Başarılı öğrencilerin en önemli özelliği kısa, orta ve uzun vadede eğitim ve özel hayatları için amaçlarının ve bunlara ulaşmak için planlarının olmasıdır. 6 ay sonra, 1 yıl sonra yada 10 yıl sonra kendilerini nerede görmek istediklerini bilirler.
Bu öğrenciler içsel motivasyona sahiptir. Öğrenmeyi severler, merak duyguları yüksektir. Yüksek not almak, takdir edilmek, okul derecesi yapmak için değil öğrenmek için çalışırlar. Detayları ezberlemek yerine kavramları öğrenmeye odaklanırlar. Yeni bilgileri daha öncekilerle ilişkilendirirler. Etkin öğrendikleri için notları da her zaman yüksek olur.
Peki bu öğrencilerin IQ’ları çok mu yüksektir? Zeka herkesin kafasında başarıyı etkileyen en önemli faktör olarak görülse de yapılan pek çok araştırma gösteriyor ki bilgi ve becerilerimizi, IQ’muz değil öğrenme süreçlerimizin etkinliği belirliyor. Yani bir öğrenci etkin şekilde öğrenirse sınavlarda da daha başarılı oluyor.
Başarılı öğrenciler öğrenmenin kendi sorumluluğunda olduğunu bilir, sadece öğretmenin konuyu anlatmasıyla yada ödevleri yaparak yeterince öğrenemeyeceğinin farkındadır. Sınıfta öğretilenlerle yetinmez, konuyu gerçekten öğrenebilmek için farklı kaynaklardan konuyla ilgili temel oluşturur. Bunu yaparken vakit harcar ama konuyu iyi öğrendikleri için sınavlara daha kısa sürede hazırlanır ve ödevlerini daha kısa sürede tamamlarlar.
Başarılı öğrenciler öğrenme sürecinde bol bol soru sorar ve bu soruların yanıtlarını ararlar. Daha iyi odaklanırlar, aynı anda birden fazla şeyle meşgul olmazlar. Dersi derste öğrenirler ve öğretmenin verdiği ip uçlarını çok iyi yakalarlar. Ders çalışırken soruların çözümlerini incelerler, sorular sorarak çözümü anlamaya çalışırlar, kavramlar arasındaki bağlantıları kurar ve problemlerde uygulamayı öğrenirler.
Kendi kendilerine, süre tutarak ve sınav ortamına yakın bir ortamda eski sınav örneklerini ve deneme sınavlarını çözmek başarılı öğrencilerin bir diğer özelliğidir. Bu öğrenciler çözdükleri soruları mutlaka kontrol ederler, bunu eksiklerini tespit etmenin bir yolu olarak görürler. Yapamadığı veya yanlış yaptığı soruları tekrar incelerler, nerede hata yaptıklarını tespit ederler, eksiklerini tamamlarlar. Etkili öğrendikleri ve yeterince sınav örneği gördükleri için bu öğrenciler sınav kaygısıyla da daha kolay başa çıkarlar.
Başarılı öğrencilerle ilgili bir diğer yargı ise çok çalıştıkları yönündedir. Aslında bu öğrenciler, çok değil ama etkili çalışırlar. Böylece zamanı iyi yönetirler, hayatlarında spora, sosyalleşmeye ve hobilere de yer ayıracak şekilde ders çalışma programlarını oluştururlar. İçsel disipline sahip oldukları için programlarını hayata geçirmekte daha az zorlanırlar.
Okul başarısının hayat başarısına çevirmenin yolunu etkin öğrenmekten ve farklı alanlarda da gelişmekten geçtiğini unutmayarak, tüm öğrencilere sadece sınavlarda değil tüm hayatlarında başarılar diliyorum.
Kaynaklar:
Çocuğu ilkokul birinci sınıfa başlayacak pek çok velinin hayali, çocuğunun Galatasaray İlkokulu kurasını kazanması. Ücretsiz…
LGS 2026 ve LGS 2027'ye girecek öğrencilerimin velilerinden hazırlık süreçlerini planlama ve yürütmeyle ilgili pek…
Yurt dışında lisans eğitimi düşünen öğrencilerimizin ve velilerinin üniversiteleri detaylıca araştırmasının önemli olduğunu düşünüyorum. Üniversiteleri…
Yeşim Kirman ve Elif Domloge'in Deneyimli Organizasyonuyla İngiltere’de Unutulmaz Bir Yaz Kampı! İngiltere’nin kalbindeki tarihi…
LGS'ye hazırlanan pek çok öğrencinin hayallerini süsleyen Alman Lisesi'ni yakından tanımaya ne dersiniz? Öğrencilerine sunduğu…
Son yıllarda özel yetenekli çocuklara yönelik çalışmalar artarken BİLSEM'e gösterilen ilgi de artmaya başladı. Pek…