Gelecek

Gelecek Anlatıcıları (Future Tellers) Zirvesinin Ardından

Benim için oldukça ufuk açıcı olan, büyük keyif alarak katıldığım, Digi.logue platformunun düzenlediği Gelecek Anlatıcıları Zirvesi (Future Tellers Summit) 28 Eylül 2017 Perşembe günü Zorlu PSM’de gerçekleşti. Zorlu Holding ve Zorlu Performans Sanatları Merkezinin desteklediği digilogue.com, dijital dönüşümün, mimari, müzik, sanat, moda, sinema gibi farklı alanlarda kesişmesi sonucunda yaratıcı endüstride olan ve bu dünyayı anlamak, yeteneklerini geliştirmek isteyenleri buluşturma hedefi taşıyan bir platform.

Gelecek Anlatıcıları Zirvesi de bu platformun bir organizasyonuydu.  Zirvede bilimden, ekonomiye, eğitimden, sanata farklı disiplinlerin nasıl kesişebileceğini ve ortaya çıkan eserleri, yaratıcılarından hikaye tadında dinledik. Levent Erden’in keyifli anlatımıyla farklı alanlarda birbirinden değerli konuşmacılar bilgimizin sınırlarını zorladı, çok farklı pencereler açmamızı ve kutunun dışında düşünmemizi sağladı. Her bir anlatıcının ayrı bir yazı konusu olabileceği bu zirvede bende iz bırakanları sizlerle paylaşmak istiyorum.

İlk konuşmacı Michael Sturtz idi. ABD’de kar amacı gütmeyen, en büyük endüstriyel sanat okulu olan ‘The Crucible”ın ve Stanford’un büyük zihinlerin ve teknolojinin buluşarak, dünyayı değiştirecek tasarımlara imza atacakları yaratıcılık ve ilham merkezi olarak tanımlanan ‘Creative Ignition’ laboratuvarının kuruluş yolculuğunu ve çalışmalarını bizlerle paylaştı. http://michaelsturtz.com/

Daha sonra Bankalararası Kart Merkezi (BKM) Genel Müdürü Soner Canko ve Blockchain Evangelist, Defterhane Kurucu Ortağı Cemil Şinasi Türün Blockchain’i, avantajlarını ve geleceğini paylaştılar. Adından da anlaşılacağı gibi zincirleme bir modelle inşa edilen, takip edilebilen ama kırılamayan Blockchain teknolojisi, bir merkeze bağlı olmaksızın işlem yapmaya izin verebilmektedir. Böylece dijital para transferi gibi (bitcoin vb.) işlemler direkt olarak alıcı ile satıcı arasında ve güvenli bir şekilde gerçekleştirebilmektedir. ‘Kendi Bankan Ol’ sloganıyla yola çıkan Blockchain önümüzdeki günlerde hem bankacılık sektörünü hemde günlük hayatımızı oldukça etkileyeceğe benziyor.

Eğitmen, Sanatçı, İskele 47 Ortak Yaratıcısı Bager Akbay’ın bizlerle  Robot Şair Deniz Yılmaz’ın ilgi çekici ve değişik hikayesini paylaştı.  Hikayede vatandaş olma derdinde olan robot şairin Posta Gazetesi’nde Yurdumun Şairleri köşesine girmek için aylarca kendi elleriyle yazdığı şiirleri, açtığı facebook sayfasını ve paylaşımlarını, şiirlerinin Contemporary İstanbul’da sergilenmesini, sanat eseri olarak satılmasını ve başından geçen pek çok macerası yer alıyordu. Bu ilginç çalışmayı ve yaratıcısını yakından tanımanızı çok isterim.

Geleceği Geliştirmek Panelinde, Osteoid Sağlık Teknolojileri Kurucusu ve ödüllü endüstri ürünleri tasarımcısı Deniz Karaşahin 3 boyutlu yazıcılarla sağlık alanında neler yapılabileceğini bizlerle paylaştı. Geleneksel alçının yerine kullanılan bu ürün için önce hastanın üç boyutlu vücut taramasının yapıldığını, daha sonra bir algoritmayla alçı delikleri oluşturulduğunu ve kişiye özel alçının 3 boyutlu yazıcıda basıldığını anlattı.  Düşük yoğunluklu ultrason teknolojisi ile kırık ve çıkıkların daha hızlı iyileşmesi sağlandığını belirtti. 3 boyutlu yazıcı teknolojisinin günlük hayatımızda yaratabileceği etkiler adına çok güzel bir örnekti.  http://www.osteoid.com/ http://www.haberturk.com/yasam/haber/946968-bu-alciyla-kemik-daha-cabuk-iyilesiyor

 

Sanatsal Sorgu Vasıtasıyla Gelecekler Oluşturma panelinde Refik Anadol ve ErsinHan Ersin Makine Öğrenimi,  Yapay Zeka, Artırılmış Gerçeklik ve Karma Gerçeklik gibi teknoloji terimleriyle üretilen sanat eserlerini bizlerle paylaştılar. Medya Sanatçısı ve  Araştırmacı Refik Anadol, SALT Araştırma arşiv koleksiyonlarındaki 1.700.000’i aşkın belgeyi, özelliklerine göre makine zekasıyla sınıflandıran algoritmalarla bir medya enstalasyonunda görselleştirdiğini anlattı.

Sanatçı, Yönetmen, Marshmallow Laser Feast ortağı Ersin Han Ersin,  teknoloji ve insan algısı üzerine deneysel çalışmalarını bizlerle paylaştı. Oldukça etkileyici olan “In the Eyes of the Animal” çalışmasının bir parçasını sizlerle de paylaşmak istiyorum.

 

Bir Cevap Yazın