lgs lgs tercih Uncategorized

Koronovirüs Salgınında LGS 2020’ye Hazırlanmak

Koronovirüs salgını nedeniyle olağanüstü günlerden geçerken sınav senesinde olan öğrenci ve veliler bir yandan salgınla ilgili mücadele ederken bir yandan da bu kadar belirsizlik içinde LGS’ye hazırlık sürecini yönetmeye çalışıyor. Bu süreçte daha sağlıklı yol alabilmek adına bazı önerilerimi sizlerle paylaşacağım. Faydalı olmasını dilerim.

LGS hazırlık sürecindeki öğrencilerin koronadan önce okul, özel ders, kurs arasında oldukça yoğun geçen, çoğu zaman kendi kendilerine ders çalışmak için vaktinin kalmadığı, dışarıda vakit geçirmek için sayısız seçeneklerinin olduğu bir durumdan, koronadan sonra evden online derslere katılarak, kendi kendine daha çok çalışabileceği zamana sahip olduğu, yolda geçen zamanı sıfırlandığı, ev dışındaki akıl çelici ortamların ortadan kalktığı bir duruma geçiş yapıldı. Bu durumda zamanını iyi planlayan, verimli kullanan ve stresini iyi yöneten öğrenciler krizi fırsata çevirecektir. Öğrencilerin akademik eksiklerine odaklanıldığı kadar sosyal duygusal ihtiyaçları da dikkate alınmalıdır. Bunun için arkadaşlarıyla online görüşmeler planlanabilir, sohbet edip rahatlamaları sağlanabilir. Kafasını rahatlatabileceği hobilere, evde yapılabilecek fiziksel aktivitelere de zaman ayrılmalıdır. Uyku düzenine dikkat edilmeli, erken saatte kalkması, çok geç saatlerde yatmaması sağlanmalıdır. Öğrenciler uyandıktan sonra mutlaka pijamalarını çıkarmalı, günlük rahat bir kıyafet giymeli, günü pijamalarıyla geçirmemelidir. Sıkıntıyla abur cubur yeme ihtiyaçları artabilir, sabah, öğle ve akşam sağlıklı öğünler oluşturulmalı, sağlıklı atıştırmalık alternatifleri tercih edilmelidir. Günlük bir program yapılarak, saat saat planlanması günün verimli geçmesini sağlayacaktır.

Bildiğiniz gibi koronovirüs salgını nedeniyle okullar Mart ayında kapanmıştı. LGS’ye hazırlanan öğrencilerin mağdur olmaması adına sınavın içeriği birinci dönem konularıyla sınırlandırılmıştı. Daha sonra sınavda sorumlu olunan konular da MEB tarafından yayınlandı. Konu listesine aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.

http://ttkb.meb.gov.tr/meb_iys_dosyalar/2020_04/08131607_LGS_tum_dersler.pdf

Bu noktada öğrenci ve velilerin aklına önemli bir soru geldi. “Sınavın konu kapsamı daraldığı için sorular önceki sınavlardan daha mı zor olacak?” Ben zorlu bir hazırlık sürecinden geçen öğrencilerin bir de özellikle zorlaştırılmış bir sınavla karşılaşacaklarını düşünmüyorum. Her sınavda olduğu gibi LGS 2020’de de çok kolay, kolay, orta, zor ve çok zor sorular olacaktır. Ancak sorular dar bir konu kapsamında hazırlandığı için konu eksikleri çok daha büyük etkiler yaratacaktır. Bu noktada öğrencilerin eksik konu analizinin yapılması büyük önem kazanıyor. Öğrencinin hangi dersten, hangi konuda ne kadar eksiği olduğu çıkarılmalıdır. Burada geçmiş deneme sınavlarının konu analizleri incelenebilir. Daha sonra eksik konularda soru çözmek yerine önce konular detaylıca çalışılarak eksikler kapatılmalıdır. Sonra konu tarama testleriyle eksiklerin kapatılıp kapatılmadığı kontrol edilmelidir.

Tüm eksikler kapanana kadar konu tarama testlerine ağırlık verilmelidir. Bu süreçte deneme sınavı daha az sıklıkla uygulanmalıdır. Uygulanan deneme sınavlarının yeni kapsama uygun olmasına dikkat edilmelidir. Online deneme sınavlarının yanısıra basılı deneme sınavları da çözülmelidir. Evde gerçek sınav ortamına uygun bir düzen yaratılması, sürelere de aynı şekilde uyulması fayda getirecektir.

Sınavın konu kapsamı daraldığı için sınavda gelecek soru türlerine aşina olmak daha da çok önem kazandı. MEB LGS örnek sorularını ayda bir yayınlıyordu, öğrencilerin çalışmalarına destek vermek amacıyla artık ayda iki kez yayınlanacağı duyuruldu. Bu noktada her ay yayınlanan soruların takip edilmesi ve süre tutarak çözülmesi faydalı olacaktır. LGS 2020 Mart ve Nisan ayı örnek sorulara aşağıdaki linklerden ulaşabilirsiniz.

LGS 2020 Mart Ayı Sayısal Örnek Sorular

http://odsgm.meb.gov.tr/kurslar/pdf/ornek/1920/2020_03_MART_ORNEKSORULAR_SAY.pdf

LGS 2020 Mart Ayı Sözel Örnek Sorular

http://odsgm.meb.gov.tr/kurslar/pdf/ornek/1920/2020_03_MART_ORNEKSORULAR_SOZ.pdf

LGS 2020 Nisan Ayı Sayısal Örnek Sorular

http://odsgm.meb.gov.tr/kurslar/pdf/ornek/1920/862469ut_2020_04_NISAN_ORNEKSORULAR_SAY1.pdf

LGS 2020 Nisan Ayı Sözel Örnek Sorular

http://odsgm.meb.gov.tr/kurslar/pdf/ornek/1920/886125pg_2020_04_NISAN_ORNEKSORULAR_SOZ1.pdf

Bu zorlu süreçteki tüm öğrencilere ve velilere kolaylıklar diliyorum.

LGS danışmanlığı almak isterseniz ykirman@yesimkirman.com adresinden bana ulaşabilirsiniz.

https://yesimkirman.com/2020/04/05/2020-lgs-istanbulda-sinavla-ogrenci-alan-liselerin-kontenjanlari-ne-kadar-artti/

Bir Cevap Yazın