eğitim Okul

2019-2020 MEB Yeni Eğitim Öğretim Çalışma Takviminde Neler Değişti?

MEB Bakanımız Ziya Selçuk’un bugün yaptığı basın toplantısında, 2019-2020 eğitim öğretim yılından itibaren okullarda uygulanacak yeni çalışma takvimi modeli açıklandı. Önceki yıllarda da uygulanan 180 iş gününde değişiklik yapılmadı. Bu modele göre okullar 1 hafta erken açılacak 1 hafta geç kapanacak. Yaz tatili 13 haftadan 11 hafta’ya düşerken, Kasım ve Nisan aylarında öğrenciler 1 hafta daha tatil yapacak. Öğretmenler Kasım ve Nisan aylarında yapılan ara tatillerde görevlerinin başlarında olacaklar. Öğretmenler için Eylül ve Haziran ayındaki seminer dönemlerinden birer hafta, yıl içine kaydırılmış olacak.

MEB Selçuk böyle bir uygulama değişikliğiyle, öğretmen eğitimi, derslerin işlenişi ve MEB’in yaptığı tüm iş ve işlemler açısından verimliliği artırmayı ve denge sağlamayı hedeflediklerini belirtti. Yaz tatili en uzun ülkelerden biri olduğumuzu belirten Selçuk, ara tatillerin öğrencilerin öğrenme süreçleri üzerinde olumlu etkileri olduğunu ve uzun yaz tatillerinin  ‘yaz tatili unutması’ na da yol açtığını paylaştı.

Yayınlanan yeni takvime göre 2019-2020 Eğitim Öğretim yılında okullar 9 Eylül 2019 tarihinde açılacak ve 19 Haziran 2020 tarihinde kapanacak. Okul öncesi, ilkokul 1. sınıf, ortaokul 5. sınıf ve ortaöğretim 9. sınıf öğrencilerine  okul açılmadan önceki hafta “oryantasyon eğitimi” uygulanacak.

MEB 2019 -2020 Eğitim Öğretim Yılı Çalışma Takvimi şu şekilde uygulanacaktır:

Sizler için 2019-2020 yılındaki resmi tatilleri içeren bir tablo da hazırladım. Takvim hazırlanırken 180 iş günü, 29 Ekim, 23 Nisan ve 19 Mayıs Bayramları, o gün okullarda tören yapıldığı için iş günü olarak sayılmış. Tören günleri dışındaki resmi tatiller ve diğer tatiller düşülerek 180 iş günü bulunmuş.

2019-2020 Yılındaki Resmi Tatiller ise şu şekilde olacak:

Takvimle ilgili yorumlarıma gelince: Ara tatillerle dönemin bölünmesi ve yaz tatilin kısaltılmasını genel olarak doğru buluyorum. Pek çok özel okul MEB’den izin alarak bu uygulamayı senelerdir gerçekleştiriyordu. Fikren çok güzel ama MEB’de bu kadar kökten değişimler yapılırken her şey biraz ayaktayken zamanlaması doğru mu onunla ilgili soru işaretlerim var. Bir başka endişem ise takvimdeki ara tatillere resmi tatiller de eklenince çocukların tatil dönüşü okula uyumlarının nasıl olacağı. Bir de genel olarak tatilleri birleştirme eğilimimiz olduğu için görünenden daha fazla iş günü tatil gününe dönüşebilir diye düşünüyorum. Artılarını ve eksilerini biraz da yaşayarak göreceğiz. Uygulama ile ilgili diğer görüşlerimi ve dünya genelindeki ülkelerle karşılaştırmalarımızı bir sonraki yazımda bulabilirsiniz.

https://wp.me/p9dKSV-1IK

 

Bir Cevap Yazın