Öğrenci Öğretmen Okul

Eğitimde Değişim Ama Nasıl?

edk5

20 Milyon öğrencinin bulunduğu bir ülkede, en çok konuşulan konulardan biri de eğitimde değişim ihtiyacı. Bu kadar çok konuşulması ve gündemde olmasına rağmen tarafları tatmin edilen seviyede değişimin sağlanamaması da ayrı bir tartışma konusu olabilir. Değişim sayesinde çocuklarımızın, gençlerimizin daha kaliteli bir eğitim alması, çok daha donanımlı yetişmesi ve bu sayede ülke olarak kalkınmamız beklenen sonuçlar. Ama mevcut durum özellikle ülke genelinde değerlendirdiğinde oldukça uzun bir yolun bizi beklediğini görüyoruz?

30795721753_ce52860a23_c

Peki ne yapacağız? Olumsuz sonuçlara odaklanıp, mevcut durumdan bir adım öteye gidemeyeceğimizi kabul mü edeceğiz? Yoksa bu mücadeleyi kendi tecrübelerimizle etki alanımızda vermeye mi çalışacağız? Ben kişisel olarak ikinci yolu seçtiğimi belirtmek istiyorum. Bu konuda etki alanımı yaymak da öncelikli hedefim. Bunun ilk adımını yazılarımı sizlerle paylaşarak attım. 10-11 Aralık’ta Mef Üniversitesi’nde düzenlenen Eğitimde Değişim Konferansına katılmak ve “21.Yüzyılda Fark Yaratan Öğretmen Olmak”sunumumu yapmak da bir diğer önemli adımdı benim için. 2 gün boyunca, tüm Türkiye’den 1500’ü aşkın eğitimciyle bir araya gelmek, eğitimde değişimi tartışmak, fikir üretmek, öğrenmek, farkındalık geliştirmek ve paylaşmak inanılmaz keyifli bir deneyimdi.

31439874441_97cfcdd358_z

Prof. Dr. İlber Ortaylı’nın kendine has üslubuyla salondaki herkesi etkisi altına alan paylaşımları unutulmazdı. “Ezbersiz eğitim olmaz. Gramer ezberlemeden lisan konuşulmaz. Allah insana hafıza vermiş. Balıklara göre en büyük özelliğimiz. Bunu kullanmadığımız sürece yaratıcı da olamazsınız. Gençlerin en büyük sorununu son OECD testleri gösteriyor. Maalesef gençlerimiz ezberleyerek dil kurmayı, ezber malzeme üzerinde bilim yapmayı, Türkçe yazmayı ve konuşmayı öğretemiyoruz. Bu çok büyük sorun. İster televizyonda konuşanı, ister siyasi nutuk atanı, ister hocanızı dinleyin Türkiye, Türkçe konuşmayı bilmeyenlerin ülkesidir. Beynini kullanmadan Google’a müracaat eden bir toplumun geleceği hiç parlak değil.” diyerek eğitimde değişimi konuşurken anlamanın, öğrenmenin, dili kullanma becerisinin önemini bir kere daha anlamımızı sağladı.

31555971915_e5b5b86e04_z

Prof. Dr. Ziya Selçuk “En iyi okul çocuğa en az zarar veren okuldur, çocuk ırmaksa okul HES’tir.” diyerek öğrencilerin potansiyellerini açığa çıkarma, yaratıcılıklarını geliştirme   konusunda okullara ve öğretmenlere düşen görevleri, “İsrail PISA’da 40. sırada ama dünyanın fen çalışmalarında en ileri ülkelerinden birisi” diyerek sınavlarla gerçek durumu tespit edip edemeyeceğimizi düşündürttü.

Prof. Dr. Ali Nesin “Eğitim, insanların içindeki erdemi açığa çıkartmaktır. Bir baba aradı, “Bizim 15 yılda yapamadığımızı, siz 15 günde nasıl başardınız?” dedi. Cevabımız, “Biz Matematik Köyü’nde çocukları özgür bırakıyoruz” diyerek çocukları birey olarak görmek, saygı duymanın önemini bizlere bir kere daha hatırlattı.

20 atölye, 150 sunum, 15 panelin yer aldığı konferansın tüm Türkiye’den gelen eğitimcilere farklı bir pencere açtığına gönülden inanıyor, bu tür organizasyonların artmasını diliyorum. Emeği geçen herkese de sonsuz teşekkürler.

butun-dunyayi-degistiremezsiniz-bu-yuzden-degisime-kendi-dunyanizdan-baslayin-sinifinizdan

Bir Cevap Yazın