times, QS ve URAP listelerini inceleyebilirsiniz.

Üniversite öğrencileri arasında yapılan memnuniyet anketlerinin ( TÜMA )sonuçları da sizlerin için önemli bir veri olacaktır.

Deneyimi yetersiz olan ve işin gerçek uzmanı olmayan kişilerden destek almayın. Millet olarak bilgimiz olsun olmasın her konuda söyleyecek sözümüz olduğu için komşular, akrabalar, anne babamızın arkadaşları da bu süreçte oldukça aktif olurlar. Sizleri yeterince tanımadan, oldukça kısıtlı örneklerden yola çıkarak çok önemli yargılarda bulunabilirler. “Falancanın oğlu şöyle bir puan aldı buraya gitti”, “Bu bölümde okudu filanca şirkette genel müdür oldu” derler. Sizin hayalinizi kurduğunuz meslek için “Sakın onu yazma aç kalırsın sen bunu yaz” gibi akıl verirler. Bunlar hem kafanızı karıştırır hem de canınızı sıkar. Bu tip tavsiyeleri dinlememeniz ve sadece uzmanlara kulak vermeniz daha faydalı olacaktır.

Bir tavsiye de anne babalara, tabi ki anne babalar çocukları için en iyisini ister, onun ilgi, yetenek ve tercihlerine saygı duyarak, seçim noktasında farklı bakış açıları kazanabilecekleri ortamları onlara sağlayarak bu süreci en sağlıklı şekilde geçirmeleri faydalı olacaktır.

 

admin

Son Yazılar

Özel Okullarda Ücretsiz veya Burslu Okuma Şartları, Başvuru Süreçleri

Özel okulların ücretleri belli olmaya başladı, şimdi sırada bursluluk sınavları var. Kabul sınavı, alım sınavı,…

6 gün ago

Proje Okulu Listesinden Çıkarılan Liseler

MEB Bakanı Yusuf Tekin 2024 yılında, LGS sınav baskısını düşürmek adına sınava girecek öğrenci sayısının…

7 gün ago

MEB Yönetmelik Değişikliği ve Özel Okullar Zam Oranı

Yılın bu ayları bazı veliler için kayıt yenileme, bazı veliler için ise okul seçimi dönemleri.…

2 hafta ago

LGS 2025 YABANCI LİSELER SEMİNERİ KAYITLARI BAŞLADI

Yabancı Liseler Seminerimde LGS 2025 velilerimle buluşacağım. Özellikle yurtdışında eğitimi düşünen velilerin sıklıkla tercih ettiği…

2 hafta ago

LGS 2025 Liseleri Tanıyalım İtalyan Lisesi

Yabancı liseleri tanıtmaya devam ediyorum, şimdi de sırada İtalyan Lisesi var. Öğrencilerine sunduğu eğitim sistemi,…

2 hafta ago

LGS 2025 Liseleri Tanıyalım Üsküdar Amerikan Lisesi

LGS 2025 adım adım yaklaşırken Üsküdar Amerikan Lisesini yakından tanımaya ne dersiniz? Üsküdar Amerikan Lisesi'ne…

3 hafta ago