lgs danışmanlığı lgs hazırlık yks danışmanlığı

YKS ve LGS Hazırlık Süreçlerinde Ekran Süresi Kontrolü

YKS ve LGS hazırlık süreçlerine destek verdiğim öğrencilerle yaptığım görüşmelerde ortaya çıkan önemli bir sorun, öğrencilerin ekran sürelerini yönetemediği için çalışma programlarını sağlıklı şekilde uygulayamaması ve bunun da deneme sınavı sonuçlarına olumsuz şekilde yansıması. Aynı şekilde ekran süresini iyi yöneten öğrencilerin sınav başarılarının daha yüksek olduğunu  görüyoruz. “Ekran süresini yönetemeyen hayatını yönetemez” diyorum ve bu yazımda öğrencilerin ekran süresini yönetebilmeleri için önerilerimi sizlerle paylaşıyorum. İlgilenen arkadaşlarınızla paylaşabilirsiniz. Faydalı olmasını dilerim.

Yapılan pek çok araştırma artan ekran sürelerin gençlerin ve çocukların ruhsal sağlıklarını olumsuz etkilediğini, endişelerini ve streslerini artırdığını ve bu sorunlarla baş etme becerilerinin ise azaldığını gösteriyor. Gerek ruhsal sağlıkları gerekle akademik performansları açısından ekran sürelerini yönetmek her geçen gün daha da önem kazanıyor. Takip etmediğimiz şeyleri kontrol edemeyiz, bu sebeple önce ekran sürelerini takip ve analiz etmeliyiz. 

  1. Telefonların günlük ekran süresi bölümleri incelenerek her gün kaç saat ekran süresi kullandığı ve hangi uygulamaları kullandığı incelenebilir. 
  2. Günlük ekran süresi için bir üst limit belirlenebilir.
  3. Vazgeçebileceği bazı uygulamalar silinebilir.
  4. Kalan uygulamalardan en çok kullanılan uygulamalara günlük sınırlar koyulabilir.
  5. Ekran süresini takip edebilmek için aşağıda paylaştığım takip çizelgesi kullanılabilir. Bu tablo görünür bir yere asılmalı ve günlük olarak doldurulmalıdır.

Ekran Süresi Takip Çizelgesi –Ekran Süresi Takip Çizelgesi – Sayfa1 (9)

Örnek bir ekran takip çizelgesini de sizlerle paylaşıyorum. Örneğin öğrencimiz günlük ekran süresini 2 saat olarak belirlemiş. Instagram ve YouTube uygulamalarına da günlük 30dk sınır koymuş. Akşam yatarken telefonundan günlük ekran sürelerini kontrol ederek o günün kutusunu, 4 saat üstü ise kırmızı, 2-4 saat arası ise sarı, 2 saat ve altı ise yeşil olarak boyamış. Bu şekilde toplu olarak günlük ekran sürelerini görmüş ve  sonraki günler için düzeltme şansı bulmuş olacaktır. Tabloda hedefimizi yeşil rengin çoğunlukta olması olacak.

Bir Cevap Yazın