özel okullar

2024-2025 Özel Okulların Zam Oranları

Yılın bu ayları bazı veliler için kayıt yenileme, bazı veliler için ise okul seçimi dönemleri. Tüm velilerin aklında ise okulların yeni dönem zam oranlarının ne olacağı sorusu var. Özel okulların zam oranları belirlenirken kullanılan yıllık ÜFE ve TÜFE ortalamaları da bugün açıklandı. Ben de sizlere ara sınıflara yapılabilecek üst zam sınırıyla ilgili bir çalışma yaptım. Faydalı olmasını dilerim. İlgilenen arkadaşlarınızla paylaşabilirsiniz.

Çocuğunuzun eğitim hayatının planlanması, okul seçimi gibi konularda bireysel danışmanlık almak isterseniz, randevu ve detaylı bilgi için  ykirmanbilgi@gmail.com adresinden bana ulaşabilirsiniz. Yazılarıma kolaylıkla ulaşabilmek için siteme abone olabilir,

Instagram hesabımı https://www.instagram.com/yesimkirman/?hl=tr ,

Twitter hesabımı https://twitter.com/yesimykirman

WhatsApp kanalımı https://whatsapp.com/channel/0029VaAExI7IXnlvdVTwm93o 

You Tube Kanalımı https://www.youtube.com/channel/UCH8-PNDcIAlBL52n6pVSXdA takip edebilirsiniz.

Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği 53. Maddeye göre;

📌Okulların ara sınıflarının eğitim ücreti belirlenirken bir önceki öğretim yılında ilan edilen ücret

📌Okula devam eden öğrencilerin eğitim ücreti belirlenirken ise kayıt sözleşmesinde belirlenen ücret dikkate alınır.

Bu ücretlere [(bir önceki yılın ortalama Yİ ÜFE + bir önceki yılın ortalama TÜFE) /2]+5 oranından fazla artış yapılamaz.

📌 2023 Yİ -ÜFE yıllık ortalaması 49.93,

📌2023 TÜFE yıllık ortalaması 53.86 olarak açıklandı.

Buna göre (49.93+53.86)/2 =51.895 oluyor. Buna da en fazla 5 eklenebilir. Bu durumda yönetmeliğe göre özel okulların ara sınıflarındaki zam oranındaki üst sınır %56.895 oluyor.

Ancak yönetmelikte belirtilen üst sınır sadece ara sınıflar için geçerli. Giriş sınıfları için yukarıda belirtilen sınırlama yok. Bu sebepten geçtiğiniz kademe aynı kuruma ait bile olsa,  İlkokul 1. Sınıf, Ortaokul 5. Sınıf ve Lise Hazırlık ve 9. Sınıflarda okullar daha yüksek oranlarda zam yapabiliyor. Bunu da kademe farkı gibi açıklıyor.

Kayıt sürecindeki velilerin üst sınıflardaki okul ücretlerini de dikkate almalarını öneriyorum. Örneğin bu yıl bir ilkokulun hazırlık sınıfına kayıt olacaksınız, ilkokul 1. sınıf ücretini de dikkate almalısınız. Bir sonraki yıl kendi ücretiniz üzerinden değil, birinci sınıf ücretinin üzerinden yapılan zam oranından etkileneceksiniz.

Yönetmelikte yemek, servis, kitap ve kıyafet gibi kalemler için bir sınırlama bulunmuyor. Bu noktada bu kalemlerdeki artışlar tamamen okul kurucularının tercihine göre şekilleniyor.

Özel okul tercih edecek velilere de tavsiyem, sadece bu yılki ücretlere göre karar vermemeleri yönünde olacak. Enflasyonun yükselmesi önümüzdeki dönemde de devam ederse, bu durum okul fiyatlarına da yansıyacaktır. Gelirleriniz aynı oranda artmayacaksa, özel okul seçip seçmemeyi, seçtiğiniz özel okulun fiyatını uzun dönemde karşılayıp karşılayamayacağınızı iyi değerlendirin lütfen.
Seçeceğiniz okulun mali yapısını da iyi incelemelisiniz. Ekonomik belirsizlikler kurumların ayakta kalmasını zorlaştırıyor. Bu durumda bazı özel okullar mali yüklerin altında kalıp kapanmak durumunda kalabilir. Mağdur olamamak adına mali yapıları güçlü, güvenilir kurumları seçmenizi öneriyorum.

Bir Cevap Yazın