pandemide eğitim

Pandemide Dünya Genelinde Okulların Durumu

Geçen sene Mart ayından beri yaşadığımız COVID 19 pandemisi eğitimde büyük kesintilere yol açtı. Hangi ülkelerde okullar ne kadar süre kapalı kaldı? Hangi ülkelerde okullar açık? Hangi ülkelerde kapalı? Tüm bu soruların yanıtını UNESCO’nun hazırladığı grafiklerden inceledim, sizler için özetledim. Faydalı olmasını dilerim.

Bu süreçte okullar tüm dünya genelinde kısmen yada tamamen kapandı. UNESCO’nun 25 Ocak 2021 tarihli yazısına göre dünya genelinde 800 milyon öğrencinin yani dünya öğrenci nüfusunun yarısından fazlasının eğitimleri kesintiye uğradı.

Yukarıdaki harita, pandemi başladığından beri dünya genelinde okulların kaç hafta kapalı kaldığını gösteriyor. Dünya genelinde okullar ortalama 14 hafta tamamen kapalı kalırken, bölgesel kapanmaları da dikkate alırsak bu süre ortalama 22 haftaya çıkıyor. Latin Amerika ülkeleri, ABD ve Kanada 31-40 hafta ile  en uzun süre okulların kapalı kaldığı grupta yer alırken, Avrupa ülkelerdeki okulların çok daha az kapandığını görüyoruz. Okullar Fransa’da 10 hafta, İspanya’da 15 hafta, Almanya’da 19 hafta, Hollanda’da 13 hafta kapalı kalırken,  Türkiye’de 34 hafta kapalı kaldı.

Nisan 2020’de dünya genelinde 190 ülkede okullar kısmı ve/veya bölgesel olarak kapalıyken şu anda bu sayı 30’a düşmüş duruda ve 101 ülkede ise okullar tamemen açık.

Şimdi gelelim son duruma

UNESCO’nun 1 Şubat 2021 tarihli raporuna göre, pembe renkli ülkeler kısmen açık, mor renkli ülkeler kapalı, mavi renkli ülkeler tamamen açık, lacivert renkli ülkeler ise yarıyıl tatilindeler. Dünya genelinde okulların büyük oranda ya kısmi yada tamamen açık olduğunu görüyoruz. Rusya, İspanya, Fransa, Norveç, İsveç gibi ülkeler tamamen açıkken, Almanya, İngiltere ve Romanya’nın kapalı olduğunu görüyoruz.

Türkiye de 15 Şubat itibariyle köy okulları, anaokulları ile kısmi olarak okulları açabilecek. 1 Mart itibariyle de ilkokulların ve 8,12.sınıfların okullarına başlaması bekleniyor. Okullar ne kadar açık kalabilecek? Yeni sınıf seviyeleri de yüz yüze eğitime dahil olabilecek mi? Bu soruların cevapları henüz net değil. Umarım okullarımız daha fazla kapalı kalmaz ve öğrencilerimiz okullarına en kısa sürede kavuşur.

 

https://en.unesco.org/covid19/educationresponse

https://en.unesco.org/news/unesco-figures-show-two-thirds-academic-year-lost-average-worldwide-due-covid-19-school

 

Bir Cevap Yazın