özel okullar

2023-2024 Özel Okulların Zam Oranları

Yılın bu ayları bazı veliler için kayıt yenileme, bazı veliler için ise okul seçimi dönemleri. Tüm velilerin aklında ise okulların yeni dönem zam oranlarının ne olacağı sorusu vardı. Özel okul temsilcileriyle yapılan toplantı sonucunda Bakan Özer’in açıklamasıyla 2023- 2024 zam oranı belli oldu. 2023-2024 yılı zam oranı Tüfe baz alınacak şekilde %65 olarak belirlendi. Bakan Özer velileri desteklemek için böyle bir karar alındığını belirtti. MEB ayrıca Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği’nde de değişiklik yaptı. 6 Ocak 2023 tarihinde Resmi Gazete’de yayınlanan değişikliğe göre; Özel okulların ara sınıflarının eğitim ücreti bir önceki eğitim öğretim yılında ilan edilen, okulda devam eden öğrencilerin ücreti ise öğrenci kayıt sözleşmesinde belirlenen eğitim ücretine; yılsonu TÜFE oranı dikkate alınarak Bakanlıkça belirlenen oranı aşmayacak şekilde tespit edilecek. Yapılan bu değişiklikle erken kayıt yaptıran ya da yeni kayıt yaptıracak velilerin kafasında pek çok soru oluştu. Ben de bu yazımda 2023-2024 özel okul zam oranlarıyla ilgili bana gelen soruları yanıtladım. Faydalı olmasını dilerim. İlgilenen arkadaşlarınızla yazımı paylaşabilirsiniz.

Çocuğunuzun eğitim hayatının planlanması, okul seçimi gibi konularda bireysel danışmanlık almak isterseniz, randevu ve detaylı bilgi için ykirmanbilgi@gmail.com adresinden bana ulaşabilirsiniz. Yazılarıma kolaylıkla ulaşabilmek için siteme abone olabilir,

Instagram hesabımı https://www.instagram.com/yesimkirman/?hl=tr ,

Twitter hesabımı https://twitter.com/yesimykirman

You Tube Kanalımı https://www.youtube.com/channel/UCH8-PNDcIAlBL52n6pVSXdA takip edebilirsiniz.

Özel okulların yıllık zam oranı görüşülmesi için yapılan toplantıya MEB Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürü Mustafa Gelen, Teftiş Kurulu Başkanı Metin Çakır; TÖZOK Başkanı Zafer Öztürk, ÖZDER Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Akça, ÖZDEBİR Yönetim Kurulu Başkanı Naci Atalay, ÖZKUR-BİR Yönetim Kurulu Başkanı Enis Şener, TOBB Eğitim Meclisi Yönetim Kurulu Üyesi Metin Özer ve TÖDER Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Taşel katıldı.
Özel okulların gelecek yıl eğitim ücretlerine yapacakları zammın ele alındığı toplantı sonrasında açıklama yapan Millî Eğitim Bakanı Mahmut Özer, özel öğretim kurumlarının kalitesinin artması ve hizmetleriyle ilgili ihtiyaç duydukları desteklerin de kapsamlı bir şekilde değerlendirildiğini kaydetti.
Özer, Millî Eğitim Bakanlığının ocak ayında açıklanan ÜFE ve TÜFE oranlarını dikkate alarak özel öğretim kurumlarının bir sonraki yıl yapacağı zammı tüm öğrenci ve veliler adına belirlediğini anlatarak bu yıl artış hesaplamasında bir değişikliğe gitme kararı aldıklarını açıkladı. Özer, “Üretici fiyat endeksinden ziyade tüketici fiyat endeksini baz alacak şekilde 2023 yılı fiyatını belirleme kararı aldık.” dedi.
Özer, 2023 yılındaki enflasyon beklentisinin düşük olması ve velilerin bu süreçte desteklenmesi bağlamında Milli Eğitim Bakanlığı olarak bu yılki ücret artışı oranını yüzde 65 olarak belirleme kararı aldıklarını ifade etti.

Bildiğiniz gibi giriş sınıflarında ve yemek, kırtasiye vb. hizmetlerde ise bir üst sınır bulunmuyor. Anaokulundan ilkokula, ilkokuldan ortaokula geçişte kademe farkı adı altında yüksek oranda zam yapan okullar olabiliyor. Yine aynı şekilde ara sınıflarda yemek ve kırtasiye ücretlerine çok daha yüksek zam yaparak toplam ücret üzerinden zam oranını yukarı çeken okullar olduğunu görüyoruz.

Belirlenen %65 oranının ara sınıflar mı yoksa tüm sınıflar için mi olduğu şu anda netlik kazanmadı.

Kayıt sürecindeki velilerin üst sınıflardaki okul ücretlerini de dikkate almalarını öneriyorum. Örneğin bu yıl bir ilkokulun hazırlık sınıfına kayıt olacaksınız, ilkokul 1. sınıf ücretini de dikkate almalısınız. Bir sonraki yıl kendi ücretiniz üzerinden değil, birinci sınıf ücretinin üzerinden yapılan zam oranından etkileneceksiniz.
Yönetmelikte yemek, servis, kitap ve kıyafet gibi kalemler için bir sınırlama bulunmuyor. Bu noktada bu kalemlerdeki artışlar tamamen okul kurucularının tercihine göre şekilleniyor.
Özel okul tercih edecek velilere de tavsiyem, sadece bu yılki ücretlere göre karar vermemeleri yönünde olacak. Enflasyonun yükselmesi önümüzdeki dönemde de devam ederse, bu durum okul fiyatlarına da yansıyacaktır. Gelirleriniz aynı oranda artmayacaksa, özel okul seçip seçmemeyi, seçtiğiniz özel okulun fiyatını uzun dönemde karşılayıp karşılayamayacağınızı iyi değerlendirin lütfen.
Seçeceğiniz okulun mali yapısını da iyi incelemelisiniz. Ekonomik belirsizlikler kurumların ayakta kalmasını zorlaştırıyor. Bu durumda bazı özel okullar mali yüklerin altında kalıp kapanmak durumunda kalabilir. Mağdur olamamak adına mali yapıları güçlü, güvenilir kurumları seçmenizi öneriyorum.

 

Bir Cevap Yazın