Gelecek inovasyon İş Hayatında Fark Yaratanlar

Elon Musk’ın Hayatından Çıkarılabilecek Beş Önemli Ders

 

Elon Musk dünyanın en ünlü ve en zengin mühendislerinden birisi. İlk parasını 12 yaşında yazdığı bilgisayar oyunundan kazanan Musk, Zip2’nin kurucularından ve daha sonra onu satarak PayPal’ın kuruculuğunu üstleniyor, onu da satarak şu andaki şirketlerini kuruyor. Yüksek performanslı elektrikli araçlar üreten Tesla, uluslararası uzay istasyonu’na araç gönderen ilk ticari roket şirketi olan SpaceX, dünyanın büyük güneş paneli üreticisi olan SolarCity, trafiği ortadan kaldıracak dev tünel projelerini üreten The Boring Company ve insan beyni ile bilgisayarlar arasında doğrudan iletişim kuracak bir arayüz oluşturmayı hedefleyen Neurolink olmak üzere 5 tane şirketi var. Güney Afrika’da doğan ve hayallerini gerçekleştirmek için Los Angeles’a gelen Musk’ın hayatından öğrenecek oldukça çok şeyimiz var.

1. Büyük Düşün, Paraya Değil Hayallerine Odaklan

Musk kolejde okurken insanlığa en büyük pozitif etkiyi yaratacak üç alana çalışmaya karar verdi. Sürdürülebilir enerji, internet ve başka gezegenlerde hayat. Musk’ın seçtiği çalışma alanları diğer girişimcilerle kıyaslandığında Musk’ın farkı ortaya çıkıyor. Elon Musk’ın sahip olduğu ve diğer silikon vadi girişimcilerinde olmayan şey, anlamlı bir dünya görüşü.  Zuckerberg sizden özel hayatınızı paylaşmanızı isterken, Musk insan ırkının gelecekte ortadan kalkmasını engellemeyi ve dünyayı değiştirmeyi amaçlıyor.

Elon Musk’ın en büyük motivasyon kaynağının para kazanmak olduğunu düşünebilirsiniz ama hayatını incelediğinizde şunu görüyorsunuz ki “en iyi nasıl para kazanırım” yerine “insanlığın geleceğini etkileyecek hangi problemleri ortadan kaldırırım” diye düşünüyor. Mars’ta koloni kurmak gibi kimileri için oldukça uçuk olan hayallerine odaklanmak Elon Musk’ın önemli özelliklerinden birisi.  Tutkusuna bağlı kalması ve dünyayı görmek istediği şekle çevirmeye çalışması onu diğerlerinden ayırıyor, yatırımlarını insanlığın yararına olacak girişimlere yapıyor.

2. Çok Çalış

Musk aralarında 482 km uzaklık bulunan  Los Angeles’taki Space X ve Silikon Vadisindeki Tesla şirketi arasında gidip gelirken aynı zamanda SolarCity firmasının yönetim kurulu başkanlığını yapıyor, 5 tane oğluyla ilgileniyor, arkadaşlarına vakit ayırıyor.  Tüm bunları az uyuyarak ve çok çalışarak başarıyor. Ortalama 6 saat uyuyan Musk, geri kalan sürede hayatını çalışmaya adıyor. Haftada 85 saat çalışan, evine çoğu zaman akşam 23:00’de gelen Musk, eve geldikten sonra da çalışmaya devam ediyor. Kendine ayırdığı en uzun zamanın duşta geçirdiği zamanlar olduğunu söyleyen Elon Musk, en inovatif fikirlerin de o aralıkta geldiğini söylüyor.

3. Çok Oku, Devamlı Öğren

Çocukluğundan beri çok iyi bir okuyucu olan Musk, ilgi duyduğu alanlarda okumayı ve öğrenmeyi çok seviyor. Ergenliğinde farklı disiplinlerde günde iki kitap okumaya başlayan Musk, bilim kurgu, felsefe, programlama ve biyografi türünde kitaplar okumayı tercih ediyor. Bilim insanları, mühendisler ve girişimcilerin hayatlarını okuyan Musk, ilerleyen yıllarda fizik, mühendislik, ürün tasarımı, teknoloji ve enerji üzerine okumaya başlıyor. Öğrenmeye duyduğu sevgi ile okulda öğrenemeyeceği pek çok konuyu kendisi okuyarak öğreniyor. Yaptığı okumalar fikir üretmesini, diğerlerinin göremediği bağlantıları görmesini sağlıyor ve öğrendiklerini başka alanlarda kullanıyor.

4. Başarısızlıktan Korkma, Bir Planın Olsun

Çoğu insan başarısızlıktan korktuğu için hayallerini rafa kaldırır, Elon Musk, başarısızlığı göze alarak, onu yönetebilecek planları yaparak ilerliyor. SpaceX programına  100 Milyon dolarını ayırmış, başarısız olursa operasyonları durduracağını söylemişti. İlk iki roket ona 90 Milyona mal oldu ve başarısız oldu. Üçüncüsü ise 10 milyona mal oldu ve başarılı oldu. Önemli olanın başarısızlık değil onu yönetebilecek bir telafi planının olması olduğuna inanıyor.

5. Doğru İnsanları Seç

Elon Musk, bir şirket kurmanın malzemelerini doğru oranlara eklemek zorunda olduğunuz bir kek pişirmeye benzediğini söylüyor. Doğru insanları doğru pozisyonlara yerleştirmek burada büyük önem kazanıyor. Musk’ın bir özelliği de her pozisyonu sadece doldurmak için işe alım yapmaması ve kişinin doğru insan olduğundan emin olmak istemesi. Çalışanlarını zorlayan, yapılan işin imkansız olduğunu düşünen kişilerle çalışmayı tercih etmeyen Musk, çalışanlarından yüksek performans bekliyor. Kendisiyle aynı vizyona sahip ve bu vizyona kendini adamış kişilerle çalışmayı tercih ediyor ve kilit noktalardaki çalışanlarının seçimlerini de bizzat kendisi yapıyor.

 

 

 

 

 

 

 

 

Bir Cevap Yazın