okul seçimi okul seçimi danışmanlığı

Özel Okullarla Online Kayıt Görüşmelerinde Nelere Dikkat Edilmeli

Özel okullar salgın başladığında kayıt dönemindeydi. Hem yeni kayıtlar hem de kayıt yenileme işlemleri devam etmekteydi. Veliler ve okullar ilk şoku atlattıktan sonra önümüzdeki sene için görüşmeler de bugünlerde tekrardan başladı. Ama görüşmeler bu sefer yüz yüze değil online  yapılıyor. Hayatımız nasıl hızla değiştiyse okullarla ilişkilerimiz de değişiyor, değişecek. Bu süreci kim daha sağlıklı sürdürebilirse rakiplerinin önüne geçecek.
İşte henüz karar vermemiş velilere okul seçimi ile ilgili önerilerim:

*Online görüşme öncesi okulun web sitesi detaylıca incelenmelidir. Web siteleri, sosyal medya hesapları okullar hakkında çok fazla bilgi verir. Okul ana sayfasında neyi öne çıkarıyorsa kendini öyle tanımlıyor demektir. Web sayfasının güncel bilgileri içermesi de çok önemlidir.

*LGS, YKS gibi sınav sonuçlarının web sitesinde açıkça paylaşılması okulun şeffaflığını gösterir. Eğer gerçekten başarılı bir okulsa bunu açıkça paylaşacaktır. Sadece başarılı öğrencileri değil tüm öğrencilerin sonuçlarının paylaşıp paylaşılmadığına da dikkat edilmelidir. Sadece son yıl değil, son üç yıl incelenmelidir.

*Okul ücretlerinin web sitesi üzerinden paylaşılması da önemli bir kriterdir. Her veliye farklı ücret uygulayan okullar var ne yazık ki. Okul ücretlerinin açıkça ilan edilmesi okulun bu konudaki şeffaflığını gösterecektir.

*Görüşmelerde vaat edilenlerle web sitesindeki haberler ve sosyal medya hesaplarındaki paylaşımlar örtüşüyor mu? Bu konuda sadece söylemlere değil, somut verilere bakmak gerekir. Örneğin öğrenciler İngilizce’de hangi uluslararası sınavlara giriyor? Öğrencilerin yüzde kaçı bu sınavlara giriyor? Yüzde kaçı başarılı oluyor?

*Online görüşmeyi kiminle yapıyorsunuz? Bu da önemli bir nokta. Okulları en iyi anlatacak kişiler eğitimcilerdir. Uygulamayı onlar yaptığı, sonuçları onlar gördüğü için en doğru bilgiyi onlar verir. Görüşme öncesi sorularınızı hazırlamanız ve görüşme sırasında not almanız faydalı olacaktır.

*Sanal da olsa okul turu yapılması önemli. Hiç görmeden bir okula kayıt yaptırmak sonra büyük hayal kırıklığına yol açabilir.

*Son olarak, bu yıl daha da önem kazanan okulun ekonomik yapısının detaylıca incelenmesi. Bildiğiniz gibi bu yıl pek çok özel okul maddi sıkıntı yaşadı,  salgınla birlikte yaşanan ekonomik krizden dolayı bu okulların sayısı daha artacaktır. Okulun sahibinin kim olduğu, başka hangi işlerle uğraştığı, ekonomik durumunun nasıl olduğu araştırılması gereken önemli bir konu. İnternette şikayet sitelerinde de okullarla ilgili pek çok sorun paylaşılabiliyor. Bir önceki yıl sorun yaşayan okullar yine aynı sorunları yaşayacaktır. Bu noktada okul seçerken ekonomik olarak güçlü okulları seçmek çok önemli. Yoksa mağduriyetlerin yaşanması kaçınılmaz olacaktır.

Siz de durumlar nasıl? Kayıt yaptırdınız mı? Görüşmeleriniz nasıl geçti? Geçiyor? Paylaşmak ister misiniz?

Okul seçimi konusunda danışmanlık almak isterseniz ykirman@yesimkirman.com adresinden benimle iletişime geçebilirsiniz.

2020-2021 Özel Okulların Ücretleri

Bir Cevap Yazın