Categories: EbeveynlikOkul

Çocuklarımız Geleceğin İş Hayatına Hazır Mı?

Öğrencilerin sahip oldukları beceriler ile gelecekte iş hayatında sahip olmaları beklenen beceriler arasındaki fark gittikçe açılıyor. Geleneksel eğitim çocuklarımızı sınavlara hazırlıyor, iyi bir lisede yada üniversitede okumalarını sağlıyor ama  iyi bir üniversiteyi bitiren bir genç bile iş hayatının beklentilerini karşılamakta yetersiz kalabiliyor. Bir tahmine göre şu anda ilkokula başlayan çocukların %65’i bugün yapılmayan, yaratıcılık, insiyatif alma ve uyum sağlama gibi beceriler gerektiren yepyeni işlerde çalışacaklar. Siber – fiziksel sistemlerle simgelenen 4.Endüstri devriminin büyük bir hızla, her ülkeyi ve her sektörü değişime zorlayacak olması, gençlerin iş hayatında gerekli olacak bu beceriler konusunda hazır olmasını gerektiriyor.

Dünya Ekonomik Forumunun Ocak 2016’da yayınladığı “Geleceğin Meslekleri”adlı raporda 2020 yılında öne çıkan becerilerde, yaratıcılık yükselerek ilk 3 beceriden birisi olmuş. Yeni ürünler, yeni teknolojiler, yeni çalışma şekilleri düşünüldüğünde çalışanların önceye göre çok daha yaratıcı olması kaçınılmaz. Aktif dinleme ve kalite kontrol  2020 listesinde yer almazken, listeye duygusal zeka ve bilişsel esneklik becerileri eklenmiş. Önceden IQ çok daha önemli kabul edilse de günümüz iş hayatına baktığımızda empati kuran, karşısındakilerin duygularını okuyabilen ve ona göre davranan yüksek EQ’ya sahip kişilerin işlerinde daha başarılı olduğunu görüyoruz. Bilişsel esneklik ise beynin bir kavramı düşünürken başka bir kavrama geçebilme,  dışarıdan gelen uyarıya göre değiştirebilme becerisidir.  Bir boyutta düşünürken diğer boyuta ne kadar hızlı geçerseniz bilişsel esneklik seviyeniz o kadar yüksektir. Yeni iş hayatında da her şey hızla değiştiği ve farklılaştığı için çalışanların bilişsel olarak da buna uyum sağlayabilmesi, yeni koşullarda iş üretebilmesi önem kazanıyor.

Değişim bitmeyeceğine ve giderek hız kazandığına göre, 4. Endüstri devriminde geride kalmamak için eğitimcilerin, politikacıların ve iş dünyasının proaktif olması ve bu becerilerin çocuklarımıza ve gençlerimize kazandırılması için çalışmalar yapılması gerekmektedir.

Kaynaklar:

https://www.weforum.org

http://mentalhealthdaily.com/

http://www.endustri40.com

 

 

admin

Son Yazılar

2025 Galatasaray İlkokulu Kurası Sıkça Sorulan Sorular

Çocuğu ilkokul birinci sınıfa başlayacak pek çok velinin hayali, çocuğunun Galatasaray İlkokulu kurasını kazanması. Ücretsiz…

22 saat ago

6. ve 7. Sınıf Velilerine Yönelik LGS Semineri

LGS 2026 ve LGS 2027'ye girecek öğrencilerimin velilerinden hazırlık süreçlerini planlama ve yürütmeyle ilgili pek…

1 hafta ago

THE (Tımes Hıgher Educatıon) 2025’e Göre Hollanda’nın En İyi Üniversiteleri

Yurt dışında lisans eğitimi düşünen öğrencilerimizin ve velilerinin üniversiteleri detaylıca araştırmasının önemli olduğunu düşünüyorum. Üniversiteleri…

2 hafta ago

2025 İngiltere Yaz Kampı

Yeşim Kirman ve Elif Domloge'in Deneyimli Organizasyonuyla İngiltere’de Unutulmaz Bir Yaz Kampı! İngiltere’nin kalbindeki tarihi…

2 hafta ago

LGS 2025 Liseleri Tanıyalım Alman Lisesi

LGS'ye hazırlanan pek çok öğrencinin hayallerini süsleyen Alman Lisesi'ni yakından tanımaya ne dersiniz? Öğrencilerine sunduğu…

3 hafta ago

2024-2025 BİLSEM TANILAMA VE YERLEŞTİRME TAKVİMİ

Son yıllarda özel yetenekli çocuklara yönelik çalışmalar artarken BİLSEM'e gösterilen ilgi de artmaya başladı. Pek…

3 hafta ago