1.5 yıllık aranın ardından okullar 6 Eylül’de tüm kademelerde, haftada 5 gün, tam zamanlı olarak açılıyor. Pek çok özel okul 31 Ağustos itibariyle yüz yüze eğitime geçerken, resmi okullarda 1-3 Eylül’de okul öncesi ve ilkokul 1. sınıf öğrencileri içinde uyum haftası uygulanacak.
MEB Bakanı Özer, okulların Kovid-19 salgınına karşı alması gereken tüm önlemleri Sağlık Bakanlığı ile birlikte belirlediklerini ve okullara bildirdiklerini açıkladı.
Okul öncesi ve birinci sınıflar 1-3 Eylül’de okula başlayacağı için bu kademedeki öğretmenlere yönelik seminerler 31 Ağustos’ta düzenlenecek, 6 Eylül’de başlayacak diğer tüm kademelerdeki öğretmenlerin mesleki çalışma dönemi ise 1-3 Eylül’de gerçekleştirilecek.
Öğrencilerle bir araya gelmesi zorunlu olan öğretmen ve okul çalışanlarından, aşı olmamaları durumunda, haftada iki kez PCR testi istenecek, öğrencilere yönelik aşı ve PCR testi zorunluluğu ise istenmeyecek.
Okul bazlı ortaya koymuş olduğumuz Kovid-19 önlemleri için elektronik takip sistemi kullanılacak. Okullar bu verileri kendileri kullanabildiği gibi il, ilçe milli eğitim müdürlükleri de tüm okulları bu sistem üzerinden takip edebilecekler.
Yeni eğitim-öğretim döneminde tüm öğretmenler, personel ve öğrenciler okullara maske takarak gelecek. Öğrenci, öğretmen ve personelin okullarda bulunduğu süre içerisinde yeniden maskeye ihtiyaç duymaları durumunda ücretsiz maske desteği verilecek.
Okullara ziyaretçi kısıtı getirecek. Veli de olsa okula her giren vatandaşın HES kodunun kontrol edilecek.
Ders sırasında sınıf pencereleri, öğrenciler açısından düşme ve çarpma gibi risk yaratmayacak şekilde önlemler alınarak mümkün olduğunca açık tutulacak ve doğal havalandırma sağlanacak. Teneffüslerde mümkün olduğu kadar tüm öğrencilerin açık alana çıkmaları, sınıf pencerelerinin ve kapısının tamamen açılarak hava akımı yaratacak şekilde en az 10 dakika süre ile havalanması sağlanacak. Havalandırma sistemi çalışıyor bile olsa pencereleri açılabilen alanlarda doğal havalandırma tercih edilecek.
Teneffüs saatleri, kalabalık oluşmaması için okulun fiziksel kapasitesi ve öğrenci mevcudu dikkate alınarak farklı zamanlara gelecek şekilde ayarlanacak. Okula giriş, çıkış ve teneffüslerde sosyal mesafenin korunması için gerekli düzenlemeler yapılacak. Okul bahçesinde öğrenciler arasında sosyal mesafe olmasına özen gösterilecek. Kapalı alanlarında farklı sınıf öğrencilerinin bir araya gelmesini en aza indirecek şekilde planlanma yapılacak.
Sınıf içerisinde öğrencilerin oturma düzeni yüzleri aynı yöne dönük olacak şekilde yapılandırılacak. Öğrenciler arasındaki mesafenin belirlenmesinde okuldaki derslik ve öğrenci sayısına dikkat edilerek okul yönetimi tarafından sosyal mesafeye uygun düzenleme yapılacak.
Vaka hızının ve bulaş riskinin yüksek olduğu ya da vaka sayısında ani yükselme görülen bölgelerde il ve ilçe sağlık müdürlükleri koordinasyonunda gerekli tedbirler alınacak.
Beslenme saatleri okulun fiziki kapasitesi göz önüne alınarak mümkün olduğunca farklı zamanlara yayılacak. Yemeklerin mümkünse sınıf dışında, açık alanda ya da tavanı yüksek ve geniş, havalandırılabilir mekânlarda yenilmesi sağlanacak. Maskeler, sadece sıvı alımı veya beslenme sırasında çıkartılacak.
Ders süreleri, sınıfın fiziksel boyutu ve öğrenci sayısı dikkate alınarak 40 dakikayı aşmayacak şekilde planlanacak.
Okulun rutin temizliği sıklaştırılacak.
Çocukların, öğretmenlerin ve diğer okul çalışanlarının el hijyeni için su ve sabun ile el yıkama olanakları sağlanacak ve ortak alanlara uygun sayıda el antiseptikleri konulacak.
Okulun başlangıcında velilere olası hastalık durumunda bilgi paylaşabilmeleri için “Bilgilendirme Formu” verilecek.