YÖK İlk 400’e Doğrudan Denklik Verecek, İlk 1000’e YKS Şartı Olmayacak

Yükseköğretim Kurulu, yurt dışı yükseköğretim diplomalarının denklik işlemlerine ilişkin 15.03.2024 tarihinde Resmi Gazetede yayımlanan Yurtdışı Yükseköğretim Diplomaları Tanıma ve Denklik Yönetmeliği’nde yapılan değişikliğin uygulanmasında ortaya çıkan tereddütlerin giderilmesi için usul ve esaslarını belirleyerek yayınladı. Belirlenen usul ve esaslara göre:

Sıralamalarda ilk 400’de yer alan üniversitelerden mezunlara doğrudan denklik verilecek, YKS’ye girme zorunluğu olmayacak. Yükseköğretim Kurulu tarafından kabul edilen üç uluslararası yükseköğretim derecelendirme kuruluşunda ilk 400’de yer alan yükseköğretim kurumlarının tıp, diş hekimliği, eczacılık ve hukuk programları dahil olmak üzere bütün programlarından mezun olanlar doğrudan denklik alabilecekler.

Aynı derecelendirme kuruluşlarında ilk 1000’de yer alan üniversiteler için başarı şartı aranan bölümler dahil olmak üzere bütün alanlarda, önceden olduğu gibi denklik müracaatı yapılacak ancak YKS’ye girme zorunluluğu aranmayacak.

İlk 1000’de olan üniversitelerin tıp, diş hekimliği, eczacılık ve hukuk programlardan mezun olanlar denklik için müracaat edecek ve başvuruları daha önce olduğu gibi transkriptlerine göre bireysel olarak incelenerek karar verilecek.

İlk 1000 de yer almayan üniversitelerin tıp, diş hekimliği, eczacılık ve hukuk programlarından mezun olanların YKS’ye girme ve başarı şartını yerine getirme zorunluluğu var.

İlk 1000’de yer almayan bir üniversitenin tıp, diş hekimliği, eczacılık ve hukuk programlardan mezun olanlar YKS’ye girecek, ilgili programın YKS’deki başarı sıralaması şartını sağlamışlarsa denklik müracaatları kabul edilecek ve transkriptleri dikkate alınarak bireysel olarak inceleme yapılacak.

Yani sadece ilk 1000’de yer almayan üniversitelerin tıp, diş hekimliği, eczacılık ve hukuk bölümlerde okuyacaklar için YKS’ye girme ve başarı şartını yerine getirme zorunluluğu olacak. Diğer bölümler için ise YKS’ye girme zorunluluğu olmayacak.

admin

Son Yazılar

MEB’den Ortaokullara Rehberlik ve Yönlendirme Dersi

Millî Eğitim Bakanlığınca "İlköğretim Kurumları Haftalık Ders Çizelgesi"nde yapılan değişiklikle, sadece 8. sınıflara yönelik verilen…

4 gün ago

LGS 2025 YABANCI LİSELER SEMİNERİ 24 MAYIS 2025

LGS 2025’e artık sadece 33 gün kaldı! Hazırlıklar tüm hızıyla devam ederken, velilerimiz de çocuklarının…

7 gün ago

LGS 2025 Yabancı Liseler ve Türk Özel Liseler Kayıt Takvimi

LGS 2025 yaklaşırken veli ve öğrencilerin merakla beklediği detaylar da belli olmaya başlıyor. Bunlardan bir…

2 hafta ago

LGS 2025 İstanbul Kadıköy İlçesi Liseleri

LGS 2025'e sayılı günler kaldı. Velilerimiz de liseleri araştırmaya, çocukları için en doğru okulu bulabilmek…

2 hafta ago

6. ve 7. Sınıf Velilerine Yönelik LGS Hazırlık Semineri – 10 Mayıs 2025

  LGS 2026 ve LGS 2027’ye girecek öğrencilerimin velilerinden hazırlık süreçlerini planlama ve yürütmeyle ilgili…

3 hafta ago

Türkiye’deki IB Liseleri

Sekizinci sınıftan mezun olacak gençlerin önünde Resmi Anadolu, Fen ve Sosyal Bilimler Liseleri, Özel Yabancı…

1 ay ago