ortak sınavlar

2024-2025 MEB Ortak Sınav Uygulamaları

Geçen yıl ilk defa uygulanan ülke geneli ortak yazılı uygulaması bu yıl kapsamı genişletilerek uygulamaya devam ediyor. Yeni eğitim öğretim döneminde sınavların sınıf düzeyleri ve sayısı artırılarak 6, 7, 9 ve 10. sınıf düzeylerinde yine aynı derslerden ülke genelinde toplam 12 ortak yazılı sınav yapılacak.

Geçen sene 6 ve 9. sınıf kademelerinde yapılan ortak sınavlarda ilk defa açık uçlu sorular kullanılmış ve soruların puanlanması; Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğünce geliştirilen bir yazılım aracığıyla ülke genelinde 4 bin öğretmen tarafından dijital ortamda gerçekleştirilmişti. Bakanlıkça ilk defa yapılan bu uygulama ile öğrencilerin açık uçlu sorulara verdiği yaklaşık 5 milyon cevabın puanlanması yapılmıştı.

2024-2025 eğitim öğretim yılında da ölçme ve değerlendirme uygulamaları ilgili mevzuat doğrultusunda Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli’ne uygun olarak yapılmaya devam edecek.

Bu yıl uygulamaya geçen Maarif Modeli ile birlikte LGS ve YKS’nin kalkacağı yerine başka bir modelin geleceği konuşulmaya başlandı. Bu yeni model şu anda 5. ve 9. sınıftaki öğrencilere uygulanabilir. Hem LGS hem de YKS için yeni bir modele geçilebilir. Ortak sınav kapsamının genişletilmesini sistemin değişeceğinin ayak sesleri olarak yorumluyorum. Ülke geneli ortak sınavlarla yeni modelin denemesi mi yapılıyor? Yerleştirmelerde ortak sınavlar mı uygulanacak? Farklı ölçme değerlendirme yöntemleri de işin içine katılacak mı? Bakalım önümüzdeki günler neler gösterecek? Süreçler nasıl şekillenecek? Merakla takipteyiz.

Maarif Modeline göre ilkokullarda öğrencilerin sosyal ve akademik gelişimlerini takip etmek amacıyla dersin içeriğine uygun şekilde geliştirici değerlendirme araçları kullanılacak ve öğrencilere eksik veya yanlış öğrenmeleri konusunda geribildirim verilerek öğrenme-öğretme süreçleri yönetilecek. İlkokullarda süreç odaklı değerlendirmeye imkan vermek için kullanılan ölçme araçları öğrenci gelişim dosyasında tutulacak. Öğrencilerin ölçme araçlarına verdikleri cevaplara yönelik sınıf/ders öğretmeni tarafından geri bildirim notları hazırlanacak ve öğrenci gelişimi takip edilecek. Bu kademedeki öğrencilerin Türkçenin doğru ve güzel kullanımını geliştirmek amacıyla dinleme, konuşma, okuma ve yazma becerilerinin izlenmesi ve geliştirilmesine yönelik ölçme araçları kullanılacak. Özellikle öğrencilerin yazılı anlatım becerilerinin geliştirilmesi ön plana alınacak ve öğrenci gelişiminin takibi özel olarak yapılacak. Öğrencinin gelişimi periyodik olarak izlenecek ve öğrenci ve veliye geri bildirim verilecek.

Bir sınıf düzeyinde birden fazla şube bulunuyorsa şubelerin tamamında aynı derslerin (seçmeli dersler de dahil) sınavları ortak yapılacak. Ortak yazılı sınavların yapılacağı gün ve saatlerde eğitim ve öğretime devam edilecek. Kaynaştırma/bütünleştirme yoluyla eğitim ve öğretimlerine devam eden öğrencilere yönelik ölçme ve değerlendirmede Bireyselleştirilmiş Eğitim Programı (BEP) esas alınacak.

Ülke, il, ilçe ve okul geneli yapılan ortak yazılı sınavların sonucuna göre öğrenci toplu listeleri yayımlanmayacak. Okullar ve sınıflar arası karşılaştırmalı veri çıkarılmayacak. Okullarda, uygulamalı sınavlar hariç tüm sınavların soruları cevaplarını öğrencilerin oluşturduğu ve farklı bilişsel düzeyde kazanımları ölçen maddelerden oluşacak.

Türkçe, Türk dili ve edebiyatı ile yabancı dil derslerinin sınavları yazılı ve uygulamalı (dinleme ve konuşma) olmak üzere iki aşamada yapılacak. Yazılı sınavlarda okuma ve yazma becerileri, uygulamalı sınavlarda ise dinleme ve konuşma becerileri ölçülecek. Dinleme ve konuşma sınavları ilgili dersin yazılı sınavından önce veya sonra yapılabilecek. Konuşma sınavları için belirli bir tarih aralığı olmaksızın sınav sürece yayılarak gerçekleştirilecek.

Beden eğitimi ve spor, görsel sanatlar, teknoloji ve tasarım, müzik ve atölye dersleri gibi uygulamalı derslerin sınavları tüm şubelerde aynı kazanımı ölçecek şekilde yapılacak.

Öğrenci cevaplarının puanlanmasından sonra cevap kağıtlarının öğrencilere gösterilmesi gerekecek. Öğrenciye gösterilecek cevap kağıdında öğrencinin varsa eksik ya da yanlış öğrenmelerine yönelik öğretmen tarafından notlar alınacak. Ölçme uygulamalarında “geri bildirim ve analiz” kapsamında, her sınav sonrasında ders öğretmeni tarafından öğrenci cevaplarına yönelik analiz yapılacak.

Ortak Sınavlar Ne Zaman Yapılacak? 

Bakanlık, 2024-2025 eğitim öğretim yılında ortak sınav tarihlerini şu şekilde belirledi:

      1. dönem 1. sınavlar: 30 Ekim-8 Kasım 2024, 1. dönem 2. sınavlar: 30 Aralık 2024-10 Ocak 2025,

  1. dönem 1. sınavlar: 17-28 Mart 2025, 2.dönem 2. sınavlar: 26 Mayıs-13 Haziran 2025″.

Hangi Sınıflarda Ülke Geneli Ortak Sınavlar Uygulanacak? 

Geçen yıl 6 ve 9. sınıfların Türkçe ve matematik derslerinde yapılan ortak sınavlar bu yıl, ortaokul 6 ve 7. sınıflar ile lise 9 ve 10. sınıflarda uygulanacak.

Bakanlığın bu yıl belirlediği kademe ve derslerdeki ortak sınav takvimi şöyle:

2024-2025 eğitim öğretim yılı 1. dönem 1. yazılı sınavları

  1. sınıf Türkçe dersi için 30 Ekim 2024 Çarşamba

6. sınıf matematik dersi için 31 Ekim 2024 Perşembe

10. sınıf Türk dili ve edebiyatı dersi için 30 Ekim 2024 Çarşamba

10. sınıf matematik dersi için 31 Ekim 2024 Perşembe

2024-2025 eğitim öğretim yılı 1. dönem 2. yazılı sınavları:

  1. sınıf Türkçe dersi için 30 Aralık 2024 Pazartesi

7. sınıf matematik dersi için 31 Aralık 2024 Salı

2024-2025 eğitim öğretim yılı 2. dönem 1. yazılı sınavları

  1. sınıf Türkçe dersi için 24 Mart 2025 Pazartesi

6. sınıf matematik dersi için 25 Mart 2025 Salı,

7.sınıf Türkçe dersi için 27 Mart 2025 Perşembe

7. sınıf matematik dersi için 28 Mart 2025 Cuma,

9. sınıf Türk dili ve edebiyatı dersi için 24 Mart 2025 Pazartesi

9. sınıf matematik dersi için 25 Mart 2025 Salı.

 

2024-2025 Ortak yazılı sınavların konu soru dağılımlarını aşağıdaki belgede bulabilirsiniz.

2024-2025 Birinci Dönem Ortak Yazılıların Konu Soru Dağılım Tabloları

Bir Cevap Yazın