lgs lgs 2021 lgs danışmanlığı lgs tercih

LGS’ye 15 Gün Kala Nelere Dikkat Edilmeli?

2021 LGS’ye 15 gün kala hem öğrencilerimizin hem de velilerimizin çok heyecanlı olduklarını biliyorum. Bir yıllık yoğun bir emeğin karşılıklarını alacakları o büyük gün oldukça yaklaştı. Bu süreçteki öğrencilerimize destek vermek amacıyla LGS’ye 15 gün kala nelere dikkat edilmesi gerektiğini yazdım. Son iki güne kadar bu önerilerimi hayata geçirebilirsiniz. Son günü dinlenmeye ve rahatlamaya ayırmalısınız. Faydalı olmasını dilerim.

LGS 2021 tercih, yabancı lise kayıtları ve lise seçimi konusunda bireysel danışmanlık almak isterseniz kirmanyesim@gmail.com adresinden bana ulaşabilirsiniz.

Yazılarıma kolaylıkla ulaşabilmek için siteme abone olabilir, Instagram hesabımı https://www.instagram.com/yesimkirman/?hl=tr , Twitter hesabımı https://twitter.com/yesimykirman veya Telegram kanalımı takip edebilirsiniz. https://t.me/yesimkirman

1. Günlük Rutin ve Uyku Düzeni 

Yıl boyunca sabah kalkış, çalışma, aralar ve yatış saatlerinin bir rutin çerçevesinde gerçekleşmesi önemliydi ama hala bir rutininiz yoksa da bugünden itibaren bunları netleştirmenizi öneririm. Her akşam aynı saatte yatma, her sabah aynı saatte kalkma biyolojik saatinizi ayarlamanız açısından da faydalı olacaktır. Bu aynı zamanda sınav akşamı daha rahat uykuya dalmanızı ve sabah daha dinç kalmanızı sağlayacaktır. Bu yaş grubunda uzmanlar 8-10 saat uyku öneriyorlar. En az 8 saat uyku güne daha iyi başlamanızı sağlayacaktır. Ders çalışmak için çok geç saatlerde yatıp çok geç saatlerde kalkmak vücudunuzun düzeninin bozacağı için sınav gecesi uykuya dalmanızı zorlaştıracaktır. Pek çok araştırma az uykunun öğrenme ve hafıza üzerinde olumsuz etkilerini olduğunu gösteriyor. Uykusuzluk ayrıca dikkat, odaklanma gibi becerilerde de zayıflamaya, eski bilgilerin hatırlanmasında zorluğa da neden oluyor. Bu sebepten önerim en az 8 saat sağlıklı bir uyku. En geç 07:30 gibi güne başlama, 23:00 gibi ise uykuya geçme günü verimli geçirme açısından faydalı olacaktır.

2. Beslenme ve Hareket 

Pek çok araştırma öğrenme ve hareket etme arasında olumlu bir ilişki olduğunu gösteriyor. Hareket eden öğrencilerin bilişsel becerileri de gelişiyor. Hareket etmek dikkat ve motivasyonu da artırıyor. Sınav yaklaştığı için stresi de dengelemek adına hareket etmek faydalı olacaktır. Günlük programınıza uygun saatlerde açık havada kısa bir yürüyüş yapabilirsiniz. Sınav yaklaştığı için riskli aktivitelerden uzak kalmak faydalı olacaktır.

Bu süreçte sağlıklı beslenme de çok önemli rol oynuyor. Sağlıklı protein ağırlıklı bir kahvaltıyla güne başlamak, ara öğünlerde çerez ve meyveler yemek, günde 1 fincandan fazla çay veya kahve içmemek, günden en az 8 bardak su içmek, işlenmiş ve şekerli gıdalardan uzak durmak, öğlen ve akşam yemeklerinde et, balık, sebze ile dengeli öğünler oluşturmak, beslenme uzmanlarının önerileri arasında yer alıyor.

3. Deneme Sınavları ve Sınav Analizleri 

Sınava az bir zaman kaldığı için her gün sabah 09:30’da bir deneme sınavı çözmek, arkasından sınavda yanlış yapılan soruları analiz ederek, eksikleri kapatmak faydalı olacaktır. Hatırlamanız gereken konularla ilgili küçük notlar hazırlayıp odanıza asabilirsiniz. Deneme sınavlarını gerçek sınav ortamı gibi bir ortam oluşturarak ve deneme sınavı kurallarıyla yapmanızı öneriyorum. Mümkünse optik kodlamaları da gerçek sınavdaymış gibi yapabilirsiniz. Öğleden sonra bir deneme sınavı daha yapabilir yada ihtiyacınıza göre ders denemeleriyle de devam edebilirsiniz. Geçmiş yıllardaki LGS sorularını ve MEB örnek sorularını da mutlaka çözmenizi öneririm.

4. Kaygı ve Stresi Yönetme

Moralinizi bozan konuşmalardan ve kişilerden uzak durmalısınız. Gündeminizde sadece sınav olmalıdır. Başka konulara odaklanmak çalışma veriminizi düşürecektir. Kendi kafanızdan geçen olumsuz düşüncelerin yerine de olumlu düşünceleri koymak faydalı olacaktır. Sınav sonuçlarınızı başkalarıyla karşılaştırmak yerine önceki sınav sonuçlarınızla karşılaştırmalısınız. Aralarınızda rahatlatıcı doğa sesleri, rahatlatıcı müzikler dinleyebilirsiniz. Sevdiğiniz müzikleri çalarak dans edebilirsiniz. Ara verdiğinizde mandala boyama, resim çizme, enstrüman çalma, yemek yapma ve puzzle yapma gibi aktivitelere vakit ayırabilirsiniz. Kendinizi stresli ve yorgun hissettiğinizde nefes egzersizleri ve esneme hareketleri yapabilirsiniz.

Pandemi şartlarında, çoğu uzaktan eğitimle geçen zor bir yıl geride kalıyor. Bir sıralama sınavı olan LGS’de umarım emeklerinizin karşılıklarını alırsınız. İyi bir lise, iyi bir üniversite ve iyi bir kariyer için doğru yol olarak kabul edilse de, hangi lisede eğitiminize devam ederseniz edin,  okul dersleriyle yetinmeden kendi ilgi ve yetenekleriniz doğrultusunda kendinizi devamlı geliştirmenizi öneririm. Fark yaratacaklar gençler hangi lisede okursa okusun fark yaratacaktır.  Hangi lisede okuduğunuzdan daha çok lise hayatınızda kendinizi ne kadar geliştirdiğiniz çok daha önemlidir.

 

Bir Cevap Yazın