Teknoloji o kadar büyük bir hızla gelişiyor ki gelecekte bizleri nelerin beklediğini tahmin etmeye çalışırken, birden gelecek bugün oluyor. Günlük hayat değişirken iş hayatı da değişiyor. İş dünyası çalışanlarının yepyeni yetkinliklerle donatılmış olmasını bekliyor. Sadece bu yetkinliklere sahip olanlar iş bulabiliyor veya kariyerinde yükselebiliyor. Bu sebepten gençlerin ve çocukların kariyerlerini tasarlarken sadece sınavlarda başarılı olmalarına yada iyi okullarda okumalarına değil bu yetkinliklere ne kadar sahip olduklarına da odaklanmak gerekiyor.
Dünya Ekonomik Forumu 2 yılda bir yayınlanan Future of Jobs ( Geleceğin İşleri / Meslekleri) raporuna göre “Teknoloji kullanımı, izleme ve kontrol” ve “Teknoloji tasarımı ve programlama” yetkinlikleri 2025 yılına kadar öne çıkan becerilerin arasında yer alıyor. Ayrıca “Yazılım ve Uygulama Geliştiricileri”, “Robotik Mühendisleri”, “Dijital Dönüşüm Uzmanları” öne çıkan meslekler arasında yer alıyor.
Sergey Brin, Mark Zuckerberg ve Bill Gates’ in de bulunduğu bir grup programcının Amerika’da kodlama öğrenmenin yaygınlaşması için kurdukları Code.org sitesine göre yeni STEM (Fen Bilimleri, Teknoloji, Mühendislik,Matematik) mesleklerinin %71’i bilgisayar bilimleri alanında olacak. STEM mezunlarının sadece %8’i bilgisayar bilimlerinden mezun oluyor, bu da bu alanda ciddi bir ihtiyaç olacağını gösteriyor.
Gelecekte bilgisayar bilimleri, öğrencilere diğer disiplinlerden çok daha fazla kapıyı açacak gibi görünüyor. 21. Yüzyıl öğrencilerinin, manyetik alanı, mitoz bölünmeyi öğrendiği gibi kod yazmayı da öğrenmesi ve bununla değer yaratabilmesi gerekiyor. Kodlama eğitimi çocukların problem çözme, yaratıcılık ve algoritmik düşünme becerilerini de geliştiriyor. Çocuklarımız kodlama(programlama) dillerini öğrenerek bilgisayarda kendi yazılım, uygulama ve web sitelerini yapabiliyorlar. Gelecekteki iş başarısı için onları vakit geçirmeden kodlamayla ve bilgisayar bilimleriyle tanıştırmamız gerekiyor.
Çocuklarımızın teknolojiyi sadece tüketen değil üreten bireylere dönüştürmenin yolu onlara kodlama öğretmekten geçiyor. Bilişim Teknolojileri ve Yazılım dersi 5. ve 6. sınıflar için zorunlu, 7 ve 8. sınıflar için ise seçmeli bir ders. Bu ders ilk defa 2018-2019 yılında uygulamaya kondu ve henüz çok az çocuk bu derse ulaşabildi. Keşke çocuklar daha küçük yaşlarda bu derslerle ve içeriklerle buluşabilse. Bu noktada ebeveynler olarak bizler çocuklarımızı kodlamayla tanıştırmalıyız diye düşünüyorum. Çocukların çok basit ve eğlenceli şekilde kodlama öğrenebilecekleri ücretsiz siteler bulunmakta. Çocuklarınızı bu sitelere yönlendirebilirsiniz.
code.org adresinde 4 yaş üstü (çocuk okuyucular), 6 yaş ve üstü , 8 yaş ve üstü, 10 yaş ve üstü ve 13 yaş ve üstü gibi çeşitli seviyelerde dersler bulunuyor. Star Wars, MineCraft, Frozen (Anna and Elsa) gibi oyunlar ile çocuklar hem keyifli vakit geçiriyor hem de kodlama öğreniyorlar. Çalışmalarını tamamlayan öğrencilere Code.org Sertifikası veriliyor.
Scratch ise MIT’nin geliştirdiği, 8-16 yaş arası çocukların kullanımına göre tasarlanmış oldukça basit bir arayüze sahip, animasyonlar, oyunlar ve hikayeler yaratılabilecek bir ortam sunuyor.
Blockly blok temelli kodlama yaklaşımıyla temel kodlama prensiplerini öğretmeyi ve çocukları Javascript ile tanıştırmayı hedefliyor.
Ortaokul ve Lise Öğrencileri İçin Kodlama
Android araçlar için uygulama yazabilmeği blok kodlama ile öğretmeyi amaçlamaktadır.
Diğer adresler
http://www.crunchzilla.com/code-mon
https://www.khanacademy.org/computing/computer-programming
Kodlama dolu günler diliyorum.