ilkokul pandemide eğitim

Pandemi Döneminde İlkokul Birinci Sınıf Olmak

MEB Bakanı Selçuk’un yaptığı açıklamayla okulların 31 Ağustos’ta uzaktan eğitimle açılacağı ve şartlar uygun olursa 21 Eylül’de kademeli ve seyreltilmiş şekilde yüz yüze eğitime geçileceği belli oldu. Bu kararla birlikte velilerin 2020-2021 eğitim öğretim yılıyla ilgili kaygıları, soru işaretleri de yoğunlaştı. Özellikle birinci sınıf velilerinden çok sayıda soru aldım. Görüş ve önerilerimi bir yazıda toparlamak istedim, faydalı olmasını dilerim.

Okulların 31 Ağustos’ta açılmaması pek çok veli için hayal kırıklığına yol açtı ama sağlık söz konusu olunca eğitimle ilgili kaygılarımızı ikinci plana atmak durumunda kalıyoruz ne yazık ki. Şuna inanıyorum okulların açılması için uygun bir ortam olsaydı okullar açılırdı, açılmadıysa bu  toplum sağlığı için gerekli olduğu içindir. Bu noktada durumu kabullenip çözüm yollarına odaklanmak daha sağlıklı olacaktır. Açıkçası 31 Ağustos’ta açılamayan okulların 21 Eylül’de açılabileceği çok düşük ihtimal olarak görüyorum. Açılsa bile çok kısa süreli olacaktır. Bu sebepten tüm velilerin okulların yıl boyunca uzaktan eğitimle devam etmesi ihtimaline karşın hazırlıklı olmalarını öneririm.

Birinci sınıflar uzaktan eğitimde en büyük sıkıntıyı yaşayacak grup gibi görünüyor. Okuma yazma becerilerinin uzaktan öğrenilemeyeceği aşikar. Bu seviyede yaşanacak akademik eksikliklerin yıllar boyunca büyüyerek devam edeceğini ve öğrencinin ilerideki performansını ciddi şekilde etkileyeceğini düşündüğümüzde zorunlu grupta değilseniz çocuğunuzu okula göndermemek en sağlıklısı olacaktır.  Peki hangi ayda doğan çocuklar erteletme hakkına sahip? Ekim 2014, Kasım 2014 ve Aralık 2014 doğumlu çocuklar velilerinin dilekçesiyle birinci sınıfa seneye başlayabilir. Yine aynı şekilde Ocak 2015, Şubat 2015 ve Mart 2015 doğumlu çocuklar isteğe bağlı olarak birinci sınıfa başlayabiliyordu. Bu gruptaki öğrencilerin de mevcut şartlarda bir yıl sonra başlaması daha sağlıklı olacaktır. Anasınıfının zorunlu olup olmadığı da en çok gelen sorulardan birisi. 2020-2021 yılı için ana sınıfı zorunlu değil. E-okul’da bir okula kayıtlı görünebilirsiniz ama göndermek zorunda değilsiniz.

Gelelim zorunlu gruba. Yani Eylül’de 72 ay ve üstünde olacak çocuklara. Bu grup şu anda birinci sınıfa zorunlu olarak başlamak durumunda.

Öğrenci zorunlu olduğu halde okula gönderilmezse devamsızlıktan sınıf tekrarı yapmak durumunda kalabilir. 222 sayılı İlköğretim ve Eğitim Kanununda belirtilen günlük 15 TL idari para cezasını ödemek zorunda kalabilir. Para cezası bu yıl özel bir sene olduğu için uygulanır mı uygulanmaz mı yaşayıp göreceğiz.

Peki uzaktan eğitimle birinci sınıf öğrencileri okuma yazma nasıl öğrenecek?

Bu kısım gerçekten en zor yanıtlanacak ve fırsat eşitsizliklerine de yol açacak bir kısım.

Geçen sene EBA’daki derslerin yeterli olmadığı çok konuşuldu, üst sınıflarda canlı dersler yapıldı ama ilkokul bir ve ikilerde canlı dersler yoktu. Ayrıca geçen sene çalışmalar MEB öğretmenlerinin isteğine bırakmıştı. İsteyen öğretmen öğrencilerini uzaktan da olsa destekledi, istemeyen öğretmen hiç bir çaba sarf etmedi. Bu yıl öğretmenlerin insiyatifine bırakılmamalı diye düşünüyorum. Öğretmenler öğrencilerine ulaşmanın yollarını bulmalı ve eğitim süreçlerini desteklemeliler. İnternet ve bilgisayar tüm evlerde olamadıkça uzaktan eğitimle yol alınması zor görünüyor. Özel okullar bu konuda daha aktif rol oynasa da birinci sınıflar için uzaktan eğitim özel okullarda bile sıkıntılı yürüyecektir.  Ailesinde öğretmen olan veliler destek alarak süreci daha sağlıklı yürütecektir. Ekonomik olarak özel öğretmene bütçe ayırabilecek veliler bu süreçte özel öğretmenle devam edecektir. Ama bu tip imkanları olmayan veliler için birinci sınıfı erteleme hakkı verilmesi gerektiğini düşünüyorum.

Tüm yönleriyle zor bir süreç, öğretimle ilgili sıkıntıların yanı sıra öğrencilerin sosyal ihtiyaçları da var. Bunlar nasıl karşılanacak? Çocuklarımız bu zorlu günlerin izlerini ne kadar süre taşıyacak? Pandemi süreci ne kadar daha sürecek? Tüm bunlar cevap bekleyen sorular. Bu soruları ne yazık ki yaşayıp görerek yanıtlayacağız. Süreçteki tüm velilerimize kolaylıklar ve sağlık dolu günler diliyorum.

 

 

 

Bir Cevap Yazın