temel yeterlilik testi tyt yks

2020 YKS Ne Zaman Yapılacak? YKS’de Hangi Dersten Kaç Soru Geliyor?

YKS hazırlık sürecindeki adayların en çok merak ettiği iki soru var. Bir tanesi 2020-Yükseköğretim Kurumları Sınavının (YKS) başvuruları ne zaman yapılacak? İkincisi ise 2020 YKS ne zaman yapılacak?

2020 YKS başvuruları 6 Şubat – 3 Mart 2020 tarihleri arasında yapılacaktır.

20 Haziran 2020 Cumartesi günü saat 10:15’de TYT (Temel Yeterlilik Testi) , 21 Haziran 2020 Pazar günü ise 10:15 ‘de AYT (Alan Yeterlilik Testi) ve 15:45’de YDT (Yabancı Dil Testi) yapılacak.

TYT’de Hangi Dersten Kaç Soru Gelecek?

Temel Yeterlilik Testi   Soru Sayısı Toplam

Süre

Soru Başına Düşen Süre
Türkçe   40 135 dk 1,125 dk
Sosyal Bilimler 20
  Coğrafya 5
  Din K. 5
  Felsefe 5
  Tarih 5
Temel Matematik   40
Fen Bilimleri 20
  Biyoloji 6
  Fizik 7
  Kimya 7
Toplam   120

1. Oturum Temel Yeterlilik Testi (TYT) adı altında 40 Matematik, 40 Türkçe, 20 Sosyal Bilimler, 20 Fen Bilimleri   sorusundan oluşacak. Sınav süresi 135 dakikadır ve soru başına 1,125 dk düşmektedir. Cumartesi sabah uygulanacak olan bu testte adayların muhakeme, akıl yürütme, mantıklı düşünme odaklı sözel ve sayısal becerilerinin, yani Türkçe’yi doğru kullanma, okuma ve anlama, dil hakimiyeti ile matematiksel ilişkilerden yararlanmanın ölçülmesi amaçlanacak. Tüm adayların birinci oturuma girmesi zorunlu olacak. Bu oturumdan çıkan puan öğrencinin Temel Yeterlilik Puanı’nı oluşturacak.

2 Yıllık (Ön Lisans) Programları Tercih Edebilmek İçin Taban Puan Nedir? 

TYT Puanı 150 ve üstü olan adaylar ön lisans programlarını (2 yıllık) tercih edebilecek ve özel yetenekle öğrenci alan programlara başvurabilecek.

Lisans Programlarını Tercih Edebilmek İçin Taban Puan Nedir?

TYT’den en az 150 puan almak koşuluyla, adayın TYT puanı ile sınavın ikinci oturumundaki testlerden alacağı puanla birlikte hesaplanacak olan Sözel, Sayısal, Eşit Ağırlık ve Dil puanının en az birinin 180 puan olması gerekmektedir. Adaylar, 180 ve üzerinde puan aldıklarında, ilgili puan türünde öğrenci kabul eden lisans programlarından tercih yapabilecektir.  En önemli değişiklik TYT Puanı 200 ve üstü olan adayların bu puanı bir sonraki yıl da kullanabilecek olması, bu adayların bir sonraki yıl yeniden sınava girmesi gerekmeyecek.

AYT’de Hangi Testten Kaç Soru Geliyor? 

2.Oturum Pazar günü yapılacak. Fen Bilimleri, Sosyal Bilimler 2, Türk Edebiyatı-Sosyal Bilimler 1 (Tarih 1 -Coğrafya 1 ) ve Matematik testlerinden ve toplam 160 sorudan oluşacak. Her testte 40 soru olacak. Bu oturumda tek kitapçık verilecek. Sayısal adayları Fizik, Kimya, Biyoloji’den oluşan 40 soruluk Fen Bilimleri testini, Matematik ve Geometri sorularından oluşan 40 soruluk Matematik testini çözecekler. Eşit Ağırlık adayları 40 soruluk Matematik testi ve 40 soruluk Sosyal Bilimler 1 testini çözecekler. Sözel Adayları 40 soruluk Sosyal Bilimler 1 ve 40 soruluk Sosyal Bilimler 2 (Tarih 2, Coğrafya 2, Felsefe Grubu, Din K.v.A.B.) testini çözecekler. Dil öğrencileri ise 80 soruluk dil testini çözecek. Bu oturumun süresi 180 dakikadır.

İkinci Oturumdaki Testlerin İçeriği ve Soru Sayıları
Testler Soru Sayısı
Türk Dili ve Edebiyatı-Sosyal Bilimler-1  
Türk Dili ve Edebiyatı 24
Sosyal Bilimler-1  
Tarih -1 : 10
Coğrafya-1 6
Toplam 40
Matematik 40
Sosyal Bilimler-2  
Tarih-2 11
Coğrafya-2 11
Felsefe Grubu (Mantık, Psikoloji, Sosyoloji) 12
Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi 6
Toplam 40
Fen Bilimleri  
Fizik 14
Kimya 13
Biyoloji 13
Toplam 40
Yabancı Dil 40

AYT’de Farklı Testler de Çözebilir Miyiz? 

Burada akla gelen önemli sorulardan biri farklı alanlardan da soru çözebilecek miyiz? Örneğin sayısal öğrencileri Fen ve Matematik testinin yanında Sosyal Bilimler-1 testini de çözebilir mi? Eşit ağırlık tercihi yapabilir mi? Tek oturum ve tek kitapçık verileceği için öğrenci kendi alanıyla ilgili testleri bitirdikten sonra kalan sürede başka alanlardaki testleri de çözülebilecektir.  2 testi çözen öğrenciler için soru başına 2,25dk, 3 test çözen öğrenciler için soru başına 1,5dk, 4 test çöze öğrenciler için soru başına 1,125 dk düşmektedir.

Yerleştirme Puanları Nasıl Hesaplanacak? 

Önlisans programlarında; Temel Yeterlilik Testi Puanı, lisans programlarında ise; Dört puan türü (Sözel, Sayısal, Eşit Ağırlık, Dil) esas alınacağı, Sözel, Sayısal, Eşit Ağırlık ve Dil puanları hesaplanırken Temel Yeterlilik Testi’nin etkisinin %40, alan testlerinin etkisinin ise %60 olacağı açıklandı.  Eğer önceki yıllardaki gibi puan hesaplaması yapılırsa, adayların testlerden aldıkları ham puanlar standart puana dönüştürülecek, standart puanlar aşağıdaki tablodaki ağırlıklar kullanılarak ağırlıklı puanlar hesaplanacak, ağırlıklı puanlar 100-500 aralığına dönüştürüldükten sonra katsayı ile çarpılmış OBP eklenerek yerleştirme puanları oluşturulacaktır. Bu konudaki detaylar kılavuz açıklandığında netlik kazanacaktır.

YKS Hazırlık süreciyle ilgili danışmanlık almak isterseniz ykirman@yesimkirman.com adresinden bana ulaşabilirsiniz.

2020 YKS’de Baraj Puan Kaçtır? Barajı Aşmak İçin Kaç Net Yapmak Gerekir?

Bir Cevap Yazın