Yurt dışında eğitim özellikle son yıllarda pek çok öğrencinin hayallerini süslüyor. Bu konuyla ilgili bana da çok sayıda soru geliyor. Bu önemli kararda deneyim paylaşımlarının önemli olduğunu düşünüyorum. İtalya’da University of Pavia’da tıp eğitimi alan öğrencim Naz Yıldız’a sizler için sordum, o da içtenlikle yanıtladı. Naz’a eğitim hayatında başarılar diliyorum. Harika bir doktor olacağına eminim. Yolun açık olsun Naz.
İtalya’da tıp okumak fikri nasıl oluştu? Neden İtalya?
Ben aslında YGS ve LYS’den çıkınca Medipol Üniversitesi İngilizce Diş Hekimliği bölümünü kazanmıştım. Beraber okuduğum bir arkadaşım sayesinde İtalya’daki imkanlardan haberim oldu. Hep tıp okumak istemiştim o yüzden böyle bir fırsat duyunca sınava girip şansımı denemek istedim. İtalya’daki çoğu okul çok köklü ve prestijli okullar. Maliyet açısından bakıldığında Avrupa’daki diğer ülkelere göre daha ucuza yaşama ve okuma imkanı bulabiliyorsunuz.
Başvuru ve kabul süreçleri nasıl gerçekleşti? Şartlar nelerdi?
Sınava başvuru yapmadan önce konsolosluktan lise diploması denkliği almak gerekiyor, bir de yine konsolosluktan istediğiniz bölüm ve üniversiteye ön kayıt yaptırmak gerekiyor. Avrupa Birliği vatandaşı olmadığımız için sadece bir tercih hakkımız var. O yüzden hangi üniversite sınavda hangi puanla öğrenci kabul ediyor iyi araştırılması lazım. Ön kayıt yaptırmak için mutlaka Türkiye’deki üniversite sınavından minimum da olsa barajı geçmiş olmanızı bekliyorlar. www.universitaly.com adlı siteden de ön kayıtınızı yapmış olmanız gerekiyor. Sınav başvurusu ve sonuç takibi de o siteden yapılıyor. Girdiğim sınavın adı IMAT. İtalya’daki herhangi bir devlet üniversitesinde İngilizce tıp veya diş hekimliği okumak için bu sınava girilmesi gerekiyor. Özel üniversiteler kendileri farklı sınavlar yapıyorlar. Her üniversite Avrupa Birliği’nde olmayan ülkelerin vatandaşları için belirli bir kontenjan açıyor. Bu kontenjan Pavia için 40 kişiydi. Sınav genel olarak bir İngilizce yeterlilik sınavı gibi algılanabilir. Sınavın büyük kısmı İngilizce okuduğunu anlamaya dayalı. Geri kalan kısmı da genel kültür, fizik, kimya, biyoloji ve matematik. İngilizce bir bölüm tercih edeceksiniz İtalyanca dil yeterliliği sormuyorlar ama İtalyanca okumak istiyorsanız o zaman B2 dil sertifikası da istiyorlar.
İtalya’da tıp okumak maliyetli mi? Ne kadar bir bütçe gerekiyor?
Maliyeti açısından okul fiyatı için bursa veya fiyat düşürmeye başvurabiliyorsunuz. Aile gelirini gösteren bir takım belgelerin çevirili ve devletten onaylı hallerini istiyor okullar. O yüzden okulun kendisi çok bir miktar tutmuyor. Onun dışında bursa başvurmak istemeseniz bile yabancı öğrenciler için geldikleri ülkelere göre belirli indirimler uygulanıyor. Mesela, Pavia Üniversitesi Tıp Fakültesinin tam fiyatı 4000 euro civarında fakat Türk olduğum için bursa başvurmak istemezsem ödeyeceğim fiyat 1500 euro civarında oluyor. Yaşama maliyeti ve bütçe açısından bakarsak hangi şehirde olduğunuz çok önemli. Mesela Pavia, Milano kadar masraflı değil ama Kuzey İtalya’da olduğu için yine de güneydeki ülkelere göre daha pahalı bir şehir.
Hangi okula gideceğini seçerken nelere dikkat ettin?
Ben İtalya’daki imkanları çok geç ve sürpriz bir şekilde öğrendiğim için çok detaylı araştırma yapacak fırsatım olmamıştı. Birkaç tane üniversiteye bakabilmiştim. Pavia Üniversitesi Tıp Fakültesi açısından İtalya’da ve dünya genelinde çok saygın ve başarılı bir üniversite. Üniversitemin prestiji ve başarıları beni çok etkilemişti. Ama önümüzdeki senelerde başvuru yapacaklar için üniversitelerini ve şehirlerini çok iyi araştırmalarını öneriyorum, benim araştırma yapacak çok bir zamanım yoktu.
Dersleriniz İtalyanca mı? İtalyanca öğrenmek zor mu? Nasıl öğrendin?
Dersler İtalyanca değil çünkü İngilizce bölümde okuyorum. Ama hastaneye rotasyonlara giderken mutlaka İtalyanca gerekiyor. Ben öğrenirken daha çok dinleyerek ve kendim kaynaklar bularak öğrenmeye çalıştım. Boş bir yazımda da İstanbul’da İtalyanca kursuna gittim. İtalyanca öğrenmek çok zor değil ama İngilizce bölümde okuyunca pratik yapmak zor çünkü etrafımdaki herkes İngilizce konuşuyor. Ama en fazla 1 sene içerisinde konuşulan çoğu şeyi anlayabilir duruma gelebiliyorsunuz.
Tıp okuması zor bir bölüm, okuldaki akademik programı nasıl buldun? Denkliği vardır sanırım, okul seçerken buna da dikkat edilmeli mi?
Pavia Üniversitesi’nin denkliği var Türkiye’de. Eğer ileride Türkiye’de çalışmayı düşünüyorsanız buna dikkat edilmeli bence. Tıp okumak her yerde zor bence, İtalya’da daha zor bulduğum konular Türkiye’ye oranla teorik bilgilere çok önem veriyorlar. Biraz pratik konuda eksik kalıyor ama alt yapı bilgisini çok detaylı ve iyi veriyorlar bence.
Okul arkadaşların hangi ülkelerden geliyor? Üniversite ortamı nasıl?
Okul arkadaşlarım dünyanın her yerinden geliyorlar. Tabii ki İtalyan oranı daha yüksek ama çok uluslararası bir ortamımız var. İngilizce bölümü için konuşabilirim, biz küçük bir aile gibi oluyoruz genellikle uluslar arası öğrenciler olarak. Herkes çok yardımsever ve arkadaş canlısı. Sadece bir arkadaş grubu yerine birden fazla arkadaş grubu edinebiliyorsunuz.
Pandeminin en şiddetli yaşandığı ülkede ailenden uzakta kaldın, o zor günleri nasıl atlattın?
Pavia’da öğrenci sitesi gibi bir yerde kalıyorum. Çoğu arkadaşımda benimle aynı yerde yaşıyor. Aileden uzak kalmak tabii ki zor ama karantina dönemini kaldığım yer ve arkadaşlarımla da aynı yerde olmam nedeniyle güzel atlattım. Zorluk çekmedim, hep birbirimize destek olup, yardım ettik.
Okul bittikten sonraki planların neler?
Okul bittikten sonra Avrupa’da bir ülkede uzmanlık yapmayı planlıyorum. Bununla ilgili ufak tefek araştırmalar yapmaya da başladım. Okulda verilen seminerler de az çok nerde yaşamak ve çalışmak istediğinizi anlamanızı sağlıyor. Mezunlarda gittikleri yerleri anlatarak genellikle yardımcı olmaya çalışıyorlar.
Italya’da üniversite okumayı düşünen öğrencilere önerilerin neler olur?
Hangi okula gitmek istediğinizi çok iyi araştırın. Aynı zamanda genel bir bütçe planı da yapmak lazım. Hangi şehre gideceğiniz bu konu ile ilgili çok önemli. Olabildiğince sosyal aktivitelere ve konferanslara katılın, alanında ödüller almış önemli insanları davet ediyorlar genellikle. Derslere gitmek ve profesörlerle tanışmak networking için çok işinize yarar unutmayın.
Verdiğin bilgiler için çok teşekkürler, başarılarının devamını dilerim Naz.
Çocuğu ilkokul birinci sınıfa başlayacak pek çok velinin hayali, çocuğunun Galatasaray İlkokulu kurasını kazanması. Ücretsiz…
LGS 2026 ve LGS 2027'ye girecek öğrencilerimin velilerinden hazırlık süreçlerini planlama ve yürütmeyle ilgili pek…
Yurt dışında lisans eğitimi düşünen öğrencilerimizin ve velilerinin üniversiteleri detaylıca araştırmasının önemli olduğunu düşünüyorum. Üniversiteleri…
Yeşim Kirman ve Elif Domloge'in Deneyimli Organizasyonuyla İngiltere’de Unutulmaz Bir Yaz Kampı! İngiltere’nin kalbindeki tarihi…
LGS'ye hazırlanan pek çok öğrencinin hayallerini süsleyen Alman Lisesi'ni yakından tanımaya ne dersiniz? Öğrencilerine sunduğu…
Son yıllarda özel yetenekli çocuklara yönelik çalışmalar artarken BİLSEM'e gösterilen ilgi de artmaya başladı. Pek…