Merakla beklenen LGS 2024 sonuçları açıklandı. Yazımda LGS 2025 tercih ve yerleştirme takvimini, tercih ve yerleştirme işlemlerinin nasıl yapılacağını ve tercih yaparken nelere dikkat etmeniz gerektiğini bulabilirsiniz. Faydalı olmasını dilerim. İlgilenen arkadaşlarınızla paylaşabilirsiniz.
LGS 2025 tercih ve lise seçimi konusunda bireysel danışmanlık almak isterseniz kirmanyesim@gmail.com adresinden bana ulaşabilirsiniz.
Yazılarıma kolaylıkla ulaşabilmek için siteme abone olabilir
Instagram hesabımı https://www.instagram.com/yesimkirman/?hl=tr ,
Twitter hesabımı https://twitter.com/yesimykirman
WhatsApp kanalımı https://whatsapp.com/channel/0029VaAExI7IXnlvdVTwm93o
You Tube Kanalımı https://www.youtube.com/channel/UCH8-PNDcIAlBL52n6pVSXdA takip edebilirsiniz.
Merakla beklenen LGS sonuçları açıklandı. Adaylar sonuçlara www.meb.gov.tr adresinden ulaşabilir.
Bu yıl LGS merkezi sınavına başvuran 1 milyon 10 bin 916 öğrencinin 963 bin 142’si sınava katıldı, sınava katılım oranı yüzde 95,27 olarak gerçekleşti.
LGS kapsamındaki merkezi sınav sonuçlarına göre, 719 öğrenci, tüm soruları doğru yanıtlayarak 500 tam puan aldı.
Bununla birlikte, LGS kapsamında yapılacak lise tercih süreci 14 Temmuz Pazartesi başlayacak ve 24 Temmuz Perşembe saat 17.00’ye kadar devam edecek.
LGS yerleştirme sonuçları ise 4 Ağustos’ta açıklanacak.
LGS 2025’de Yerleştirme İşlemleri Nasıl Yapılacak?
Resmi okullara iki türlü yerleştirme yapılmaktadır. Merkezi yerleştirme ve yerel yerleştirme.
Özel ortaöğretim kurumlarına kesin kayıt işlemini tamamlayan öğrenciler, tercihte
bulunamayacaklardır. Ayrıca, bu okullara kayıt yaptırmadan önce tercih başvurusu yapmış olan öğrencilerin tercihleri, Bakanlık tarafından iptal edilmektedir.
Hangi Okulların Merkezi Yerleştirme Hangi Okulların Yerel Yerleştirmeyle Öğrenci Aldığını Nasıl Öğrenebilirim? Yüzdelik Dilimlerini Nasıl Öğrenebilirim?
E-okul’dan tercih robotuna girdiğinizde tüm okulların bilgilerine ulaşabilirsiniz.
LGS 2025’de Öğrenciler Kaç Tercih Yapacak?
Öğrenciler, ilk olarak Yerel Yerleştirme İle Öğrenci Alan Okullar ekranından ilk 3 okulu Kayıt Alanından seçmek şartıyla en fazla 5 okul tercih edebilecek.
Yapılan tercihlerde; aynı okul türünden (Anadolu Lisesi, Meslekî ve Teknik Anadolu Lisesi, Anadolu İmam Hatip Lisesi) en fazla 3 okul seçilebilecek.
Yerel Yerleştirme tercihi yapmak tüm öğrenciler için zorunludur. Öğrenci LGS’ye girememiş bile olsa yerel yerleştirme tercihi yapmalıdır. Yerel yerleştirme tercihi yapılmadan merkezi yerleştirme tercihlerine geçilmemektedir. Yerel yerleştirmeyle yerleşmeyi istemiyorsanız 5 tercihinizi de doldurmak zorunda değilsiniz ancak puanınız merkezi yerleştirme için çok yeterli değilse yada riskliyse tüm tercihlerinizi yapmanız daha sağlıklı olacaktır.
Yerel yerleştirme ile öğrenci alan okullar için tercihlerini yaparak kayıt işlemini tamamlayan öğrenciler, istemeleri hâlinde merkezî sınavla öğrenci alan okullar için açılacak Merkezî Sınavla Öğrenci Alan Okullar ekranından en fazla 10 okul; Pansiyonlu Okullar tercih ekranından da en fazla 5 okul olmak üzere toplamda 20 okul tercihinde bulunabilecektir.
Öğrenci önce merkezi yerleştirme tercihlerine göre yerleştirilmeye çalışılacak eğer yerleşmezse yerel yerleşme tercihlerine geçilecektir. Öğrenci yerel yerleştirmeyle de yerleşemezse pansiyonlu okul tercihlerine geçilecektir.
Öğrenciler, yerleştirme işlemleri sonucunda Merkezî Sınav Puanı ile Öğrenci Alan Okul
tercihine yerleşmiş ise yerel yerleştirme ve pansiyonlu okul tercihleri dikkate alınmayacaktır.
Merkezi Yerleştirme Nasıl Yapılır? Eşitlik Halinde Hangi Kriterlere Bakılır?
Merkezî Yerleştirme, merkezî sınavla öğrenci liselere öğrencilerin tercihleri doğrultusunda Merkezî Sınav Puanı üstünlüğüne göre yapılır.
Merkezî Sınav Puanının eşitliği hâlinde sırasıyla; Okul Başarı Puanı (OBP) üstünlüğüne, sırasıyla 8’inci, 7’nci ve 6’ncı sınıflardaki Yıl Sonu Başarı Puanı (YBP) üstünlüğüne, 8’inci sınıfta özürsüz devamsızlık yapılan gün sayısının azlığına, tercih önceliğine ve öğrencinin doğum tarihine göre yaşı küçük olana bakılarak yerleştirme yapılır.
Yerel Yerleştirme Nasıl Yapılır? Eşitlik Halinde Hangi Kriterlere Bakılır?
Yerel yerleştirme işlemleri okulların türü, kontenjanı ve konumuna göre il/ilçe millî eğitim müdürlüklerince oluşturulan ortaöğretim kayıt alanlarındaki okullara sırasıyla öğrencilerin ikamet adresleri, okul başarı puanının üstünlüğü ve okula özürsüz devamsızlık yapılan gün sayısının azlığı kriterlerine göre yapılır.
Yerel yerleştirme tercih ekranında okullar;
Yeşil renk, “Kayıt Alanında” yer alan okulları belirtir.
Mavi renk, “Komşu Kayıt Alanında” yer alan okulları belirtir.
Kırmızı renk, “Diğer” Kayıt Alanında ve Komşu Kayıt Alanında olmayan il içindeki diğer kayıt alanları ile il dışındaki kayıt alanlarında bulunan okulları belirtir.
Tercih edilen lise bakımından;
i. Öğrenciler, ikamet adresine göre bulunduğu Kayıt Alanından okul tercih etmeleri durumunda, aynı okulu tercih eden Komşu Kayıt Alanındaki öğrencilerden; Komşu Kayıt Alanındaki öğrenciler de Diğer Kayıt Alanlarındaki öğrencilerden öncelikli yerleştirilecektir.
ii. Yerleştirmede, Okul Başarı Puanı yüksek olan öğrenciler öncelikli olarak yerleştirilecektir.
iii. Yerleştirmede, 8’inci sınıfta okula özürsüz devamsızlık yapılan gün sayısı az olan
öğrenciler öncelikli olarak yerleştirilecektir.
Değerlendirmede eşitlik olması durumunda sırasıyla; 8’inci, 7’nci ve 6’ncı sınıflardaki yılsonu başarı puanı üstünlüğüne bakılarak yerleştirme yapılacak.
Öğrenciler, yerleştirme işlemleri sonucunda yerel yerleştirme ile öğrenci alan okul tercihine yerleşmiş ise pansiyonlu okul yerleştirmelerine yaptıkları tercihler dikkate alınmayacaktır.
Özel Liselere Kesin Kayıtlı Olan Öğrenciler Tercih Yapabilir Mi?
Özel liselere kesin kayıt işlemini tamamlayan öğrenciler, tercihte bulunamayacaktır. Ayrıca, bu okullara kayıt yaptırmadan önce tercih başvurusu yapmış olan öğrencilerin tercihleri, Bakanlık tarafından iptal edilmektedir. Bu öğrenciler yerleştirmeye esas nakil dönemlerinde tercih yapabilirler, yerleştirilirlerse kayıtlı oldukları okuldan nakilleri yerleştirildiği okula otomatik olarak alınır.
LGS Tercihleri Nasıl Yapılacak?
Tercih işlemi öğrenci ve velisi tarafından https://eokul.meb.gov.tr internet adresinden veya herhangi bir ortaokul/imam hatip ortaokulu müdürlüklerinden yapılabilecektir. Yapılan tercihler mutlaka ilgili ortaokul müdürlüklerine onaylatılacaktır.
LGS Tercihleri Yapılırken Nelere Dikkat Etmek Gerekir?
Merkezi yerleştirme yapılan okullara tercihte okulların puanlarına değil, önceki yıllardaki yüzdelik dilimlerine bakılarak tercih yapılmalıdır. Okulları bu dönemde detaylıca araştırmak, mümkünse ziyaret etmek, mezunlarla ve velilerle konuşmak faydalı olacaktır.
LGS’ye Girmeyen Öğrenciler Tercih Yapabilecek Mi?
Merkezî Sınava girmeyen öğrenciler ise Yerel Yerleştirme İle Öğrenci Alan Okullar ve Pansiyonlu Okullar olmak üzere 2 (iki) grupta tercih yapabileceklerdir.
Yerleştirmeye Esas Nakiller Nasıl Yapılır?
Yerleştirmeye esas nakiller, “Tercih ve Yerleştirme Takviminde” belirtilen tarih ve sürelerde 2 (iki) dönemde yapılacaktır. Her dönemde; Merkezî Sınav Puanı ile öğrenci alan okullar için en fazla 3 (üç), yerel yerleştirmeyle öğrenci alan okullar için en fazla 3 (üç), pansiyonlu okullar için de en fazla 3 (üç) okul tercihi yapılabilecektir.