MEB ile Fransız yetkililer arasında Charles De Gaulle ve Pierre Loti Okullarında öğrenim göre Türk öğrencilerle ilgili bir süredir müzakere süreci devam etmekteydi. Bugün MEB bu süreçle ilgili bir basın açıklaması yaptı.
Açıklamada 222 sayılı İlköğretim ve Eğitim Kanunu’na göre Türk vatandaşlarının eğitimlerini Türk ilköğretim okullarında sürdürmeleri gerektiği belirtildi, 5580 sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanunu’nda ise özel okulların türleri ve bu okullara kabul edilebilecek öğrencilere ilişkin hükümlerin yer aldığı belirtildi. Özel milletlerarası okullar, azınlık okulları ve yabancılar tarafından açılan toplam 328 okulun, hukuk devleti sınırları içinde faaliyetlerini yürütebilmeleri için gerekli tedbirlerin alındığını ve yasal düzenlemeler doğrultusunda eğitim öğretim yapmalarının sağlandığı belirtildi.
Yasal statüsü olmaksızın faaliyet gösteren ve “Türk öğrenci” kabul eden Charles De Gaulle ve Pierre Loti okullarının durumlarına ilişkin ilgililerle yapılan uzun müzakerelerde uzlaşılan noktalar şunlar oldu.
Fransa’da yaşayan Türk öğrencilerin “Türkçe” öğrenimini de içeren kapsamlı bir eğitim iş birliği anlaşması çalışmalarına başlanması ve en kısa sürede tamamlanması yönünde müzakerelerin devam etmesi karara bağlandı.
Yasal statü verilmesini öngören uluslararası anlaşma karara bağlanana kadar adı geçen okullara yeni Türk öğrenci kaydı yapılmayacak. Bu çerçevede Charles De Gaulle ve Pierre Loti okullarının ana sınıfları ve ilkokullarının birinci sınıflarına 1 Ocak 2024 tarihinden itibaren 2024-2025 eğitim öğretim yılı ve sonrasını kapsayacak şekilde yeni Türk öğrenci kaydedilmeyecek aynı şekilde ara sınıflara da yeni nakil öğrenci alınmayacak.
2024 yılının Ocak ayı itibarıyla okullarda mevcut Türk öğrencilerin listesi ile AEFE (Fransız Yurt Dışı Eğitim Ajansı) tarafından marka verilen okulların bilgileri, önümüzdeki ders yılı başlamadan önce Bakanlığımıza teslim edilecek.
Ayrıca bu okullar, yasal bir statüye kavuşturuluncaya kadar ilgili sınıf düzeylerinde “Türk dili, Türk kültürü, Türk edebiyatı, Türk tarihi ve coğrafya” dersleri, Bakanlıkça görevlendirilecek Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı öğretmenlerce okutulabilecek. Bünyelerinde açılacak ofislerde görevlendirilecek Bakanlık yetkilileri ve Devletimizin diğer ilgili birimlerince bu okulların eğitim öğretim süreçleri takip edilerek denetlenecek.