Lisede okurken yurt dışı deneyimi kazanmak pek çok öğrencinin hayallerini süslüyor. Bu deneyimi kazanabilmenin bir yolu da AFS’nin kültürlerarası programlarına başvurmak. AFS ile ilgili bana da çok sayıda soru geliyor. Sıkça gelen soruların cevaplarını sizler için derledim. Faydalı olmasını dilerim. İlgilenen arkadaşlarınızla paylaşabilirsiniz.
Eğitim hayatınızın planlanması için danışmanlık desteği almak isterseniz, randevu ve detaylı bilgi için ykirmanbilgi@gmail.com adresinden bana ulaşabilirsiniz.
Yazılarıma kolaylıkla ulaşabilmek için siteme abone olabilir,
Instagram hesabımı https://www.instagram.com/yesimkirman/?hl=tr ,
Twitter hesabımı https://twitter.com/yesimykirman
Telegram kanalımı https://t.me/yesimkirman
You Tube Kanalımı https://www.youtube.com/channel/UCH8-PNDcIAlBL52n6pVSXdA takip edebilirsiniz.
AFS başvuruları ne zaman ve nasıl yapılıyor?
Başvurular 21 Kasım 2021 23:59’a kadar devam ediyor. Başvurular online olarak aşağıdaki adresten yapılıyor. Başvuru ücreti 100 TL. Harç tutarının Türk Kültür Vakfı İktisadi İşletmesi’nin Garanti BBVA – Nişantaşı Şubesi (Şube Kodu: 132) TR73 0006 2000 1320 0006 2939 50 IBAN numaralı hesabına açıklama kısmında öğrenci adı-soyadı belirtilerek yatırılması gerekmektedir.
Adayların devam ettikleri Lise Müdürlüklerinden kaşeli ve imzalı veya E-okul’dan alacakları öğrenci belgesinin online forma yüklenmesi ve formda bulunan Kişisel Verilerin Korunması Kanunu doğrultusundaki soruların adayın velisi tarafından cevaplanması gerekmektedir.
AFS’ye başvuru şartları nelerdir?
- T.C. Vatandaşı olmak veya T.C. tarafından tahsis edilmiş uzun süreli ikamet iznine sahip olmak.
- Milli Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları, Özel Öğretim Kurumları, Mesleki ve Teknik Eğitim ve Din Öğretimi Genel Müdürlüklerine bağlı liselerdeki; Lise Hazırlık, 9, 10,11 ve 12. sınıfa devam ediyor olmak
- 1 Ocak 2004 – 01 Eylül 2007 tarihleri arasında doğmuş olmak,
- Son iki öğretim yılı (2020-2021, 2019-2020) sonu not ortalamalarının 100 üzerinden 50 ve üzeri olması,
- Son iki öğretim yılı (2020-2021, 2019-2020) yıl sonu not ortalamalarında hiçbir dersten 50 altında almamış olmak.
AFS programına katılabilmek için nasıl bir değerlendirmeden geçilmektedir?
2 aşamadan oluşan bir değerlendirme yapılmaktadır
1. Aşama – Genel Kültür ve Zihinsel Beceri Testi (25 Kasım 2021)
Tamamı Türkçe olarak çoktan seçmeli test şekilde yapılan değerlendirme; genel kültür ve zihinsel beceri testlerinden oluşmaktadır. Akademik bilgi ve yabancı dil bilgisi test etmemektedir. Covid-19 önlemleri doğrultusunda testler online olarak düzenlenecektir. 1 Aralık 2021 tarihinde sınav sonuçları açıklanacaktır.
2. Aşama Değerlendirme (1 – 20 Aralık 2021)
İlk aşamada başarılı olan adaylar TKV tarafından düzenlenecek 2. Aşama’ya davet edileceklerdir. İlgili duyurular SMS ve e-posta yoluyla bildirilecektir. Mülakatlar AFS Gönüllülerinden oluşan komisyonlarca yürütülmektedir. Görüşmeler, Türkçe olarak yapılacak olup, yapılan değerlendirmeler öğrenciyi daha yakından tanımaya ve programlara yönelik motivasyonunu anlayıp yetkinliklerini ölçmeye yönelik olarak düzenlenecektir.
Mülakat sonuçları, değerlendirmenin yapıldığı günü takip eden 15 gün içerisinde SMS ve e-posta yoluyla bildirilecektir.
AFS ile nasıl bir yurtdışı deneyimi kazanılmaktadır?
AFS katılımcıları yurt dışında öğrenimlerine devam ettikleri kısa dönem veya bir okul yılı içerisinde, titizlikle seçilen gönüllü aileler tarafından misafir edilirler ve kendileri için belirlenen bir okulda eğitim alırlar.
AFS ağında hangi ülkeler vardır?
Almanya, Amerika Birleşik Devletleri, Arjantin & Uruguay, Avusturya, Belçika Fransız, Belçika Flaman, Bolivya, Bosna-Hersek, Brezilya, Çek Cumhuriyeti, Çin, Danimarka, Dominik Cumhuriyeti, Endonezya, Filipinler, Finlandiya, Fransa, Güney Afrika, Hindistan, Hollanda, Honduras, Hong Kong, İngiltere, İspanya, İsveç, İsviçre, İtalya, İzlanda, Japonya, Kanada, Kosta Rika, Letonya, Macaristan, Malezya, Meksika, Norveç, Paraguay, Peru, Polonya, Portekiz, Rusya, Şili, Sırbistan, Tayland, Uruguay, Yunanistan
AFS Program ücretleri ne kadardır?
AFS Ortaklık Anlaşması, üye ülkelerdeki AFS organizasyonlarının kar amacı gütmeyen kuruluşlar olmalarını ve mali açıdan bağımsızlıklarını şart koşmaktadır. Bu noktada, diğer tüm AFS ülkelerinde olduğu gibi Türkiye’de de AFS programları, sponsor desteklerinin yanı sıra katılımcılardan alınan program ücretleri ile yürütülmektedir. AFS Programlarının katkı payları her ülke için farklıdır. 3 Aylık programlar için ortalama 5.000 ABD Doları, Yarıyıl (sömestir) için ortalama 10.000 ABD Doları, okul yılı için ortalama 16.000 ABD Doları olan Program Ücretleri bazı ülkeler için ortalamanın altında, bazı ülkeler için ise üstünde olmaktadır.
Öğrencilerin yurtdışındaki yeme, içme, barınma, öğrenim, geniş kapsamlı sağlık sigortası, gidiş-geliş uluslararası ulaşım, hazırlık, sene içi ve dönüş oryantasyon aktivitelerinin masrafları; öğrenci katkı payları, sponsor kurumların destekleri, bireysel burslar, aile, okul ve çevrenin katkıları ile karşılanmaktadır.
Kaynak : https://www.turkkulturvakfi.org.tr/programs/okul/