Categories: MEB

MEB’den Özel Okullara Yönetmelik Değişiklikleri Yazısı

MEB 3 Ocak 2025 tarihinde yayınlanan Resmi Gazetede Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliğinde yaptığı değişikliklerle ilgili özel okullara resmi bir yazı göndererek bazı maddelere açıklık getirdi.  Gönderdiği açıklamanın öne çıkan bölümlerini sizlerle paylaşıyorum. Faydalı olmasını dilerim. İlgilenen arkadaşlarınızla paylaşabilirsiniz.

* Yönetmelikte yapılan değişiklik ile Bakanlığa bağlı faaliyet gösterecek 3 yeni kurum türü tanımlanmıştır. Bu kurumlar

  • İlkokul çağındaki öğrencilere ilgi, istek ve yetenekleri doğrultusunda sosyal, kültürel, sanatsal, sportif alanlarda eğitim verilen ve bireysel olarak ödev ve projelerinin yapılmasında destek sunulması amacıyla öğrenci etkinlik merkezleri
  • Bireylerin kendilerini tanımalarına, karar verme ve problem çözme becerilerini geliştirmelerine, psikolojik iyilik hallerini artırmalarına yönelik bireysel ve/veya grupla profesyonel olarak psikolojik desteğin sunulabileceği, rehberlik ve psikolojik danışmanlık alanında bireylerin kendilerini geliştirmelerine, mesleki bilgi ve becerilerini artırmalarına dönük eğitimlerin verilebileceği rehberlik ve psikolojik danışma merkezleri
  • Bireylerin iletişim becerilerinin ve konuşma akıcılığının geliştirilmesi, yaş, cinsiyet ve kültüre uygun ses özelliklerinin kazandırılması, bulundukları çevreye yönelik uyumlarının artırılması ve toplumsal katılımlarının sağlanması amacıyla dil ve konuşma ile ergoterapi alanında bireysel ve grup eğitimi verileceği dil, konuşma ve ergoterapi merkezleri ‘dir.

* Kültürlerarası öğrenci değişim programları çerçevesinde veya öğrenimlerini yurtdışında yapmak isteyen öğrencilere ve/veya ortaöğretim düzeyinde öğrenimlerini Türkiye’de yapmak üzere yurtdışından gelen öğrencilere danışmanlık ve sınav hizmeti sunmak isteyen gerçek ve tüzel kişilerin bu faaliyetlerini Bakanlıkça belirlenen usul ve esaslara göre yapmalarına ilişkin düzenleme yapılmıştır. Söz konusu usul ve esaslara ilişkin çalışmalar devam etmekte olup, tamamlandığında ayrıca bilgi verilecektir.

*Yönetmelikte marka lisans sözleşmesi yapan kurumlarla ilgili hükümlere yer verilmiştir. Buna göre bir kurucunun marka lisans sözleşmesi yaparak özel öğretim kurumunun markasını başka gerçek ya da tüzel kişilere kullandırabilmesi için, aynı türde en az 5 kurumunun bulunması ve bu kurumların her birinin en az 5 yıl boyunca faaliyette bulunmuş olması şartı aranacaktır. Kurucular, bu şartları sağlayan kurumlarının en fazla üç katına kadar başka gerçek ya da tüzel kişilere markasını kullandırabilecektir.  Ayrıca sosyal etkinlik ve gelişim merkezleri, öğrenci etkinlik merkezleri, rehberlik ve psikolojik danışma merkezleri ile dil, konuşma ve ergoterapi merkezlerinin faaliyet süreleri 5 yıldan az olduğundan bu kurumlar marka lisans sözleşmesine konu olamayacaktır.

*Okulların uluslararası diploma ve sertifika programları Millî Eğitim Bakanlığı Uluslararası Diploma ve Sertifika Programları Uygulama Yönergesi’nin genel hükümlerine bağlı kalınarak uygulanacaktır. Okulların bu programları uygulamak istemeleri halinde program doğrultusunda düzenlenen haftalık ders çizelgelerini 1/9/2025 tarihine kadar Bakanlığa onaylatmalarına ilişkin düzenleme yapılmıştır.

*Özel öğretim kurumlarının ücretlerine yönelik hükümlerde değişiklik yapılmıştır. Buna göre;

a) Okulların ara sınıflarının yemek ve kahvaltı ile servis ücretleri dışında kalan hizmetlerin (pansiyon/yatakhane, kıyafet, etüt, uluslararası diploma ve sertifika programı vb.) ücretleri belirlenirken bir önceki eğitim öğretim yılında ilan edilen ücret; okulda devam eden öğrenciler için ise öğrenci kayıt sözleşmesinde belirlenen ücret dikkate alınacak ve bu ücretlere [(bir önceki yılın ortalama Yurt içi
ÜFE+bir önceki yılın ortalama TÜFE/2)] oranından fazla artış yapılmayacaktır

b) Okullar ders kitabı adı altında herhangi bir ücret alamayacaktır.

c) Okullar; anaokulu, ilkokul, ortaokul ve lise kademelerinin başlangıçları için belirledikleri öğrenim ücretinde fahiş oranda artış yapamayacaklardır.

ç) Kurumlar belirledikleri tüm ücretleri kuruma ait internet sitesi üzerinden yayımlayacaktır.

d) Eğitim ücreti ile birlikte diğer hizmetler karşılığında alınacak tüm ücretler kurum adına açılan ve Bakanlığa/valiliğe bildirilen hesap numarasına yatırılarak tahsil edilecektir.

e) İlgide kayıtlı Yönetmelikte belirtilenlerin dışında öğrenci ve kursiyerlerden, bağış ve yardım da dâhil olmak üzere hiçbir ad altında ücret alınmayacaktır.

  • İlgide kayıtlı Yönetmelikte ayrıca ücretsiz okutulacak öğrenci ve kursiyer iş ve işlemlerinde düzenleme yapılmıştır. 5580 sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanununa göre ücretsiz okumada öncelik verilen çocukların özel öğretim kurumlarına başvuru şartları, valiliklerce yapılacak iş ve işlemler ile benzeri hususlar Bakanlığımız tarafından hazırlanan kılavuzda düzenlenecektir. Bunun yanı sıra bu çocuklar yerleştirildikleri özel öğretim kurumlarından servis ücreti hariç olmak üzere yemek, kahvaltı, pansiyon/yatakhane, kitap-kırtasiye, kıyafet, etüt, uluslararası diploma ve sertifika programı ve benzeri hizmetlerden ücretsiz yararlandırılacaktır.

*Okullarda Millî Eğitim Bakanlığına Bağlı Okul Öğrencilerinin Kılık ve Kıyafetlerine Dair Yönetmelik hükümleri uygulanacaktır. Marka lisans sözleşmesi yapan okullar da dahil olmak üzere okulların, kıyafetlerin serbest piyasa koşullarında velilerce temin edilmesini engelleyici veya kurumlar tarafından belirlenen elektronik ticaret ortamından temine yönelik velileri zorlayıcı uygulamalar yapamayacakları, özel gün, hafta ve kutlamalarda ders içi ve ders dışı faaliyetlerde kullanılmak üzere veliye mali yük getirecek özel kıyafet aldıramayacakları hüküm altına alınmıştır.

*Özel öğretim kurslarında en geç 1/6/2025 tarihine kadar rehber öğretmen/psikolojik danışman görevlendirilmesi zorunlu hale getirilmiştir.

*Azınlık okullarında yönetici ve öğretmen görevlendirmesinde düzenleme yapılmıştır. Düzenlemeye göre bu okullarda görevlendirilen öğretmenlerin görev süreleri en fazla 5 yıl olacaktır. Ancak bu düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihten önce azınlık okullarında görevlendirilen öğretmenlerden 5 yılını dolduranların (5 yıldan uzun süre çalışmış olanlar) valilik onayında belirlenen süre kadar kurumda görevlendirmeleri devam edebilecektir.

 

MEB ayrıca başka bir yazı daha göndererek özel okulların genel gider, diğer ücret vb. başlıklarda aldıkları ücretlere de açıklık getirdi.

Yazıda 5580 sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanununun  12’nci maddesinde kurumların, faaliyetlerini sadece kazanç sağlamak
için düzenleyemeyecekleri, ancak Türk Millî Eğitiminin amaçları doğrultusunda eğitimin kalitesini yükseltmek, gelişmelerine fırsat ve imkân verecek yatırımlar ve hizmetler yapmak üzere gelir sağlayabilecekleri hatırlatılmış

Millî Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliğinin 53’üncü maddesinin beşinci fıkrasında kurumların
öğrenci veya kursiyerlerden yemek, kahvaltı, pansiyon/yatakhane, kitap-kırtasiye, kıyafet, etüt, uluslararası diploma ve sertifika programı ve benzeri hizmetler karşılığında alacakları ücretleri mayıs ayının sonuna kadar tespit etmeleri gerektiği; 54’üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendinde
kurumların öğrenim ücreti ve diğer ücretleri ocak ayından itibaren mayıs ayının sonuna kadar ilan etmeleri gerektiği ve (b) bendinde ise Yönetmelikte belirtilenlerin dışında öğrenci ve kursiyerlerden, bağış ve yardım da dâhil olmak üzere hiçbir ad altında ücret alınamayacağının altı çizilmiş.

“Yukarıdaki mevzuat hükümleri incelendiğinde, Yönetmelikte okulların sunacakları hizmetler karşılığında talep edebilecekleri ücretlere ilişkin düzenleme yapılırken her okulun farklı bir hizmet yelpazesinin olabileceği, sunulan hizmete göre talep edilen ücretlerin de farklılık arz
edebileceği dikkate alınmış ve bütün okullarda ortak olarak sunulan hizmetler açıkça sıralanmış, sıralanan hizmetlerin dışında kalabilecek hizmetler olabileceği düşüncesiyle de “benzeri hizmetler” denilerek okulların sunacakları hizmetlere Yönetmelikte sayılanların dışında ücret ilanı için olanak sağlanmıştır. Ancak Bakanlığa ulaşan haberler incelendiğinde, benzeri hizmetler başlığının bazı okullar tarafından amacına uygun olarak kullanılmadığı anlaşılmaktadır. Benzeri hizmetler kavramı kendisinden önceki hizmetlerin benzerini ifade etmekte ve somut bir hizmeti işaret etmektedir. Öğrencinin tam olarak alacağı hizmetin belli olmadığı veya okulun işletme giderleri içerisinde kalan ve eğitim-öğretime müteallik olmayan veya ilerde çıkacağı tahmin edilen bir harcama için peşinen ücret toplama mahiyetinde olan genel gider, diğer ücretler adı altında ücret alınmasının mevzuata uygun olmadığı, Kanun ve Yönetmelikle getirilen sınırlamaları aşmaya dönük uygulamalar olduğu açıktır.” ifadesi yer aldı

admin

Son Yazılar

Özel Okullarda Ücretsiz veya Burslu Okuma Şartları, Başvuru Süreçleri

Özel okulların ücretleri belli olmaya başladı, şimdi sırada bursluluk sınavları var. Kabul sınavı, alım sınavı,…

4 hafta ago

Proje Okulu Listesinden Çıkarılan Liseler

MEB Bakanı Yusuf Tekin 2024 yılında, LGS sınav baskısını düşürmek adına sınava girecek öğrenci sayısının…

4 hafta ago

MEB Yönetmelik Değişikliği ve Özel Okullar Zam Oranı

Yılın bu ayları bazı veliler için kayıt yenileme, bazı veliler için ise okul seçimi dönemleri.…

1 ay ago

LGS 2025 YABANCI LİSELER SEMİNERİ KAYITLARI BAŞLADI

Yabancı Liseler Seminerimde LGS 2025 velilerimle buluşacağım. Özellikle yurtdışında eğitimi düşünen velilerin sıklıkla tercih ettiği…

1 ay ago

LGS 2025 Liseleri Tanıyalım İtalyan Lisesi

Yabancı liseleri tanıtmaya devam ediyorum, şimdi de sırada İtalyan Lisesi var. Öğrencilerine sunduğu eğitim sistemi,…

1 ay ago

LGS 2025 Liseleri Tanıyalım Üsküdar Amerikan Lisesi

LGS 2025 adım adım yaklaşırken Üsküdar Amerikan Lisesini yakından tanımaya ne dersiniz? Üsküdar Amerikan Lisesi'ne…

1 ay ago