Categories: EbeveynlikOkul

Çocuklarımız Geleceğin İş Hayatına Hazır Mı?

Öğrencilerin sahip oldukları beceriler ile gelecekte iş hayatında sahip olmaları beklenen beceriler arasındaki fark gittikçe açılıyor. Geleneksel eğitim çocuklarımızı sınavlara hazırlıyor, iyi bir lisede yada üniversitede okumalarını sağlıyor ama  iyi bir üniversiteyi bitiren bir genç bile iş hayatının beklentilerini karşılamakta yetersiz kalabiliyor. Bir tahmine göre şu anda ilkokula başlayan çocukların %65’i bugün yapılmayan, yaratıcılık, insiyatif alma ve uyum sağlama gibi beceriler gerektiren yepyeni işlerde çalışacaklar. Siber – fiziksel sistemlerle simgelenen 4.Endüstri devriminin büyük bir hızla, her ülkeyi ve her sektörü değişime zorlayacak olması, gençlerin iş hayatında gerekli olacak bu beceriler konusunda hazır olmasını gerektiriyor.

Dünya Ekonomik Forumunun Ocak 2016’da yayınladığı “Geleceğin Meslekleri”adlı raporda 2020 yılında öne çıkan becerilerde, yaratıcılık yükselerek ilk 3 beceriden birisi olmuş. Yeni ürünler, yeni teknolojiler, yeni çalışma şekilleri düşünüldüğünde çalışanların önceye göre çok daha yaratıcı olması kaçınılmaz. Aktif dinleme ve kalite kontrol  2020 listesinde yer almazken, listeye duygusal zeka ve bilişsel esneklik becerileri eklenmiş. Önceden IQ çok daha önemli kabul edilse de günümüz iş hayatına baktığımızda empati kuran, karşısındakilerin duygularını okuyabilen ve ona göre davranan yüksek EQ’ya sahip kişilerin işlerinde daha başarılı olduğunu görüyoruz. Bilişsel esneklik ise beynin bir kavramı düşünürken başka bir kavrama geçebilme,  dışarıdan gelen uyarıya göre değiştirebilme becerisidir.  Bir boyutta düşünürken diğer boyuta ne kadar hızlı geçerseniz bilişsel esneklik seviyeniz o kadar yüksektir. Yeni iş hayatında da her şey hızla değiştiği ve farklılaştığı için çalışanların bilişsel olarak da buna uyum sağlayabilmesi, yeni koşullarda iş üretebilmesi önem kazanıyor.

Değişim bitmeyeceğine ve giderek hız kazandığına göre, 4. Endüstri devriminde geride kalmamak için eğitimcilerin, politikacıların ve iş dünyasının proaktif olması ve bu becerilerin çocuklarımıza ve gençlerimize kazandırılması için çalışmalar yapılması gerekmektedir.

Kaynaklar:

https://www.weforum.org

http://mentalhealthdaily.com/

http://www.endustri40.com

 

 

admin

Son Yazılar

LGS 2025 Yabancı Liseler Semineri – 6 Temmuz

  LGS 2025 tamamlandı, sırada lise seçimi var. Velilerimiz çocuklarının geleceği için en doğru okulu…

5 gün ago

LGS 2025 Yabancı ve Türk Özel Liselerin Ücretleri

Okul seçerken önemli bir kriterleri okulların eğitim ücretleri. Ben de sizler için liselerin 2025-2026 Eğitim…

6 gün ago

YKS İle Yurtdışında Okumak SUNY Çift Diploma Programları

YKS 2025 tamamlandı. Artık sırada üniversite planlamaları var. Velilerimiz ve öğrencilerimiz alternatifleri değerlendirirken YKS adaylarının…

1 hafta ago

LGS 2025 Yabancı Liseler 2021, 2022, 2023 ve 2024 Taban Puan Ve Yüzdelik Dilimleri

2025 LGS’de yabancı liseleri tercih eden velilerin kullanabileceği bir çalışmamı sizlerle paylaşmak istiyorum. Puanların nasıl…

2 hafta ago

LGS 2025 TAMAMLANDI SORU KİTAPÇIKLARI YAYINLANDI

Millî Eğitim Bakanlığınca LGS kapsamında gerçekleştirilen merkezî sınava bu yıl 8'inci sınıftaki 1 milyon 10…

3 hafta ago

2025 LGS Liseleri Tanıyalım İstanbul Erkek Lisesi

  LGS lise seçimi süreçleri yaklaşırken en çok tercih edilen okulları sizlere tanıtmaya başlıyorum. İlk…

4 hafta ago