lgs 2024

LGS 2024 Soru İptali Sonrası Cevap Bekleyen Sorular

MEB, fen sorusunun iptali sonrasında puanları yeniden hesaplamış ve bazı öğrencilere üst tercihine geçme hakkı vermişti. Böyle bir hakkı olmayan öğrenciler neye göre bu uygulamanın yapıldığını ve okulların taban puanlarını merak etmekteydi. MEB geçtiğimiz pazartesi günü okulların oluşan taban puanlarını “Yeniden değerlendirme sonrasında hesaplanan puanlar ile yeniden yerleştirme yapılmıştır” açıklamasıyla ilan etti. Bu yeniden yerleştirme işleminin nasıl yapıldığı net bir şekilde açıklanmadı. Bu durum pek çok velimizin ve eğitimcilerin de kafasında soru işareti yarattı.
Taban puanların nasıl hesaplandığıyla ilgili sorular şunlar;
Açıklanan puanlar
Okulda şu anda kayıtlı öğrencilerden en düşük puanlı öğrencinin yeni  puanı mı?
Okula 1. yerleştirme sonucunda yerleşen en düşük puanlı öğrencinin yeni  puanı mı?
Yeni puanlarla ilk tercih listesine göre yeniden yerleştirme yapılıp kontenjana göre en son yerleşen öğrencinin puanı mı?
Bazı örnekler bunların hiçbirisiyle açıklanamadığı için farklı bir yöntem mi kullanıldı?
Eğer yeniden yerleştirme yapıldıysa yeni tercih listesi alınması daha doğru olurdu. Özel okula kayıtlı öğrenciler, eski yüzdeliğine göre tercih yapanların yaşadığı mağduriyet de giderilirdi.
Şu anda nakiller kapatıldı.   Bu işlemler tamamlandıktan sonra nakiller yeniden açıldığında üst tercih hakkı çıkmayan öğrenciler de kontenjan durumuna göre nakil isteyebilecek. Üst hak tanınan öğrencilerden gitmeyen öğrencilerin kontenjanları da okulun boş kontenjanına eklenecek mi? Nakil işlemlerinde hangi puan kullanılacak? Normal koşullarda öğrenciler e-okul boş kontenjan ve taban puan sayfasında ilan edilen taban puana göre nakil başvuru yapabiliyor. Eğer bu puanlar uygulanacaksa bu puanlar ilan edilen taban puanlardan farklı. Bu puanlar nasıl hesaplandı?
Bir örnekle anlatmak gerekirse
Kadıköy Anadolu Lisesi
Mahkeme kararına göre yeniden hesaplanan taban puan: 482,9083
e-okul boş kontenjan ve taban puan sayfasındaki taban puan:
Yeni puanlar hesaplandıktan sonra  482,2035
Yeni puanlar hesaplanmadan önce  482,4601
Süreçte cevap bekleyen pek çok soru var?  MEB’in  bu konuda açıklama yapıp kamuoyunu rahatlatması gerekiyor. Süreci takip etmeye devam edeceğiz.

 

Bir Cevap Yazın