Yurt Dışında Eğitim

Kennedy-Lugar Gençlik Değişim ve Araştırma (YES) Programı

Yurtdışı deneyimi kazanmak lise öğrencileri için büyük bir fırsat. Ben de yurt dışı deneyimi kazanabileceğiniz uluslararası programları tanıtmaya devam ediyorum. Şimdi de sırada Kennedy-Lugar Gençlik Değişim ve Araştırma (YES) Programı var. Detaylar yazımda, faydalı olmasını dilerim. İlgilenen arkadaşlarınızla paylaşabilirsiniz. 

Eğitim hayatının planlanması sürecinde bireysel danışmanlık desteği almak isterseniz, randevu ve detaylı bilgi için  ykirmanbilgi@gmail.com adresinden bana ulaşabilirsiniz.

Yazılarıma kolaylıkla ulaşabilmek için siteme abone olabilir,

Instagram hesabımı https://www.instagram.com/yesimkirman/?hl=tr ,

Twitter hesabımı https://twitter.com/yesimykirman

You Tube Kanalımı https://www.youtube.com/channel/UCH8-PNDcIAlBL52n6pVSXdA takip edebilirsiniz.

Kennedy-Lugar Gençlik Değişim ve Araştırma (YES) Programı, gençler için Amerikan kültürünü öğrenmeleri ve liderlik deneyimi kazanmaları için önemli bir fırsat sunuyor. 15-17 yaş arası öğrenciler için tasarlanan bu program, Amerika Birleşik Devletleri’nde kültürel keşif ve kişisel gelişimle dolu bir yıl süren bir yolculuk sunuyor.

YES Programının önemli yönlerinden biri kültürel alışverişe odaklanmasıdır. Katılımcılar, Amerikan kültürünü sadece bir Amerikan ailesiyle yaşayarak değil, aynı zamanda kendi kültürlerini de ev sahibi toplumlarıyla paylaşarak deneyimleme fırsatı bulurlar. Bu kültürel alışveriş, karşılıklı anlayışı ve saygıyı teşvik ederek farklı kültürler arasındaki boşluğu kapatır ve küresel vatandaşlığı destekler.

Yabancı bir aileyle yaşamak, pek çok öğrenci için dönüştürücü bir deneyimdir. Programa dahil olan öğrenciler, aile etkinliklerine katılmaktan tatilleri ve gelenekleri kutlamaya kadar Amerikan günlük yaşamını tam anlamıyla deneyimlerler. Bu yoğun deneyim, öğrencilerin dil becerilerini de geliştirmektedir.

Bir Amerikan lisesinde eğitime devam etmek, YES Programının bir başka önemli yanıdır. Öğrenciler, Amerikan eğitim sistemini doğrudan deneyimleme fırsatı bulurlar. Bu deneyim, öğrencilerin  sadece akademik bilgilerini zenginleştirmez, aynı zamanda takım çalışması, iletişim ve problem çözme gibi önemli yaşam becerilerini geliştirmelerine yardımcı olur.

YES Programının önemli yönlerinden biri de sunduğu liderlik eğitimidir. Katılımcı öğrenciler liderlik becerileri, problem çözme ve topluma hizmet gibi konularda eğitim alarak, etkili lider olma yolunda adım atmış olurlar. 

YES 2025-2026 Programı için son başvuru tarihi tahminen Ekim ayının başındadır. Başvuru kriterlerine uygunluğunuz araştırılacak ve bu süreç sona erdikten sonra sadece başvuru kriterlerine uygun adaylar yazılı sınava davet edilecektir. Yazılı Sınavı başarıyla geçen adaylara Kasım ayında yapılacak olan İngilizce ön eleme sınavı ve mülakat tarihleri daha sonra bildirilecektir.

YES programına katılım şartlarını karşılayan tüm öğrenciler programa başvurabilirler.

Katılım koşullarını güncel şekilde detaylı olarak sizin için derledim.

-Vatandaşlık veya İkamet İzni: Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak veya Türkiye Cumhuriyeti tarafından tahsis edilmiş uzun süreli ikamet iznine sahip olmak gereklidir.

-Aile Vatandaşlığı ve ABD Vatandaşlığına Başvuru Durumu: Adayın ve ailesinin A.B.D. vatandaşı olmaması veya A.B.D. vatandaşlığına başvurmamış olması gereklidir.

-Eğitim Durumu: M.E.B. Ortaöğretim ve Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüklerine bağlı Anadolu, Güzel Sanatlar ve Spor, Fen, Sosyal Bilimler, Teknik-Meslek, ve İmam Hatip Liselerinin sadece 9, 10 ve 11. Sınıflarına devam ediyor olmak ve örgün eğitim alıyor olmak zorunludur. Lise Hazırlık ve 12. Sınıf öğrencileri YES Programlarına kesinlikle başvuramaz. Milli Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Eğitim ve Din Öğretimi Genel -Müdürlüklerine bağlı liselerde okuyan öğrenciler YES Programları’na katıldıklarında denklik alamazlar ve programı tamamlayıp Türkiye’ye döndüklerinde sınıflarını tekrar okumaları gerekmektedir.

-Özel Okul Durumu: Özel okul öğrencileri en az %50 burslu olmaları ve bize bursluluk durumlarını kanıtlayan bir belge iletmeleri koşuluyla başvuruda bulunabilir.

-Doğum Tarihi: 15 Ağustos 2007 – 15 Ağustos 2009 arasında doğmuş olmak gereklidir.

-Akademik Başarı: Son 3 akademik yılın her biri için yıl sonu genel not ortalaması için B not ortalamasının eşdeğerine (100 üzerinden 70 üstü) veya daha yüksek not ortalamalarına sahip olmak gereklidir (ilk aşamalarda 2021-2022, 2022-2023 akademik yılları; ilerleyen aşamalarda da ek olarak 2023-2024 akademik yılının not dökümleri incelenecektir).

-Not Ortalaması: Geçtiğimiz son 2 öğretim yılı (2021-2022 ve 2022-2023) için adayın yıl sonu genel not ortalamalarının 100 üzerinden 70 ve üzeri olması gereklidir.

-Ders Başarısı: Son 2 öğretim yılı (2021-2022 ve 2022-2023) için tüm derslerin yıl sonu not ortalamalarına bakıldığında hiçbir ders notunun 50 puan altında olmaması gereklidir (herhangi bir ders notu 50 puanın altında olan adaylar, ön başvuru değerlendirmelerinde otomatik olarak elenecektir).

-İleri seviyede İngilizce biliyor olmak gereklidir. Adaylar, seçim sürecinde İngilizce Yeterlilik Sınavına (ELTiS test) girecekler.

-Aile Geliri: Adayın ailesinin (anne ve babanın veya yasal velilerin) aylık net gelirinin toplamının 50.000 TL veya altında olması gereklidir.

-Vize Uygunluğu: ABD J-1 vizesi uygunluk kriterlerini karşılıyor olmak gereklidir (örneğin, ABD vatandaşları J-1 vizesi için uygun değildir).

YES Programı öğrencilerin katılması halinde  yeni ufukları keşfetme, kültürel farkındalıklarını genişletme ve değerli liderlik becerileri kazanma fırsatı sunan geniş bir programdır. Eğer çocuğunuzun ufkunu genişletmek için hayatını değiştirecek bir deneyim arıyorsanız, YES Programı sizin için mükemmel bir fırsat olabilir.

Bir Cevap Yazın