ilkokul okul seçimi

Galatasaray İlkokulu Galatasaray Eğitim Vakfından Ayrılıyor Mu?

Fotoğraf : Hürriyet Gazetesi

Galatasaray İlkokulu’nun 2019-2020 Eğitim Öğretim yılı için kura başvuruları başladı.  Gerek kura tarihinin önceki yıllara göre daha geç bir tarih olarak belirlenmesi gerekse alınacak başvuru ücretinin düşürülmesi velilerin kafasında pek çok soru işareti yarattı. Bir de buna okulun vakıftan ayrıldığına dair söylentiler eklenince ortalık iyice karıştı. Bu konuda gerek sosyal medyadan gerekse mail aracılığıyla bana çok sayıda soru geldi ben de bu süreçteki velilere yardımcı olmak adına konu hakkındaki görüşümü sizlerle paylaşacağım ama en doğrusu okul yönetiminin ve Galatasaray Eğitim Vakfı’nın bu konuya açıklık verecek bir açıklama yapması olacaktır.

Bildiğiniz gibi geçtiğimiz yıllarda Mayıs ayında gerçekleşen kura, bu yıl 28 Haziran 2019’da noter huzurunda çekilecek. Geçen sene kura başvuru ücreti olarak 700 TL alınmaktaydı. Veliler de, bu yıl bu ücretin üstünde bir meblağ beklerken, okula gittiklerinde sadece dosya ücreti olarak alınan 80 TL gibi bir ücretle karşılaştılar. Başvuran velilerden aldığımız bilgiye göre isteyen veliler 80TL’nin üzerine istediği oranda bağışta bulunabiliyor. Bu yıla özgü önemli bir değişiklik de bağışın yapıldığı yer ile ilgili, önceki yıllarda belirli bir başvuru ücreti Galatasaray Eğitim Vakfı’na bağış şeklinde verilirken, bu yıl veliler istediği oranda bağışı Galatasaray İlkokulu Okul Aile Birliği’ne yapıyor. Bu değişiklikler yapılırken resmi kanalla hiç bir açıklamanın yapılmaması velilerin kafasını karıştırmaya yetti, veliler arasında okulun Galatasaray Eğitim Vakfı’ndan ayrıldığı söylentisi konuşulmaya başlandı. Okul vakıftan ayrılırsa eğitim kalitesinin değişeceği, sıradan bir devlet okulu olacağı, liseye geçişlerin olmayacağı vb. pek çok konu da görüşülmeye başlandı.

Öncelikle şunu belirtmekte fayda var: Galatasaray İlkokulu ve Ortaokulu, Türkiye ve Fransa hükümetleri arasında imzalanan  14.04.1992 tarihli uluslararası anlaşmaya dayalı olarak 06.06.1994 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren, 3993 sayılı kanuna göre Galatasaray Üniversitesi bünyesinde Galatasaray Lisesi’ne bağlı öğretim kurumlarıdır. Yani Galatasaray İlkokulu ve Ortaokulu, Galatasaray Eğitim Vakfı’na (GEV) bağlı değildir. Doğal olarak vakıftan ayrılma gibi bir durumu olamaz. Okul yukarıda belirtilen kanunla özel bir statüye sahiptir. Bu statünün değişebilmesi için hükümetler arası anlaşmanın fes edilmesi gerekir. Bu çok ciddi ve önemli bir değişikliktir. Eğer böyle bir değişiklik yapılacaksa bu mutlaka kura çekiminden önce resmi kanalla açıklanırdı. Ayrıca bildiğiniz gibi okul, özel statüsünden dolayı yönetmeliğinde de belirttiği şekilde kura ile öğrenci alıyor. Zaten Galatasaray İlkokulu normal bir devlet okulu statüsüne geri dönseydi kura çekme ihtiyacı da ortadan kalkardı. Çünkü resmi ilkokullarda kura çekimi yapılmamaktadır. Öğrenciler adrese dayalı olarak okullara yerleştirilmektedir.

Sonuç olarak yaşananlarla ilgili benim yorumum şudur; Galatasaray İlkokulu ve Ortaokulu eski statüsünde yine Galatasaray Üniversitesi’ne bağlı olarak eğitim öğretim vermeye devam edecek, yapılan değişiklikler sadece kura sonucu elde edilen bağışların yönetimiyle ilgili bir değişikliktir.  Bağışları daha önce Galatasaray Eğitim Vakfı alırken bu yıl Galatasaray İlkokulu Okul Aile Birliği alacaktır. Bağış gönüllük esaslı olduğu için en az şu kadar bağış yapılmalı denilemeyeceği için de bu yıl standart bir başvuru ücreti alınmamakta, 80TL gibi sembolik bir dosya ücreti alınmaktadır.

Aslına bakılırsa her yıl başvuru sayısı gittikçe artan bir kurada oldukça yüksek bir başvuru ücreti de sorgulanmalıdır. Çünkü başvuru ücreti bağış adı altında alındığı için geri iadesi de yapılmamaktaydı. Sadece geçen yıl  kuraya 5393 kişi başvurmuş ve Galatasaray Eğitim Vakfı  kuradan 4 milyon 157 bin 300 TL gelir elde etmişti. Bu gelirin ne kadarı Galatasaray İlkokulu’na yansıtıldı onu da açıklayacak olan Galatasaray Eğitim Vakfı’dır. Şu anda değişen sistemde yapılan bağışlar Okul Aile Birliği’na yapılacağı için toplanan bağışların tamamı Galatasaray İlkokulu’nun ihtiyaçlarını karşılama yönünde kullanılacaktır. Tüm bunlar benim eldeki veriler ışığında yaptığım yorumdur, başta da söylediğim gibi en doğru bilgi Galatasaray Eğitim Vakfı tarafından yapılacak bir açıklama olacaktır.

Başvuran tüm adaylara şimdiden bol şans diliyorum.

Kura süreciyle ilgili detaylı bilgi almak için diğer yazılarıma ve YouTube videolarıma bakabilirsiniz. Kanalıma henüz abone olmadıysanız abone olmayı unutmayın.

 

2019-2020 Galatasaray İlkokulu Kura Tarihi Belli Oldu

 

 

 

 

 

 

Bir Cevap Yazın