Yılın bu ayları bazı veliler için kayıt yenileme, bazı veliler için ise okul seçimi dönemleri. Tüm velilerin aklında ise okulların yeni dönem zam oranlarının ne olacağı sorusu var. Özel okul velileri zam oranlarını merak ederken önemli bir gelişme de yaşandı. MEB Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliğind değişiklik yaptı. Değişiklik okulların zam oranlarını nasıl etkileyecek? Hangi kalemlere nasıl zam yapılabilecek? Sizler için tüm bu soruları yanıtladım. Faydalı olmasını dilerim. İlgilenen arkadaşlarınızla paylaşabilirsiniz.
Çocuğunuzun eğitim hayatının planlanması, okul seçimi gibi konularda bireysel danışmanlık almak isterseniz, randevu ve detaylı bilgi için ykirmanbilgi@gmail.com adresinden bana ulaşabilirsiniz. Yazılarıma kolaylıkla ulaşabilmek için siteme abone olabilir,
Instagram hesabımı https://www.instagram.com/yesimkirman/?hl=tr ,
Twitter hesabımı https://twitter.com/yesimykirman
WhatsApp kanalımı https://whatsapp.com/channel/0029VaAExI7IXnlvdVTwm93o
You Tube Kanalımı https://www.youtube.com/channel/UCH8-PNDcIAlBL52n6pVSXdA takip edebilirsiniz.
Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği MAdde 53 1. fıkra özel okulalrın ücret tespiti ile ilgili bir fıkradır. Bu fıkrada herhangi bir değişiklik yapılmadı. Bu fıkraya göre “Okulların ara sınıflarının eğitim ücreti belirlenirken bir önceki eğitim öğretim yılında ilan edilen ücret, okulda devam eden öğrencilerin eğitim ücreti belirlenirken ise öğrenci kayıt sözleşmesinde belirlenen ücret dikkate alınır ve bu ücretlere [(bir önceki yılın ortalama Yurt içi ÜFE+bir önceki yılın ortalama TÜFE)/2]+5 oranından fazla artış yapılamaz. Ders yılı içerisinde kayıt yaptıran öğrencilerin bir sonraki yılın eğitim ücretleri kayıt yaptırdığı yıl için ilan edilen eğitim ücreti üzerinden; öğrenim gördüğü yıla ilişkin indirim şartları ortadan kalkan öğrencilerin bir sonraki yılın eğitim ücretleri ise öğrencinin okula kayıt olduğu yıldaki indirimsiz ücrete öğrenim gördüğü her yıl için bu fıkrada belirtilen oranda artış yapılarak belirlenir.
Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği 53. Maddeye göre;
📌Okulların ara sınıflarının eğitim ücreti belirlenirken bir önceki öğretim yılında ilan edilen ücret
📌Okula devam eden öğrencilerin eğitim ücreti belirlenirken ise kayıt sözleşmesinde belirlenen ücret dikkate alınır.
Bu ücretlere [(bir önceki yılın ortalama Yİ ÜFE + bir önceki yılın ortalama TÜFE) /2]+5 oranından fazla artış yapılamaz.
📌 2024 Yİ -ÜFE yıllık ortalaması 41.10
📌2024 TÜFE yıllık ortalaması 58.51 olarak açıklandı.
Buna göre (41.10+58.51)/2 =49,805 oluyor. Buna da en fazla 5 eklenebilir. Bu durumda yönetmeliğe göre özel okulların ara sınıflarındaki zam oranındaki üst sınır % 54,805 oluyor.
Ancak yönetmelikte belirtilen üst sınır sadece ara sınıflar için geçerli. Giriş sınıfları için yukarıda belirtilen sınırlama yok. Bu sebepten geçtiğiniz kademe aynı kuruma ait bile olsa, İlkokul 1. Sınıf, Ortaokul 5. Sınıf ve Lise Hazırlık ve 9. Sınıflarda okullar daha yüksek oranlarda zam yapabiliyordu. Bunu da kademe farkı gibi açıklıyorlardı.
Yönetmelikte yapılan değişiklikle 53. Maddeye 7. fıkra olarak aşağıdaki ifade eklendi.
(7) Okullar tarafından kademe başlangıçları için belirlenen öğrenim ücretlerinde fahiş oranda artış yapılamaz.
Fahiş oran ifadesi oldukça muğlak bir ifade bu konuda net bir oran belirtilse daha sağlıklı olabilirdi.
Eskiden yönetmelikte yemek, servis, kitap ve kıyafet gibi kalemler için bir sınırlama bulunmuyordu. Bu noktada bu kalemlerdeki artışlar tamamen okul kurucularının tercihine göre şekilleniyordu. Yeni yönetmelikte 5. madde aşağıdaki şekilde değiştirildi.
“(5) Kurumlar, öğrenci veya kursiyerlerden; yemek, kahvaltı, pansiyon/yatakhane, kitap-kırtasiye, kıyafet, etüt, uluslararası diploma ve sertifika programı ve benzeri hizmetler karşılığında alacakları ücretleri mayıs ayının sonuna kadar; servis hizmeti karşılığında alacakları ücreti ise ulaştırma koordinasyon merkezleri (UKOME) tarafından servis ücret tarifelerinin belirlendiği tarihten itibaren en geç bir ay içinde tespit ederler. Okulların ara sınıflarının bu fıkrada sayılan yemek ve kahvaltı ile servis ücreti dışındaki hizmetlerinin ücretleri belirlenirken bir önceki eğitim öğretim yılında ilan edilen ücret; okulda devam eden öğrencilerin hizmet ücretleri belirlenirken ise öğrenci kayıt sözleşmesinde belirlenen ücret dikkate alınır ve bu ücretlere [(bir önceki yılın ortalama Yİ-ÜFE+bir önceki yılın ortalama TÜFE)/2] oranından fazla artış yapılamaz. Bu fıkrada yer alan hizmetlerden talep eden veliler faydalanır.”
Bu yıl açıklanan Yİ-ÜFE ve TÜFE oranlarına göre yemek, kahvaltı ve servis dışındaki ek hizmetlerde okullar en fazla (41.10+58.51)/2 =49,805 oranında zam yapabilecek.
Yine yeni eklenen başka bir fıkra da okulların ders kitapları adı altında aldıkları ücretler.
“(6) Okullar tarafından ders kitabı adı altında hiçbir ücret alınamaz.” ifadesi eklendi.
Ücretlerle ilgili yönetmelik değişiklikleri bu şekilde bakalım uygulamada neler yaşanacak? Süreçteki velilerime bazı önemli hatırlatmalar yapmak istiyorum.
Kayıt sürecindeki velilerin üst sınıflardaki okul ücretlerini de dikkate almalarını öneriyorum. Örneğin bu yıl bir ilkokulun hazırlık sınıfına kayıt olacaksınız, ilkokul 1. sınıf ücretini de dikkate almalısınız. Bir sonraki yıl kendi ücretiniz üzerinden değil, birinci sınıf ücretinin üzerinden yapılan zam oranından etkileneceksiniz.