Öğretmen

Öğretmenler İçin Mesleki Gelişimin Anahtarı: Kişisel Öğrenme Ağı

Öğretmenler İçin Mesleki Gelişimin Anahtarı- Kişisel Öğrenme AğıÖğretmenlik her dönemde kendini yenileme gerektiren bir meslekti ancak günümüzde yaşam boyu öğrenmeye inanmayan bir öğretmenin başarılı olması imkansız hale geldi. Yaşam boyu öğrenmeyi gerçekleştirmek için de öğretmenlere tavsiyem kendi ‘Kişisel Öğrenme Ağları’nı oluşturmaları. Peki kişisel öğrenme ağı ne demektir? Ve nasıl oluşturulur?

Kişisel öğrenme ağı, sosyal medyayı ve teknolojiyi kullanarak, dünyanın her yerinden uzmanları ve eğitimcileri takip ederek, onlarla iletişim kurarak ve işbirliği yaparak oluşturulan öğrenme ağıdır. Bu ağlarda her eğitimci bir bilgi kaynağıdır. Bu ağı her eğitimci kendi ilgi ve uzmanlık alanına göre oluşturduğu için her öğrenme ağı diğerinden farklıdır. Bu ağ sayesinde dünyanın neresinde olursanız olun, saat kaç olursa olsun, sorunuza cevap bulabilirsiniz, farklı sınıflarda neler olduğunu görebilirsiniz, deneyiminizi paylaşabilirsiniz. Bu ağın en güzel tarafı 7/24 açık olmasıdır. Peki bu ağı nasıl oluşturacaksınız?

Twitter ve LinkedIn hesabı açın yada varsa daha aktif kullanın

Mesleki paylaşımlar ve iyi örnekler için sadece aynı okulda çalıştığınız öğretmenler ve yöneticilerle mi yetiniyorsunuz? Her eğitimcinin bir diğerinden öğreneceği çok şey vardır. Peki bu paylaşımları dünya çapında yapmaya ve dünyadan en iyi örnekleri almaya ne dersiniz? Bunun için Twitter’i ve LinkedIn’i aktif olarak kullanmanız gerekir. Eğitimdeki trendleri yakından takip eder, dünya/ülke çapında pek çok bağlantı kurma fırsatı yakalarsınız. Takip etmenin yanı sıra  beğendiklerinizi paylaşarak, yorum yaparak ve çalışmalarınızla ilgili paylaşımlar yaparak diğer öğretmenlerin öğrenme ağlarına katkıda bulunabilirsiniz. Kendinize özel listenizi oluştururken bu hesaplara da bir göz atabilirsiniz.  @SelcukRSirin @alfiekohn @Sugatam @SirKenRobinson

Eğitim bloglarını okuyun ve siz de blog açın

Güzel fikirleri ve bilgileri kendine saklama zamanı çok gerilerde kaldı. Devir paylaşım ve bilginin yayılması devri. Sınıf içindeki uygulamalarınızı, inovatif fikirlerinizi blogunuzda paylaşarak çok geniş bir kitlenin yararlanmasını sağlayabilirsiniz.  Sizin ve öğrencilerinizin paylaşım yapacağı sınıf bloglarınızı açabilir, sürece öğrencilerinizi de dahil edebilirsiniz. Bunun için edublog.org sitesini kullanabilirsiniz. Beğendiğiniz eğitimcilerin bloglarına üye olabilir, paylaşımlarını size otomatik olarak gönderilen maillerden daha rahat takip edebilirsiniz.  https://theinnovativeeducator.blogspot.com.tr/ 

http://larryferlazzo.edublogs.org/

http://www.teachercast.net/my-paperless-classroom/

İçerik toplama(Kürasyon) araçlarını kullanın

İnternette o kadar çok ve karışık bilgi var ve büyük bir hızla önümüzden akıp gidiyor ki ihtiyacımız olan bilgiye ulaşmak ve o bilgiyi daha sonra tekrar geri çağırmak zor oluyor. Bunun için Diigo, Pinterest ve Scoop.it gibi içerik toplama araçlarını kullanabilirsiniz. Bu araçlarla ilgimizi çeken websiteleri ve web 2.0 araçları gibi online kaynakları kapalı yada açık şekilde kaydedebilir ve paylaşabilirsiniz. Bu sayede kendi tarayıcınız yerine her yerden ulaşabileceğiniz bir alanda istediğiniz tüm linkleri toplamış olursunuz.

Web Seminerlerine (webinar)  katılın 

Web seminerleri internet üzerinden video konferans araçları kullanarak yapılan online seminer yada atölye çalışmalarıdır. İstediğiniz yerden katılabilmeniz, interaktif olması, ücretsiz çok fazla seçenek sunulması ve ilgi duyduğunuz alanda eğitim alabilmeniz web seminerlerinin en önemli avantajlarındandır.

http://home.edweb.net/upcoming-webinars/

http://live.classroom20.com/

Kişisel öğrenme ağınızı oluşturmak zaman alacak ve mesleğe devam ettikçe o da gelişmeye devam edecektir. Ancak şurası apaçık ortadadır ki öğretmenliğinizi bir üst seviyeye taşımanıza çok büyük katkısı olacaktır. Bu sayede pek çok kişiden ilham alacak ve günlük hayatınızda ulaşamayacağınız pek çok kişiye de ilham verebileceksiniz. Öğrenmek uzun bir yolculuktur, bol ilhamlı bir yolculuk diliyorum hepimize.

 

 

 

 

 

Bir Cevap Yazın