özel okul bursluluk sınavı
8.sınıf merkezi sınav lgs

LGS 2019 Kılavuzu ve Ortaöğretime Geçiş Yönergesi Yayınlandı, Neler Değişti?

8.sınıf öğrencilerinin ve velilerinin merakla beklediği 2019 LGS kılavuzu yayınlandı. Sınavla öğrenci alan okulların listelendiği ve merkezi sınava ilişkin detayların yer aldığı kılavuzda sınav takvimi de yayınlandı. Buna göre 2019 LGS için önemli tarihler şunlar:

Başvuru Tarihleri : 3- 14 Nisan 2019

Sınav Giriş Belgelerinin Yayınlanması: 22 Mayıs 2019

Sınav Tarihi: 1 Haziran 2019

Sınav Sonuçlarının İlanı: 24 Haziran 2019

Sınav geçen yıl olduğu gibi bu yıl da iki oturumda düzenlenecek. Sınava girmek zorunlu değil, sınava isteyen 8.sınıf öğrencileri girecek. Sınav soruları 8. sınıf öğretim programları esas alınarak hazırlanacak. Sınav, iki bölüm halinde ve aynı gün uygulanacak. Sınavda 6 dersten çoktan seçmeli 90 soru sorulacak. Birinci oturum 09.30´da ve ikinci oturum 11.30´da başlayacak.

Birinci oturumda, 8´inci sınıf Türkçe 20 soru,  din kültürü ve ahlak bilgisi 10, T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük 10 ile yabancı dil 10 olmak üzere toplam 50 soru yer alacak ve 75 dakika süre verilecek.
İkinci oturumda ise matematik 20  ve fen bilimlerinden 20 olmak üzere toplam 40 soru sorulacak ve 80 dakika süre verilecek. Sınav süresi ile ilgili önemli bir değişiklik ikinci oturumun süresinin geçen yıla göre 20 dakika uzatılması.
Sınavda her alan için 8’inci sınıf öğretim programlarında belirlenen kazanımlar esas alınarak öğrencinin
okuduğunu anlama, yorumlama, sonuç çıkarma, problem çözme, analiz yapma, eleştirel düşünme,
bilimsel süreç ve benzeri becerilerini ölçecek nitelikte sorular yer alacaktır. Geçen yıl bu soru tipleriyle ilk defa karşılaşan öğrenciler süreyi yetiştirmekte çok zorlanmıştı ve özellikle sayısal alanda netler çok düşük olmuştu. Geçmiş yıllarda sorulan sorulardan oldukça farklı olan bu sorulara daha iyi hazırlanabilmek için MEB’in her ay yayınladığı örnek soruları çözmenizi tavsiye ediyorum. Mart ayı sorularının linkini aşağıda veriyorum. Diğer ayları da www.odsgm.meb.gov.tr adresinden ulaşabilirsiniz.
MEB / LGS Mart Ayı Örnek Sorular
https://odsgm.meb.gov.tr/meb_iys_dosyalar/2019_03/21094324_sayisal_mart_ayi_ornek_sorular_3.pdf
https://odsgm.meb.gov.tr/meb_iys_dosyalar/2019_03/21094324_sozel_mart_ayi_ornek_sorular_3.pdf
Sınavda üç yanlış bir doğruyu götürecek ve ağırlıklı puan hesaplanırken Türkçe, Matematik ve Fen Bilimleri 4  , Tc. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük, Din Kültürü ve A.B. ve Yabancı Dil  ile ise 1 ile ağırlıklandırılacak.
Merkezi sınav sonuçları, 24 Haziran 2019´da www.meb.gov.tr internet adresinde ilan edilecek. Öğrencilere sınav sonuç belgesi posta yoluyla gönderilmeyecek.
Kılavuz ekinde, merkezi sınavla öğrenci alacak fen liseleri, sosyal bilimler liseleri, mesleki ve teknik Anadolu liselerinin Anadolu teknik programları ve özel program ve proje uygulayan ortaöğretim kurumları da açıklandı. Linkini yazımın en altında bulabilirsiniz.
Kılavuzla beraber önemli bir belge olan MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI ORTAÖĞRETİME GEÇİŞ YÖNERGESİ  de yayınlandı. Yönergede merkezi ve yerel yerleştirme sırasında eşitlik durumunda hangi kriterlere bakılacağı da açıklandı. Geçen yıl yaşı küçük olan adaylara verilen öncelik oldukça eleştirilmişti. MEB bu durumu yeniden düzenlemiş ve  merkezi sınavda eşitlik durumunda yaşı son kriter olarak düzeltmiş, yerel yerleştirmede ise kriterlerin arasında almamış. Peki yeni kriterler neler?
Merkezî sınavla öğrenci alan okullarda merkezî sınav puanının eşitliği hâlinde sırasıyla Okul Başarı Puanına (OBP), 8’inci, 7’nci ve 6’ncı sınıflardaki Yılsonu Başarı Puanına (YBP), okula özürsüz devamsızlık durumuna, tercih önceliğine ve öğrencinin yaşına bakılarak yerleştirme yapılacak.
Yerel yerleştirme ise okullara sırasıyla öğrencilerin ikamet adresleri, okul başarı puanının üstünlüğü ve okula özürsüz devamsızlık yapılan gün sayısının azlığı kriterlerine göre yapılacak.  Değerlendirmede eşitlik olması durumunda sırasıyla; 8’inci, 7’nci ve 6’ncı sınıflardaki yılsonu başarı puanı üstünlüğüne bakılacak.
http://www.meb.gov.tr/meb_iys_dosyalar/2019_04/03134342_Yonerge2019.pdf
http://www.meb.gov.tr/meb_iys_dosyalar/2019_04/03134342_Yonerge2019.pdf
Ben sizin için İstanbul ilinde sınavla öğrenci alan Anadolu, Fen ve Sosyal Bilimler Liselerini içeren bir çalışma yaptım.Yazımın linkine aşağıdan ulaşabilirsiniz.
Tüm adaylara şimdiden başarılar dilerim.

Bir Cevap Yazın