Categories: eğitimOkul

2019-2020 MEB Yeni Eğitim Öğretim Çalışma Takviminde Neler Değişti?

MEB Bakanımız Ziya Selçuk’un bugün yaptığı basın toplantısında, 2019-2020 eğitim öğretim yılından itibaren okullarda uygulanacak yeni çalışma takvimi modeli açıklandı. Önceki yıllarda da uygulanan 180 iş gününde değişiklik yapılmadı. Bu modele göre okullar 1 hafta erken açılacak 1 hafta geç kapanacak. Yaz tatili 13 haftadan 11 hafta’ya düşerken, Kasım ve Nisan aylarında öğrenciler 1 hafta daha tatil yapacak. Öğretmenler Kasım ve Nisan aylarında yapılan ara tatillerde görevlerinin başlarında olacaklar. Öğretmenler için Eylül ve Haziran ayındaki seminer dönemlerinden birer hafta, yıl içine kaydırılmış olacak.

MEB Selçuk böyle bir uygulama değişikliğiyle, öğretmen eğitimi, derslerin işlenişi ve MEB’in yaptığı tüm iş ve işlemler açısından verimliliği artırmayı ve denge sağlamayı hedeflediklerini belirtti. Yaz tatili en uzun ülkelerden biri olduğumuzu belirten Selçuk, ara tatillerin öğrencilerin öğrenme süreçleri üzerinde olumlu etkileri olduğunu ve uzun yaz tatillerinin  ‘yaz tatili unutması’ na da yol açtığını paylaştı.

Yayınlanan yeni takvime göre 2019-2020 Eğitim Öğretim yılında okullar 9 Eylül 2019 tarihinde açılacak ve 19 Haziran 2020 tarihinde kapanacak. Okul öncesi, ilkokul 1. sınıf, ortaokul 5. sınıf ve ortaöğretim 9. sınıf öğrencilerine  okul açılmadan önceki hafta “oryantasyon eğitimi” uygulanacak.

MEB 2019 -2020 Eğitim Öğretim Yılı Çalışma Takvimi şu şekilde uygulanacaktır:

Sizler için 2019-2020 yılındaki resmi tatilleri içeren bir tablo da hazırladım. Takvim hazırlanırken 180 iş günü, 29 Ekim, 23 Nisan ve 19 Mayıs Bayramları, o gün okullarda tören yapıldığı için iş günü olarak sayılmış. Tören günleri dışındaki resmi tatiller ve diğer tatiller düşülerek 180 iş günü bulunmuş.

2019-2020 Yılındaki Resmi Tatiller ise şu şekilde olacak:

Takvimle ilgili yorumlarıma gelince: Ara tatillerle dönemin bölünmesi ve yaz tatilin kısaltılmasını genel olarak doğru buluyorum. Pek çok özel okul MEB’den izin alarak bu uygulamayı senelerdir gerçekleştiriyordu. Fikren çok güzel ama MEB’de bu kadar kökten değişimler yapılırken her şey biraz ayaktayken zamanlaması doğru mu onunla ilgili soru işaretlerim var. Bir başka endişem ise takvimdeki ara tatillere resmi tatiller de eklenince çocukların tatil dönüşü okula uyumlarının nasıl olacağı. Bir de genel olarak tatilleri birleştirme eğilimimiz olduğu için görünenden daha fazla iş günü tatil gününe dönüşebilir diye düşünüyorum. Artılarını ve eksilerini biraz da yaşayarak göreceğiz. Uygulama ile ilgili diğer görüşlerimi ve dünya genelindeki ülkelerle karşılaştırmalarımızı bir sonraki yazımda bulabilirsiniz.

https://wp.me/p9dKSV-1IK

 

admin

Son Yazılar

QS 2025’e Göre Dünyadaki En İyi İlk 50 Tıp Fakültesi

Tıp eğitimi, bilimsel keşiflerin, klinik uygulamaların kesiştiği bir alan. QS World University Rankings, her yıl…

1 hafta ago

QS 2025 Sıralamalarına Göre Türkiye’deki En İyi Tıp Fakülteleri

Tıp eğitimi, hem Türkiye’de hem de dünyada en prestijli ve zorlu alanlardan biri olarak kabul…

1 hafta ago

LGS 2025 Türkiye’deki İlk 100 Devlet Lisesi

LGS öğrenciler için sadece bir sınav değil, aynı zamanda geleceğe açılan önemli bir kapı. Doğru…

3 hafta ago

LGS 2025 Yabancı Liseler En Son Giren Öğrencinin Puanı ve Yüzdelik Dilimi

LGS 2025'e 94 gün kaldı. LGS hazırlık süreçleri büyük bir hızla devam ederken öğrenciler ve…

3 hafta ago

Geleceğin İş Dünyası: WEF 2025 Raporuna Göre Hangi Beceriler Öne Çıkıyor?

Dünya Ekonomik Forumu’nun (WEF) her yıl merakla beklenen Geleceğin İşleri Raporu (Future of Jobs Report),…

3 hafta ago

2025 Galatasaray İlkokulu Kurası Sıkça Sorulan Sorular

Çocuğu ilkokul birinci sınıfa başlayacak pek çok velinin hayali, çocuğunun Galatasaray İlkokulu kurasını kazanması. Ücretsiz…

3 hafta ago