Gençlerin ve çocukların kariyerlerini tasarlarken sadece sınavlarda başarılı olmalarına ya da iyi okullarda okumalarına değil çağın gerektirdiği yetkinliklere ne kadar sahip olduklarına da odaklanmak gerekiyor. Kodlama öğrenmek de bu çağda geliştirilmesi gereken önemli yetkinliklerden. Çocukların çok basit ve eğlenceli şekilde kodlama öğrenebilecekleri ücretsiz siteler bulunmakta. Çocukların hem ekranla geçirdiği süreyi daha verimli getirmesi hem de sadece tüketici olarak değil üretici olarak da sürecin içinde yer almalarını sağlamak adına çocuklarınızın kodlama öğrenmesini teşvik edebilirsiniz. Bilgisayar Öğretmeni Sevgili Elif Çil Bilgin’in hazırlamış olduğu ücretsiz kodlama platformlarının listesini sizlerle paylaşmak istiyorum, faydalı olmasını dilerim. İlgilenen arkadaşlarınızla paylaşabilirsiniz.
Code.org = Learn today, build a brighter tomorrow. | Code.org
Ücretsiz bir şekilde kullanıma açık olan kodlama web sitesidir. 4-18 yaş arasındaki öğrencilerin/kişilerin bilgisayar bilimi hakkında bilgi sahibi olmalarını destekleyen bir sitedir. Farklı dil seçenekleri ile farklı ülkelerdeki kullanıcıların kullanımına da açıktır. Kodlamayı etkinliklerinde güncel karakterleri ve oyunları kullandıkları için çocukların eğlenerek öğrenmelerini desteklemektedir. Aktivitelerin içerisinde bulunan yönergeler ve ipuçları sayesinde kullanıcıların bireysel bir şekilde öğrenebilmelerine de katkı sağlamaktadır.
Lightbot = https://www.lightbot.lu
14 adımdan oluşan oyunda verilen komutları kullanarak robotu bitiş noktasına ulaştırmak gerekiyor. Robotu bitiş noktasına ulaştırırken de yolda bulunan ışıkları yakmak gerekiyor. Kodlama bilgisine sahip olan kişilerin kodlama becerilerini geliştirebilecekleri bir oyun.
CodeMonkey = Coding for Kids | Game-Based Programming | CodeMonkey
Ücretli bir kodlama sayfası olmasına rağmen, hesap oluşturduktan sonra ücretsiz deneme adımlarını oynama imkanı veriyor. Diğer kodlama oyunlarında olduğu gibi karakteri bitiş noktasına ulaştırmak gerekiyor. Diğer kodlama sayfalarından farklı olarak kodlama yaparken öğrencilerin metin tabanlı kodlama yaparak öğrenmelerine de olanak sağlıyor.
ScratchJr = ScratchJr – Learn
Scratch programının küçük yaş grupları için görsellerle desteklenmiş halidir. Anaokulu seviyesindeki öğrencilerin de kullanarak kodlama öğrenmelerine olanak sağlamaktadır. Sayfada bulunan rehber dosyalar incelenerek program kullanımı hakkında bilgi sahibi olunabilir. Aynı şekilde kod bloklarının tanımlarını, karakter ekleme, arka plan ekleme gibi özelliklerde web sayfası içinde adım adım görseller ile gösterilmektedir.
Scratch = Scratch – Imagine, Program, Share (mit.edu)
Blok tabanlı kodlama programıdır. Ücretsiz bir şekilde bilgisayara kurularak ya da web sitesi üzerinden animasyon ve oyunlar oluşturulabilir. Web sitesinde kişiler hesap oluşturup projelerini paylaşabildikleri için başkaları tarafından yapılan oyunları ve oyunlarının kod bloklarını inceleme imkanı da sağlamaktadır. Kodlama bilgisine sahip olan kişisel diğer kişilerin projelerini inceleyerek oyunlar geliştirebilirler.
Kodu Game Lab = Kodu Game Lab | KoduGameLab
Blok tabanlı kodlama imkanı sunan bir uygulamadır. Bilgisayara kurduktan sonra oyunun dünyası içerisinde kodlama yapılabilmektedir. Diğer blok tabanlı kodlama sayfalarına göre kullanımı biraz daha karışıktır. Bu yüzden programın kullanımı öğrenmek ve programı kullanabilmek için desteğe ihtiyaç duyulabilir.
Kodlama platform önerileri Bilgisayar Öğretmeni Elif Çil Bilgin tarafından oluşturulmuştur. Katkıları için teşekkürler. elif.cil@hotmail.com.tr adresinden kendisine ulaşabilirsiniz.