Categories: Okul

Charles De Gaulle ve Pierre Loti Okulları Yeni Türk Öğrenci Kabul Edemeyecek

MEB ile Fransız yetkililer arasında Charles De Gaulle ve Pierre Loti Okullarında öğrenim göre Türk öğrencilerle ilgili  bir süredir müzakere süreci devam etmekteydi. Bugün MEB bu süreçle ilgili bir basın açıklaması yaptı. 

Açıklamada 222 sayılı İlköğretim ve Eğitim Kanunu’na göre Türk vatandaşlarının eğitimlerini Türk ilköğretim okullarında sürdürmeleri gerektiği belirtildi,  5580 sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanunu’nda ise özel okulların türleri ve bu okullara kabul edilebilecek öğrencilere ilişkin hükümlerin yer aldığı belirtildi. Özel milletlerarası okullar, azınlık okulları ve yabancılar tarafından açılan toplam 328 okulun, hukuk devleti sınırları içinde faaliyetlerini yürütebilmeleri için gerekli tedbirlerin alındığını ve  yasal düzenlemeler doğrultusunda eğitim öğretim yapmalarının sağlandığı belirtildi.

Yasal statüsü olmaksızın faaliyet gösteren ve “Türk öğrenci” kabul eden  Charles De Gaulle ve Pierre Loti okullarının durumlarına ilişkin ilgililerle yapılan uzun müzakerelerde uzlaşılan noktalar şunlar oldu.

Fransa’da yaşayan Türk öğrencilerin “Türkçe” öğrenimini de içeren kapsamlı bir eğitim iş birliği anlaşması çalışmalarına başlanması ve en kısa sürede tamamlanması yönünde müzakerelerin devam etmesi karara bağlandı.

Yasal statü verilmesini öngören uluslararası anlaşma karara bağlanana kadar adı geçen okullara yeni Türk öğrenci kaydı yapılmayacak. Bu çerçevede Charles De Gaulle ve Pierre Loti okullarının ana sınıfları ve ilkokullarının birinci sınıflarına 1 Ocak 2024 tarihinden itibaren 2024-2025 eğitim öğretim yılı ve sonrasını kapsayacak şekilde yeni Türk öğrenci kaydedilmeyecek aynı şekilde ara sınıflara da yeni nakil öğrenci alınmayacak.

2024 yılının Ocak ayı itibarıyla okullarda mevcut Türk öğrencilerin listesi ile AEFE (Fransız Yurt Dışı Eğitim Ajansı) tarafından marka verilen okulların bilgileri, önümüzdeki ders yılı başlamadan önce Bakanlığımıza teslim edilecek.

Ayrıca bu okullar, yasal bir statüye kavuşturuluncaya kadar ilgili sınıf düzeylerinde “Türk dili, Türk kültürü, Türk edebiyatı, Türk tarihi ve coğrafya” dersleri, Bakanlıkça görevlendirilecek Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı öğretmenlerce okutulabilecek. Bünyelerinde açılacak ofislerde görevlendirilecek Bakanlık yetkilileri ve Devletimizin diğer ilgili birimlerince bu okulların eğitim öğretim süreçleri takip edilerek denetlenecek.

 

admin

Son Yazılar

QS 2025’e Göre Dünyadaki En İyi İlk 50 Tıp Fakültesi

Tıp eğitimi, bilimsel keşiflerin, klinik uygulamaların kesiştiği bir alan. QS World University Rankings, her yıl…

1 hafta ago

QS 2025 Sıralamalarına Göre Türkiye’deki En İyi Tıp Fakülteleri

Tıp eğitimi, hem Türkiye’de hem de dünyada en prestijli ve zorlu alanlardan biri olarak kabul…

1 hafta ago

LGS 2025 Türkiye’deki İlk 100 Devlet Lisesi

LGS öğrenciler için sadece bir sınav değil, aynı zamanda geleceğe açılan önemli bir kapı. Doğru…

3 hafta ago

LGS 2025 Yabancı Liseler En Son Giren Öğrencinin Puanı ve Yüzdelik Dilimi

LGS 2025'e 94 gün kaldı. LGS hazırlık süreçleri büyük bir hızla devam ederken öğrenciler ve…

3 hafta ago

Geleceğin İş Dünyası: WEF 2025 Raporuna Göre Hangi Beceriler Öne Çıkıyor?

Dünya Ekonomik Forumu’nun (WEF) her yıl merakla beklenen Geleceğin İşleri Raporu (Future of Jobs Report),…

3 hafta ago

2025 Galatasaray İlkokulu Kurası Sıkça Sorulan Sorular

Çocuğu ilkokul birinci sınıfa başlayacak pek çok velinin hayali, çocuğunun Galatasaray İlkokulu kurasını kazanması. Ücretsiz…

3 hafta ago