Ebeveynlik

Çocuklarımızı Cinsel İstismardan Nasıl Koruruz?

Evde ve dışarıda başlarına gelebilecek her türlü kazaya karşı çocuklarımıza kendilerini korumayı öğretiyoruz peki vücutlarının güvenliğini korumayı neden öğretmiyoruz? “Ben çocuğumu güvenmediğim ellere teslim etmiyorum” diye mi düşünüyorsunuz, yoksa “Bizim başımıza gelmez” diye mi? Çocuklarınız okula gidiyorsa, arkadaşlarına kalmaya gidiyorsa, komşunuzun evinde oyun oynuyorsa, internette yalnız zaman geçiriyorsa tüm bu ortamlarda bir pedofil (halk dilinde sübyancı)  ile karşılaşma ihtimali bulunmakta. Bu konunun farkında olmak ve çocuklarımızı eğitmek en temel görevimiz olmalı.

Manisa Alaşehir’de komşusu tarafından tecavüze uğrayan ve öldürülen Irmak bebek, İzmir Menderes’de evli, 2 çocuğu olan 22 yıllık okul müdürü tarafından taciz edilen kız çocukları, Kayseri’de bayramda komşularına şeker toplamaya giden ve tecavüz edip öldürülen 3 çocuk. Bunlar sadece medyaya yansıyan olaylar, bunlar gibi niceleri yaşanıyor, çeşitli sebeplerden gizli kalıyor.

Türkiye İstatistik Kurumu’nin (TÜİK) “Güvenlik birimlerine gelen veya getirilen çocuklara” ait verilerine göre, Türkiye’de 2014 yılında bin 377’si erkek, 9 bin 718’i kız çocuğu olmak üzere 11 bin 95 çocuk cinsel suçlara maruz kaldı. Cinsel suçlara maruz kalan çocukların yüzde 57,6’sını 15-17 yaş grubu, yüzde 23,9’unu 12-14 yaş grubu, yüzde 18,5’ini ise 11 yaş ve altındakiler oluşturuyor.

Yapılan çalışmalara göre istismar edilen çocukların %60-%70’i akrabaları, öğretmenleri, komşuları, otorite figürleri gibi çocuğun bildiği ve güvendiği kişiler tarafından cinsel istismara uğruyor. Pedofiller önce çocukların ve ailenin güvenini sağlamaya çalışıyor ve onlarla yakın olabileceği işleri seçebiliyor. Çoğunluğu erkek olan pedofiller, internetin yaygınlaşmasıyla birlikte çocuklara sanal dünyadan da ulaşmayı tercih edebiliyor.

Peki anne babalar olarak bizlere ne gibi görevler düşüyor? Özellikle küçük yaştaki çocukların, yaşadığımız çevreye çok güvensek dahi, tek başına sokakta oynamasına, bakkala gitmesine vb. izin vermemeliyiz. Daha büyük çocuklar için gün içinde bulundukları ortamları, kimlerle temas halinde olduklarını bilmeli, o yetişkinlerle tanışmalı ve mümkünse tek yetişkin yerine en az iki yetişkinin olduğu ortamlarda bulunmasını sağlamalıyız. Çocuğumuzun sanal dünyada da kimlerle temas ettiğini takip etmeliyiz.

Cinsel istismara uğrayan çocuklar kültürel etkilerden, aile korkusundan, pedofillerin tehditlerinden yada başına gelenin tam olarak ne olduğunu anlamadığından bunu gizleyebiliyorlar. Bu noktada ailelerin çocuklarına, vücutlarının güvenliğini nasıl sağlayacaklarını anlatması ve aralarındaki iletişimi güçlü tutmaları çok büyük önem kazanıyor.

  • Vücudundaki özel bölgeleri ve bu bölgeleri anne baba hariç kimsenin çıplak göremeyeceğini,  dokunamayacağını ve fotoğrafını çekemeyeceğini anlatın.
  • Başka bir kişinin de kendi özel bölgelerine onun yanında dokunamayacağını ve ondan dokunmasını isteyemeyeceğini söyleyin.
  • Tanıdığı kişiler onu sevmek için dokunabilir veya sarılabilir ama hoşlanmadığı bir dokunuş olduğunda bunu söylemesi gerektiğini ve engelleyemezse bir yetişkinden yardım alması gerektiğini belirtin.
  • Birisi ona “aramızda sır olarak kalsın” diyerek vücuduyla ilgili bir şey yaptığında yada tehdit ettiğinde, size korkmadan anlatması gerektiğini ve onu her koşulda koruyacağınızı söyleyin.
  • Bunları çok yakın bir kişi yada bir arkadaşı yapsa da, sanal ortamda gerçekleşse de aynı tepkileri vermesi gerektiğini belirtin.
  • Bu konuşmayı doğal ortamlarda(banyo sonrası, giyinip soyunurken) yapın ve belirli aralıklarla tekrarlayın.

İstismara uğrayan çocuklar bunları sizlerle paylaşmasa da siz bazı davranışlardan onu fark edebilirsiniz. İçine kapanabilir, notlarında düşüş yaşayabilir, kendine zarar verebilir yada agresif davranışlar sergileyebilirler. Böyle bir durumla karşı karşıya kalındığında mutlaka uzman yardımı alınmalıdır. Çevreden alınacak tepkiler nedeniyle yaşananların üstünü örtmek, suçlunun başka çocukları da istismar etmesine yol açabilir. Süreç zorlu olsa da böyle bir durumla karşılaşıldığında savcı yada polise durumun bildirilmesi önemlidir.

 

Kaynaklar ve Cinsel İstismar Haber Linkleri:

Erdoğan, A. (2010).“ Pedofili: Klinik Özellikleri, Nedenleri ve Tedavisi” Psikiyatride Güncel Yaklaşımlar; 2(2):132­160, eISSN:1309­0674 pISSN:1309­0658

http://www.cocukgozlemevi.org/magdur-cocuklar-icin-sikca-sorulan-sorular

http://www.haberturk.com/gundem/haber/1218043-turkiyenin-cocuga-cinsel-istismar-tablosu

http://sosyal.hurriyet.com.tr/yazar/ayse-arman_12/bir-seri-cinsel-sapik-daha_40117604

http://www.sabah.com.tr/gundem/2011/03/29/oldurdukten_sonra_uyudum#

http://www.hurriyet.com.tr/avcilarda-cocuklari-taciz-eden-resim-ogretmeni-tutuklandi-40241061

 

 

Bir Cevap Yazın