Amerika Birleşik Devletleri, 27 Mayıs 2025 itibarıyla dünya genelindeki tüm diplomatik misyonlarında yeni öğrenci ve değişim programı vizesi (F, M ve J tipi) başvuruları için randevu vermeyi geçici olarak durdurdu. Bu karar, ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio tarafından imzalanan ve büyükelçilikler ile konsolosluklara gönderilen resmi bir yazıyla duyuruldu.
Kararın Gerekçesi: Genişletilmiş Sosyal Medya Taraması
ABD yönetimi, yabancı öğrencilerin sosyal medya hesaplarının daha kapsamlı bir şekilde incelenmesini planlıyor. Bu kapsamda, vize başvuru sürecinde sosyal medya geçmişinin detaylı olarak değerlendirilmesi hedefleniyor. Yeni güvenlik politikaları netleşene kadar, yeni vize randevularının verilmesi askıya alındı.
Mevcut Randevular Etkilenmeyecek
Yetkililer, daha önce alınmış vize randevularının bu karardan etkilenmeyeceğini belirtti. Yani, halihazırda randevu almış olan başvuru sahiplerinin işlemleri planlandığı şekilde devam edecek.
Türkiye’den Başvuranlar da Etkilenecek
Bu geçici durdurma kararı, Türkiye dahil olmak üzere dünya genelindeki tüm başvuru sahiplerini kapsıyor. Türkiye’den ABD’de eğitim almayı planlayan öğrenciler de bu süreçten etkilenecek.
Ne Zaman Normalleşecek?
ABD Dışişleri Bakanlığı, sosyal medya tarama prosedürleri tamamlandığında ve yeni güvenlik politikaları netleştiğinde, vize randevularının yeniden verilmeye başlanacağını belirtti. Ancak, bu sürecin ne kadar süreceği konusunda net bir tarih verilmedi.
ABD’nin öğrenci vizesi başvurularını geçici olarak durdurma kararı, özellikle yurt dışında eğitim almayı planlayan öğrenciler için önemli bir gelişme. Başvuru sahiplerinin, resmi duyuruları takip etmeleri ve sürecin yeniden başlamasıyla ilgili güncellemeleri yakından izlemeleri öneriliyor.
Daha fazla bilgi ve güncellemeler için ABD Dışişleri Bakanlığı’nın resmi web sitesini ziyaret edebilirsiniz: tr.usembassy.gov