IB DP Yurt Dışında Eğitim

Dünya Genelinde IB DP’yi Tanıyan Üniversiteler

Ülkemizde yurt dışında eğitime giderek artan bir ilgi olduğunu biliyoruz. Bununla birlikte yurt dışında üniversite kabullerinde avantaj sağlayan uluslar arası diploma programlarına da ilgi giderek artıyor. IB DP’de bunların başında geliyor. IB DP ile en çok aldığım soruların başında hangi ülke ve üniversitelerde geçerli olduğu oluyor. Ben de bu yazımda IB DP kabul eden üniversiteleri sizlerle paylaşmak istedim. İlgilenen arkadaşlarınızla paylaşabilirsiniz.

Çocuğunuzun eğitim hayatının planlanması konusunda bireysel danışmanlık almak isterseniz, randevu ve detaylı bilgi için  ykirmanbilgi@gmail.com adresinden bana ulaşabilirsiniz.

Yazılarıma kolaylıkla ulaşabilmek için siteme abone olabilir

Twitter hesabımı https://twitter.com/yesimykirman

WhatsApp kanalımı https://whatsapp.com/channel/0029VaAExI7IXnlvdVTwm93o 

You Tube Kanalımı https://www.youtube.com/channel/UCH8-PNDcIAlBL52n6pVSXdA

Instagram hesabımı https://www.instagram.com/yesimkirman/?hl=tr ,

takip edebilirsiniz.

Her yıl, 110’dan fazla ülke/bölgedeki 4.500’den fazla üniversiteye, IB öğrencileri IBDP ile başvurularını yapmaktadır.  Pek çok ülkede IB programlarının uluslar arası akredite müfredat ve yeterlilikler sunduğu kabul edilmektedir.

IBO resmi sitesinde üniversitelerin IBDP’yi tanımasına yönelik beyanlarının yer aldığı bir veri tabanı bulunmaktadır. Şu anda bu veri tabanında 100 ülke bulunmaktadır ancak sayıları her geçen yıl artmaktadır. Bu veri tabanında üniversiteler tanıma beyanlarını oluşturabilir ve düzenleyebilirler. Kurumlar kabul kriterlerini de sisteme işlemektedirler. Üniversitelerin IB dersleri için verecekleri krediler de bu sistem üzerinden incelenebilmektedir. Şu anda sistemde 1400 üniversitenin kaydı bulunmaktadır. Üniversiteler kabullerde bu veri tabanında belirttikleri şartların dışında yeni şartlar da ekleyebilirler, bu sebeple IB tanıma politikaları için üniversiteleri web siteleri de incelenmelidir.

Aşağıda linkini verdiği siteden ülke ve üniversite seçerek arama yapabilirsiniz.

https://recognition.ibo.org/en-US/?utm_source=ib+public+website&utm_medium=web&utm_campaign=recognition+statements+referral

Veri tabanı sayfasında ayrıca üniversitelere gönderilen IB DP transkript sayıları da bulunmaktadır. Son 5 yılda üniversitelere gönderilen IB DP transkript sayılarını ülkeler bazında aşağıda sizlerle paylaştım. Listede çok sayıda ülke var ben Türkiye’den giden öğrencilerin en çok tercih ettikleri ülkeleri listeledim, resmi siteden siz tüm ülkeleri inceleyebilirsiniz.

Son beş yılda üniversitelere gönderilen IB DP transkript sayısı.

Avusturya – 1.234

Belçika – 1.304

Kanada – 64.512

Danimarka – 4.024

Finlandiya – 3.627

Fransa – 3.219

Almanya – 12.941

İspanya – 16.469

İsveç – 4.740

İsviçre – 3.487

İngiltere – 122.546

ABD – 198.402

Transkript sayıları, IB’nin belirli bir üniversiteye transkript göndermesi yönünde aldığı talepleri yansıtır ve mutlaka o üniversiteye kabul edilen IB öğrenci sayısının bir göstergesi değildir.

https://www.ibo.org/university-admission/find-countries-and-universities-that-recognize-the-ib/

 

Türkiye’deki IB Liseleri

 

Bir Cevap Yazın