lgs LGS 2025

Proje Okullar Yönetmelikten Çıktı Merkezi Sınavla Öğrenci Alan Okulların Seçim Süreci Değişti

MEB Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği’nde değişiklik yaptı. Bu değişiklikle Yönetmelikten “Proje Okulu” tanımı ve “Proje Okullarına İlişkin İş ve İşlemler” bölümü kaldırıldı. Merkezi sınav puanıyla öğrenci alan okullara ilişkin iş ve işlemler maddesinde önemli değişiklikler yapıldı. Yapılan değişiklikle okullar belirli kriterlere göre değerlendirilecek, 3 yeni komisyon ile süreç yürütülecek. Okullar her yıl izleme ve değerlendirmeye tabi tutulacak. İşte önemli detaylar

Çocuğunuzun eğitim hayatının planlanması, okul seçimi, lise kariyer planlama gibi konularda bireysel danışmanlık almak isterseniz, randevu ve detaylı bilgi için  ykirmanbilgi@gmail.com adresinden bana ulaşabilirsiniz.

Yazılarıma kolaylıkla ulaşabilmek için siteme abone olabilir,

Instagram hesabımı https://www.instagram.com/yesimkirman/?hl=tr ,

Twitter hesabımı https://twitter.com/yesimykirman

WhatsApp kanalımı https://whatsapp.com/channel/0029VaAExI7IXnlvdVTwm93o 

YouTube Kanalımı https://www.youtube.com/channel/UCH8-PNDcIAlBL52n6pVSXdA takip edebilirsiniz.

Yeni yönetmeliğe göre okulların sınav puanıyla alan okul kapsamına girebilmesi için okullar EK 6 Merkezi Sınav Puanıyla Öğrenci Alan Okul Değerlendirme Formu ile değerlendirilecek. Başvuru için ön koşul kılavuzda belirtilen taban puan veya yüzdelik dilim olacak.

Tüm okullara 100 üzerinden bir değerlendirme yapılacak. Bu değerlendirmede kriterlerin bazıları şunlar olacak: YKS’de ilk 100, ilk 500, ilk 1000 gibi  dereceler alan öğrenci sayısı, okulun fiziki koşulları (atölye, laboratuvar, spor salonu olup olmaması), son 4 yıl içinde Tübitak, Erasmus vb projelere katılım, son 4 yıl içinde alınan etiket ve sertifikalar, katılım sağlanan ulusal/uluslar arası projeler, dış paydaşlarla yapılan çalışmalar.

Okullar aralık ayı içinde başvurularını il/ilçe millî eğitim müdürlüklerine yapacak. Merkezi sınav puanıyla öğrenci alan okul il değerlendirme komisyonu tarafından  Merkezi Sınav Puanıyla Öğrenci Alan Okul Değerlendirme Formuna göre değerlendirme yapılacak. EK-6’da yer alan form ve ekleri ocak ayı sonuna kadar merkezi sınav puanıyla öğrenci alan okul il teklif komisyonuna sunulacak. Aday okullar, merkezi sınav puanıyla öğrenci alan okul il teklif komisyonu marifetiyle değerlendirilecek, EK-6’da yer alan form şubat ayının sonuna kadar Bakanlığın ilgili birimine gönderilecek. Aday okulun bağlı bulunduğu genel müdürlükçe oluşturulan merkezi sınav puanıyla öğrenci alan okul Bakanlık tespit komisyonu, aday okullara dair mütalaalarını mart ayının sonuna kadar tamamlayacak. Komisyon, tekliflerini nisan ayı sonuna kadar Bakan onayına sunacak. Onaylanan okullar en geç mayıs ayı sonuna kadar ilgili valiliğe bildirilecek.

Merkezi sınav puanıyla öğrenci alan okullar yıllık olarak izleme ve değerlendirmeye tabi tutulacak. Yapılan izleme ve değerlendirme sonucunda gerekli başarıyı gösteremeyen okullar merkezi sınav puanıyla öğrenci alan okul kapsamından çıkarılacak.

 

İlgili yönetmelik maddelerini aşağıda paylaşıyorum.

Merkezi sınav puanıyla öğrenci alan okullara ilişkin iş ve işlemler

“MADDE 20/B- (1) Okul/program/alanın merkezi sınav puanıyla öğrenci alan okul kapsamına alınması için ilgili genel müdürlüklerce, EK-6’da yer alan formda belirtilen ön koşul ve kriterleri sağlaması gerekir.

(2) Merkezi sınav puanıyla öğrenci alan okul teklifleri ve onay süreci aşağıdaki şekilde yürütülür:

a) Başvurular aralık ayı içerisinde il/ilçe millî eğitim müdürlüklerine yapılır.

b) Merkezi sınav puanıyla öğrenci alan okul il değerlendirme komisyonu tarafından birinci fıkraya göre hazırlanan EK-6’da yer alan Merkezi Sınav Puanıyla Öğrenci Alan Okul Değerlendirme Formuna göre değerlendirme yapılır.

c) EK-6’da yer alan form ve ekleri ocak ayı sonuna kadar merkezi sınav puanıyla öğrenci alan okul il teklif komisyonuna sunulur. Değerlendirme raporları ve ekleri talep edilmesi hâlinde Bakanlığa gönderilmek üzere il millî eğitim müdürlüklerinde muhafaza edilir.

ç) Aday okullar, merkezi sınav puanıyla öğrenci alan okul il teklif komisyonu marifetiyle değerlendirilir, EK-6’da yer alan form şubat ayının sonuna kadar Bakanlığın ilgili birimine gönderilir.

d) Aday okulun bağlı bulunduğu genel müdürlükçe oluşturulan merkezi sınav puanıyla öğrenci alan okul Bakanlık tespit komisyonu, aday okullara dair mütalaalarını mart ayının sonuna kadar tamamlar. Komisyon, tekliflerini nisan ayı sonuna kadar Bakan onayına sunar. Onaylanan okullar en geç mayıs ayı sonuna kadar ilgili valiliğe bildirilir.

(3) Komisyonların kuruluş ve görevleri aşağıdaki şekildedir:

a) Merkezi sınav puanıyla öğrenci alan okul il değerlendirme komisyonu; valilik onayıyla il millî eğitim müdürünün görevlendireceği okulun bağlı bulunduğu birimi temsilen il müdür yardımcısı/şube müdürü ile iki eğitim müfettişinden oluşur. Komisyon, aday okulları EK-6’da yer alan formdaki kriterlere göre inceleyerek değerlendirme raporunu hazırlar.

b) Merkezi sınav puanıyla öğrenci alan okul il teklif komisyonu; millî eğitimden sorumlu vali yardımcısı başkanlığında, il millî eğitim müdürü, eğitim müfettişleri başkanı, aday okulun bağlı bulunduğu bölümden sorumlu müdür yardımcısı/şube müdürü, il millî eğitim müdürlüğünde görevli bir şube müdüründen oluşur. İhtiyaç duyulması hâlinde eğitim kurumunun müdürü bilgisine başvurulmak üzere toplantıya davet edilir. Komisyon, merkezi sınav puanıyla öğrenci alan okul kapsamına alınmak üzere il/ilçe millî eğitim müdürlüklerince ildeki okul sayısı, çağ nüfusu ve coğrafi şartları dikkate alınarak teklifleri inceler ve değerlendirir.

c) Merkezi sınav puanıyla öğrenci alan okul Bakanlık tespit komisyonu; Bakan yardımcısının başkanlığında genel müdür, genel müdür yardımcısı ve iki daire başkanından oluşur. Sekretaryası ilgili genel müdürlükçe yürütülür. İhtiyaç duyulması hâlinde eğitim kurumunun bağlı olduğu il millî eğitim müdürü bilgisine başvurulmak üzere toplantıya davet edilir. Komisyon, merkezi sınav puanıyla öğrenci alan okul kapsamına alınmak üzere belirlenen okullara yönelik tekliflerini Bakan onayına sunar.

(4) Bünyesinde ortaokul bulunan merkezi sınav puanıyla öğrenci alan okulların ortaokul kısmına öğrenci alımı, okul yönetimince yapılacak yazılı ve/veya sözlü sınav sonucuna göre de yapılabilir.

(5) Merkezi sınav puanıyla öğrenci alan okullara; atanan öğretmen ve görevlendirilen yöneticiler, Millî Eğitim Akademisinde Bakanlıkça belirlenen eğitimlere katılırlar.

(6) İzleme ve değerlendirme faaliyetleri ile merkezi sınav puanıyla öğrenci alan okul kapsamından çıkarma iş ve işlemleri aşağıdaki şekildedir:

a) Merkezi sınav puanıyla öğrenci alan okullar yıllık olarak izleme ve değerlendirmeye tabi tutulur.

b) İzleme ve değerlendirme faaliyetleri, EK-6’da yer alan formdaki kriterler esas alınarak ilgili genel müdürlüğün izleme ve değerlendirme daire başkanlığı koordinesinde il millî eğitim müdürlüklerinde kurulan merkezi sınav puanıyla öğrenci alan okul il teklif komisyonu ile eş güdüm içerisinde yürütülür.

c) İzleme ve değerlendirme raporu il millî eğitim müdürlüklerince hazırlanarak mayıs ayı sonuna kadar okulun bağlı bulunduğu genel müdürlüğe ve okula gönderilir.

ç) Yapılan izleme ve değerlendirme sonucunda gerekli başarıyı gösteremeyen okullar merkezi sınav puanıyla öğrenci alan okul kapsamından çıkarılır.”

EK 6 Merkezi Sınav Puanıyla Öğrenci Alan Okul Değerlendirme Formu 

 

https://www.mevzuat.gov.tr/mevzuat?MevzuatNo=18812&MevzuatTur=7&MevzuatTertip=5

 

Bir Cevap Yazın